Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Türk oyunu Zula 100 milyonluk yeni pazara açılıyor - Teknoloji Haberleri

        Tamamen Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından geliştirilen Zula, 100’den fazla ülkeden sonra, rotayı Hindistan ve Çin’e çevirdi. Dünya devi Tencent ile anlaşan yapımcı InGame Group, 15 milyonu geçen oyuncu sayısını artırmak için Güney Amerika’daki deneyimlerinden de faydalanacak. 15 milyon dolarlık bir ekosistem yarattıklarını söyleyen şirket kurucuları, bu yılki yatırım hedeflerini 8 milyon TL olarak açıklarken, İstanbul’da iki yeni e-spor merkezinin de müjdesini verdi.

        Antalya’daki Zula International Cup adlı uluslararası oyun turnuvası öncesinde gazetecilere açıklamalar yapan InGame Group kurucuları Tuncay Büyükoğlu, Özgür Soner, Burak Gözalan ve Genco Alp, şirketin ve amiral gemisi oyunları Zula’nın hedeflerini açıkladı.

        REKLAM

        KUPA GALATASARAY E-SPOR TAKIMININ OLDU

        2012 yılında Zula’yı geliştirme hedefi ile yola çıkan dörtlü, ücretsiz oynanan oyun ile bugüne dek 15 milyondan fazla oyuncuya ulaştı. Bunun 3 milyonunun Türkiye dışında olduğu bilgisi verilirken, oyunun 50 bin dolar ödül havuzuna sahip uluslararası turnuvasında da 6 takımdan 3’ü yabancı ülkelerden geldi.

        Türkiye’den Galatasaray, Fenerbahçe ve Oyun Hizmetleri e-spor takımlarının yanı sıra, Polonya’dan Izako Boars, Almanya’dan Penta Sports, İran’dan Brutal Impact takımları finalde yarıştı. Anlık olarak on binlerce gencin turnuva alanı ve internet üzerinden heyecanla izlediği karşılaşmalarda Galatasaray’ın Fenerbahçe ile karşılaştığı finali, Galatasaray 3-1 kazanarak 35 bin dolarlık büyük ödülü aldı.

        8 MİLYON TL YATIRIM YAPACAK

        Daha önce oyun ve dijital eğlence sektöründe çeşitli yatırım ve girişimleriyle tanınan kurucular, 50 bin dolarlık ödül havuzunu daha da büyütmek istiyorlar. Grubun bu yılki yatırımının 8 milyon TL’yi bulduğu belirtilirken, bunun 4 milyon TL’sini yerel ve uluslararası turnuvalar oluşturuyor. Bu ödüller de bir süre önce ülkemizde de resmi federasyonu kurulan ve 6 yaşından büyükler için profesyonel oyuncu lisansı verileceği duyurulan e-spor oyuncularına veriliyor.

        REKLAM

        Diğer yandan, Türkiye’nin ilk MMOFPS oyunu olan Zula ve grup bünyesindeki diğer oyunların 3 yıl içinde 100 milyon oyuncuya ulaşmasını hedefliyor. Bunun için de oyunun ulaştığı ülkeler arasına Hindistan ve Çin eklenecek.

        Hindistan’daki dağıtım şirketiyle ortak bir şirket kurulacağı belirtilirken, Zula, Çin’de Tencent’in oyun ağına girecek. Pazar değeri olarak dünyanın en büyük 5. şirketi olan Tencent, internet ve özellikle oyun dünyasındaki yatırımları ile biliniyor.

        E-SPORCULAR 250 BİN TL KAZANIYOR

        Şirketin oyun dağıtım ağı WePlay, 200 milyon aktif kullanıcıyla bu güne kadar en popüler ağ olan ve 125 milyon aktif kullanıcılı Steam’i de geride bırakmış durumda. Üstelik WePlay henüz sadece Çin’de mevcut ve yakında tüm dünyaya açılması bekleniyor. Bu durumda kullanıcı sayısı da ciddi şekilde artabilir.

        Ortaklar, Zula’nın Tencent’in platformuna kabul edildiğini ve son testlerin yapıldığını söylerken, oyunun da Hindistan ve Çin’de basit bir tercümeyle sadece yerel dile çevrilerek değil, yerelleştirme yaparak, harita ve ülkelere özel içeriklerle çıkacağını belirttiler. Daha sonra konuştuğumuz oyunun geliştirici ekibi de oyun motoru üzerindeki geliştirmelerin aralıksız devam ettiğini söyledi.

        REKLAM

        Milyonlarca yeni oyuncuya ulaşırken, yerelleştirme konusunda Güney Amerika’daki deneyimlerinden faydalanacaklarını belirten InGame Group kurucuları, ilk adımın Çin Bahçeleri haritası olduğunu söylediler. Turnuva finalinde de kullanılan harita, yerelleşmede tamamlanan ilk aşama olmuş.

        E-sporun profesyonelleşmesini desteklediklerini söyleyen şirket kurucuları, Türkiye’deki profesyonel e-sporcuların kazançlarının ise turnuva geliriyle oluştuğunu ve 15 bin ile 250 bin TL arasında olduğunu belirtiyorlar.

        'ARTIK ONLARI ÖRNEK ALACAKLAR'

        Hem oyuncu sayısının hem gelirin artması için e-spor alanları önem taşıyor. Bunlar oyuncuların sosyalleşmesini, pratik yapmasını ve kendilerini diğer açılardan da geliştirmelerini sağlıyor.

        Kurucu ortaklardan Tuncay Büyükoğlu’nun örneği ise çarpıcı. Türkiye’deki e-spor aktivitelerinin hızla arttığını ve 5 sene içinde günün çocuklarının Arda Turan’ı değil, e-sporcuları ismini söyleyerek ve onları örnek alarak büyüyeceğini söyleyen Büyükoğlu, e-spor ekosisteminin gelişmesi için İstanbul’un iki yakasında birer e-spor merkezi açmaya hazırlandıklarını müjdeledi.

        Böylece InGame’in ulaştığı 20 bin Türk e-sporcu sayısı da artacak. Bunlardan Beyoğlu’nda yapılacak olan büyük merkez 2 bin 200 metrekare olacak. Burayı sadece bir oyun alanı olarak konumlandırmaycaklarının altını çizen ortaklar, eğitim, konferans, buluşma gibi etkinliklere önem verdiklerini ve çocuklar için güvenli bir alan olacağını söylediler.

        Anadolu yakasındaki merkez ise daha çok turnuvalara ev sahipliği yapacak. Ancak her iki merkez de sdece Zula oyununu değil, diğer oyunları da kapsayan, klasik oyunlar dışında sanal gerçeklik araçlarının bulunduğu, hatta çeşitli Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü yerler olacak. İnşaatı başlayan Beyoğlu’ndaki merkezin kasımda açılması hedefleniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ