Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir, Mezunları Ne İş Yapar ve Nerede Çalışır? Yazılım Mühendisliği Bölümü İş İmkânları Nedir

        Hayatımızı kolaylaştıran aletlerin çalışma komutunu verir ve mekanik döngülerin çalışmasını sağlar. Dijital bir devrimin öncüsü olarak adından söz edebileceğimiz yazılım mühendisliği, son yıllarda oldukça popüler hale gelen bir meslek dalıdır. Yazılım Mühendisliği bölümü nedir? Eğitim süresi kaç yıldır? Ne iş yapar ve iş olanakları nelerdir? Nerede çalışır? Yazılım Mühendisliği bölümü dersleri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar.

        Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir?

        Yazılım mühendisliği bölümü, programlama dillerini yaygın olarak kullanır; bilgisayar sistemlerinin programlanması faaliyetlerini yürüten kişilerden oluşan bir bölümdür. Yazılım mühendisi; teknolojik aletlerde kullanılan sistemlerin gelişimi için ihtiyaçları en güncel biçimde teşhis etme, yeni nesil yazılımları tasarlama, üretme ve kontrolü sağlama sürecini yönetmektedir. Teknolojinin hızlı bir yükseliş yakalamasıyla birlikte hâlihazırda en çok ilgi duyulan mesleklerden biri haline gelmiştir. Küresel alanda da geçerliliği olması yazılım mühendisliği bölümüne duyulan ilgiyi arttırmaktadır. Bu iş kolu hem günümüzü hem de geleceği şekillendirmektedir. Analitik zekâ ve kriz yönetimi yazılım mühendisliğinde son derece önemlidir.

        REKLAM

        Yazılım Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?

        Yazılım mühendisliği bölümü için eğitim süresi 4 yıldır. Sayısal puan türü ile öğrenci alımı yapan bir bölümdür.

        Yazılım Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

        Yazılım mühendislerinin çalıştığı alanlar çeşitlilik göstermektedir. Bankacılık sektörü, oyun sektörü, yazılım danışmanlığı, üretim sektörü ve sigorta sektöründe çalışabilirler. Ayrıca hastane, otomotiv sektörü, telekomünikasyon vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlerdir.

        Yazılım Mühendisliği Mezunları İş Olanakları

        Yazılım mühendisi, yazılımı kodlama esnasında programcılarla beraber çalışırlar. Yazılım işleminin tamamlanıp kullanıcıya sunulduktan sonra kullanım esnasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenirler. Yazılım mühendisi geleceği şekillendiren bir meslek dalı olduğundan dolayı geniş çalışma alanlarına sahiptir. Özel sektörde çalışabilecekleri gibi kamu alanında da çalışabilirler. İşte, yazılım mühendisi mezunlarının çalışabileceği alanlar:

        REKLAM
        • Bilgisayar ağları üzerine çalışan işletmelerde sistem mühendisi olarak,
        • Savunma sanayi ya da elektronik cihaz üreten firmalarda uygulama mühendisi olarak,
        • Bilgi sistemleri bölümünde iş analisti olarak,
        • Orta kademe yönetici olarak,
        • Akademik olarak kendini geliştirip danışmanlık yapabilirler.

        Yazılım Mühendisliği Mezunları Nerede Çalışır?

        Yazılım mühendisliği oldukça tercih edilen bölümlerden biridir. Bunun temel sebeplerinden biri de bölümün öğrencilerine sunduğu iş olanaklarıdır. Özellikle günümüzdeki akıllı telefon uygulamaları sayesinde daha yüksek bir iş hacmine sahip olan bu meslek geleceği inşa eden meslek gruplarından biridir. Kişisel uzmanlık ve deneyimlerine göre yazılım mühendisinin çalıştığı alanlar da farklılık göstermektedir. Yazılım mühendisleri; banka sektöründe, savunma ve sanayi şirketlerinde, üniversitelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde ve Telekomünikasyon sektöründe çalışabilir.

        Ayrıca yazılım mühendisinin pek çok görev ve sorumlulukları da bulunmaktadır. Yazılım mühendisi mezunlarının görev ve sorumlulukları şunlardır:

        • Yazılımı kullanacak olan şirketin talepleri doğrultusunda çalışmalarını yönlendirmek
        • Kodlama aşamasını programcılarla birlikte gerçekleştirmek
        • Kodlamalardaki hataları tespit edip kısa sürede gerekli düzeltmeleri yapmak
        • Yazılım için gerekli tasarımları hazırlamak ve yazılımı test etmek
        • Yazılımın sorunsuz çalıştığından emin olmak ve programı kullanacak kişiye gerekli eğitimleri vermek
        • Teknolojik gelişmeleri takip etmek

        Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri

        Yazılım mühendisliği bölümü şayet İngilizce hazırlık okumuyorsanız 4 yıllık bir lisans eğitiminde oluşmaktadır. Öncelikli olarak matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konuları öğrencilere verilerek güçlü bir altyapının sağlanması planlanmaktadır. Yazılım mühendisliği bölümünde; yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili dersler verilmektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ