KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Kuzey Kore

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da yer alan yüzölçümü 120.540 km2 olan ve sosyalizmle yönetilen ülkedir.

9 Eylül 1948 tarihinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ismiyle kuruldu. 1910-1945 arasında yaşanan Japon işgalinin ve İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ve ABD'nin denetimi altına girdi. 1948'te Sovyet denetimi alan bölgede sosyalist bir rejim kuruldu fakat bu gelişmenin üzerine ABD'nin Güney Kore'ye çıkarma yapması bölgede büyük bir tehlike yarattı.

1950'de Kore Savaşı başladı. Kuzey Kore Sovyetler Birliği ve Çin'den destek alırken, Güney Kore de ABD, Birlik Krallık ve bazı NATO devletlerinden destek aldı. Savaşta 1 milyon 300 bin kişi öldü ve savaş 1953 yılında sona erdi.

Günümüzde Kuzey Kore'de resmi dil olarak Korece konuşulur. Ekonomi konusunda dünyanın sayılı kapalı ekonomilerinden birisine sahiptir. Kuzey Kore'de yer alan önemli kömür madenleri ve mineral yatakları, ülke başlıca temel ihtiyaçlarını sağlayamadığı için işlenememektedir.

Son yıllarda Kuzey Kore'de, gübre yetersizliği ve soğuk havalar nedeniyle tarımsal üretimde ciddi bir düşüş yaşanmış ve kıtlık başlamıştır. Günümüzde devletin lideri Kim Jong-un'dur.

Kuzey Kore Haberleri