Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bina güçlendirme depreme karşı ne kadar etkili? Bina güçlendirme depreme karşı etkili mi ve ne kadar koruyucu?
        1

        BİNANIN YENİDEN YAPILMASI KADAR ETKİLİ OLABİLİYOR

        Uzmanlara göre bina güçlendirme çalışmaları doğru uygulanırsa en az kentsel dönüşüm çalışmaları kadar geçerli ve etkili. Uzmanlar güçlendirme çalışmalarının insanlar konut içerisinde otururken yapılabileceğini söylüyor.

        2

        DOĞRU TEKNİKLER İLE YAPILMASI ÖNEMLİ

        Binaya yapısal malzemeler koyarak ve birbirlerine bağlayarak güçlendirmenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, bina maliyetinin yüzde 40'ını geçmediği sürece güçlendirmenin daha ekonomik bir çözüm olduğunu söylüyor.

        3

        Güçlendirme yapılmadan önce binanın mevcut durumuna yönelik hesaplamalar yapılıyor. Hesap tamamlandıktan sonra yeniden mi yapılması gerektiği yoksa güçlendirmenin yeterli olup olmayacağı belirleniyor.

        4

        BİNA İNŞAAT MALİYETİNİN YÜZDE 40'INI GEÇMEZSE EKONOMİK

        Bu doğrultuda harcanacak rakam netleştiriliyor. Genellikle uzmanlara göre bina inşaat maliyetinin yüzde 40'ını geçmediği sürece güçlendirme işlemi daha kısa sürede çözüm üretiyor. Bu maliyet sınırının ötesine geçerse binanın yenilenmesi ekonomik ve güvenlik açıdan daha uygun.

        5

        BİNA GÜÇLENDİRME İÇİN İKİ YÖNTEM UYGULANIYOR

        Uzmanların söylediklerine göre bina güçlendirme yöntemlerinde iki plan uygulanıyor. Birincisi temelin güçlendirilmesi, ikincisi karbon fiber kompozit duvar kağıtları ile yapılan güçlendirme yöntemi.

        6

        ESKİ BETON ÜZERİNİN KAPLANMASI SAĞLIKLI MI?

        Uzmanlar bu işleme mantolama diyor. Mevcut olan kolon etrafına 10 - 12 sanimetreden az olmayacak şekilde mantolama işlemi yapılıyor. Ancak güçlendirme işlemleri ileilgili yasal mevzuat oluşturulduktan sonra yapılması gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor.

        7

        HASAR TESPİTİ İÇİN KİME BAŞVURULUR VE BELEDİYE ÜCRETSİZ YAPIYOR MU?

        Bina hasar tespit raporları özel şirketler ve İBB tarafından veriliyor. İBB tarafından yapılan bina hasar tespit raporu ücretsiz uygulanıyor ve binaya herhangi bir tahliye işlemi uygulanmıyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ