Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tüm depremlerden sapa sağlam çıktı! Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi depremzedeleri ağırlıyor!
        1

        MİMAR SİNAN ESERİ KÜLLİYE DEPREMDEN SAPA SAĞLAM ÇIKTI

        Mimar Sinan tarafından Hatay, Payas'ta 1574 yılında Kanuni Sultan Süleyman'nın veziri Sokullu Mehmet Paşa emri üzerine yaptırılan külleye 450 yıldır tek parça halinde ayakta kalmayı başardı.

        2

        Kahramanmaraş'ta meyadana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sapa sağlam çıkan yapının sadece minaresi hasar gördü. Son olarak Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremden de hasar almadı. Külliye şu anda depremzedelere ev sahipliği yapacak derecede güvenli. Peki, nasıl oluyorda tarihi yapılar ayakta kalabiliyorken, yeni binalar yıkılıyor?

        3

        Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1574 yılında kervansaray, kadın ve erkekler için hamam, medrese, camii ve 45 dükkana ev sahipiliği yapıyordu. Külliye o dönemlerde yolcuların geceyi konaklayarak geçirebilecekleri imkanlar sunuyordu.

        4

        8 DEV KOLON ZEMİNE OTURUYOR

        Külliye, İpek Yolu ve Hac kervanlarının kesiştiği noktada yer alıyor, 8 kolondan oluşan yapı zemine oturuyor ve arşiv bilgilerine göre 13 dekarlık bir alan üstünde bulunuyor.

        Dikdörtgen planla inşa edilen külliye, mimari ve bezemedeki üslüp özelliklerine bakıldığında tam bir Mimar Sinan eseri olduğunu ortaya koyuyor.

        5

        DEPREMZEDELERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

        Depremin hemen ardından külliyeyi kullanıma açtıklarını duyuran Payas Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız, “Burası tarihi eser ve dayanıklı olduğu için depremin ardından insanları barınması için buraya aldık. İkinci gün yaklaşık bin 300 kişiye sıcak yemek verdik” dedi.

        6

        Yüzyıllar boyunca yardıma muhtaç insanlara ve yolculara ev sahipliği yapan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi bugün Hatay'da bulunan depremzedelere ev sahipliği yapıyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ