Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir deprem başka bir depremi tetikleyebilir mi? Depremler birbirini tetikler mi?
        1

        Büyük depremler meydana geldikten sonra akla ilk gelen endişe, diğer depremleri tetikleyip tetiklemeyeceğidir. Böyle bir olasılık var mı? Kandilli Rasathanesi bu soruyu cevaplıyor.

        2

        Büyük bir deprem, yakın çevresindeki küçük depremleri tetikler ve bu depremlere artçı depremler denir. Artçılar; büyük bir kırılma sonrası levhaların tam olarak yerleşmesi için hareket etmesiyle meydana gelir.

        3

        Ancak büyük bir depremin çok uzaktaki bir fay hattını tetikleyip tetiklemeyeceği konusu ise bilim dünyası tarafından halen tartışılıyor. Geçmişe dönüp bakıldığında bu şekilde meydana geldiği ileri sürülen depremlerin sayısı oldukça az hatta bu örneklerin birçoğu uzmanlar tarafından kabul edilmedi.

        4

        Örneğin, İzmit depreminden sonra yaklaşık 3 ay sonra meydana gelen Düzce depremi ve Atina'da yaşanan küçük ölçekli depremlerin bu yönde depremler olduğu öne sürüldü ancak kesin bir kanıya varılamadı.

        5

        Kandilli Rasathanesi, gerilme alanlarına yönelik hesaplamalara bakıldığında çok uzak mesafelerdeki depremlerin tetiklenme olasılığının çok düşük olduğunu belirtse de henüz deprem bilimleri bu konu hakkında kesin bir sonuca ulaşamadı.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ