Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda düşüş, borsada yükseliş devam edecek mi? - 2016 - Döviz Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kurulu olan Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü sona eren 2016 yılın ilk toplantısında faizde değişikliğe gitmedi.

        Bugün ise Japonya Merkez Bankası (BoJ) ekonomisini desteklemek için negatif faize geçti. Karar sonrası Japon hisseleri ralli yaparken, tahvil faizleri rekor seviyelere geriledi. Küresel hisse senedi piyasaları yükselişe geçerken, yurtiçinde de Borsa İstanbul yükseldi, dolar 2,95 TL'ye gevşedi.

        Saxo Capital Markets Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy, Fed kararının ve Fed sonrası gelen sürpriz BoJ kararının piyasalara etkisini HABERTURK.COM için değerlendirdi.

        "FED NE ŞAHİN NE GÜVERCİN"

        Cüneyt Paksoy; "Fed, ABD ekonomisine dair pozitif görünümün devam ettiğini ama enflasyonun hala istenen düzeyde olmadığını belirtti.ABD'de çekirdek enflasyonun yüzde 2 civarında olduğu unutulmamalı. Petrol fiyatlarına bağlı olarak manşet enflasyon yukarı yönlü hareket edebilir. İşte bunu dikkate alacaklar" dedi.

        Fed'in bu toplantıda küresel risklerin altını daha kalın çizdiğini kaydeden Paksoy; "Küresel ekonomik ve finansal risklerin, emtia ve jeopolitik gerginliklere bağlı risklerin ABD ekonomisindeki etkilerinin izlenmeye devam edeceği belirtildi.Mart ayında faiz artışı için, olasılık düşük olmakla birlikte, kapı açık bırakıldı" dedi.

        Kurulun işsizlik dışındaki yorumlarının tutarlı ve dengeli tonda geldiğini belirten Cüneyt Paksoy, Fed'in işsizlik tarafında iddialı olmaya devam ettiğini vurguladı.

        NEDEN ŞAHİNLEŞMEDİ?

        "Piyasanın kafası hala karışık" diyen Paksoy, açıklamalar ABD'de borsaların pek hoşlanmadığı bir tonda gelince, 'sıkıntılar mı başlıyor' diye bir algı oluştuğunu, Fed'in şahinleşmemesinin nedenlerinden birinin de petrol fiyatlarının seyri olduğunu söyledi.

        Kararın oybirliği ile alınmasının önemine dikkat çeken Cüneyt Paksoy; "Daha önceki toplantılarda hep birkaç üyenin karar dışı kalmasına şahit oluyorduk. Fed'in kendi içinde kafa karışıklığının azaldığını gösteriyor" dedi.

        "BORSADA 80 BİN GÖRÜLEBİLİR"

        Merkez bankalarından gelen faiz karalarının ardından yurtiçinde kur gevşedi, borsa yükselmeye başladı.

        Dolarda artışın olmamasının ve Mart ayındaki faiz artışı beklentisinin azalmasının gelişen piyasalara pozitif yansıdığını belirten Cüneyt Paksoy; "ABD borsalarındaki düşüş de dengelenirse, Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde yukarı yönlü hareketi genişletebilir. 73 bin - 75 bin direç eşiğine kadar olan hareketleri tepki olarak saymaya devam edeceğiz. 75 bin üzerine atarsak hareket anlamlı olur. Üzerinde kalırsak 78 bin - 80 bine doğru hareket mümkün. Aşağıda ise 69 bin - 70 bin bandını çok çok önemli bir destek olarak kullanamaya devam edeceğiz" dedi.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        DOLARI NE ZAMAN ALMALI?

        Cüneyt Paksoy, dolar kuruna ilişkin beklentilerini ise şöyle paylaştı: "Dolar 3,00 lira üzerinde kalmaya devam ederse 3,05 kritik direnç eşiği olmaya devam edecek. Kurdaki gevşeme için2,97 - 2,98 ara destek. Bu seviyelerden gerileme devam ederse 2,90 - 2,95 bölgesi alım fırsatı olarak kullanılabilir."

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        MERKEZ'İN HAKLI OLDUĞUNU GÖRDÜK

        "Fed, Boj ve içerideki fiyatlamalar sayesinde görece pozitif duruyoruz" diyen Paksoy; "Mevcut görünüm Merkez Bankası'nın sorgulanan kararlarının haklı olduğunu gösteriyor. Ve eylemsizlik olarak görünen duruş TCMB'yemanevra alanı oluşturuyor" ifadesini kullandı. BoJ'un ve ECB gibi diğer merkez bankalarının alacağı önlemlerinFed'e karşı dayanıklılık oluşturacağını vurgulayan Cüneyt Paksoy, BoJ'un faiz hamlesi ile gelişen piyasaların elinin kuvvetlendiğini söyledi.

        PETROL FİYATLARININ 2016'DAKİ SEYRİ NASIL OLACAK?

        Petrolün teknik olarak aşırı satımda olduğunu, arz talep dengesinin bozulduğunu belirten Cüneyt Paksoy, piyasa refleksi ve zarar kes satışlarının devreye girmesiyle birlikte düşüşün kesildiğini söyledi. Paksoy, Fed'den sonra bu tepkilerin biraz daha kalıcı olmasının beklendiğini kaydeden Paksoy; "35 dolar önemli bir eşik olacak. Bu eşiği aşarsa hareket 38 - 40 dolar seviyelerine kadar genişleyebilir. Önünde engeller olsa da mümkün. Zaman zaman bu tarz emtialarda kuvvetli sıçrayışlar görülür.Son raporlarıda petrol fiyatlarının biraz daha yükselebileceği beklentisi görülüyor. 30 dolarların altına geçişlerde 25 - 27 dolar önemli bir destek" dedi.

        25 - 40 DOLAR ARASINDA DENGELENME ÇABASI

        Petrolde Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin öenmine değinen Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy, fiyatlarda Rusya'ya uygulanan ambargoların etkilerinin görüldüğünü kaydetti. Paksoy; "Petroldeki düşüşün sebebi sadece arz fazlalığı değil. Arz-talep dengesinin bozulması dışında siyasi nedenler, Suudi-İran gerginliğinin artması riskleri de var. Fakat bugünden sonra petrolde aşağı yönlü hareketlerde dalga boyu biraz azalacak. İlk yarı için tepe 35 - 40 dolar olacak. 2016'nın ilk yarısında 25 - 40 dolar arasında dengelenme çabası görülecek. Kademeli büyüme geldikçe aşağı yönlü hareket sınırlanacak" dedi.

        "TALEP YÖNÜNDE GELİŞME KOLAY OLMAYACAK"

        Petrol fiyatlarının daha da düşmesinin Çin'in tetikleyeceği önemli bir küresel kaygı ile mümkün olduğunu belirten Cüneyt Paksoy, Fed sıkılaşma baskısını masada tuttukça, Çin'in büyüme sorunu masada kaldıkça petroldeki dengenin talep yönünde değişmesinin kolay olmayacağının altını çizdi.

        Petrolde arzın çok yüksek olduğu ortamda talep lehine güçlenmenin çok zaman alacağını kaydeden Paksoy,Rusya ile OPEC işbirliğinin arz konusunda bir gelişme ile sonuçlanması ihtimali nedeniyle önemli olduğunu belirtti.

        ŞİMDİ ONU BEKLİYORUZ...

        Küresel risklerin net olarak belirtilmesinin, ABD ekonomisine dair biraz endişe duyan bir Fed algısı oluşturduğunu vurgulayan Cüneyt Paksoy, bu yüzden Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın Pazartesi yapacağı konuşmanın çok önemli olacağını kaydetti. Fischer'ın, piyasaların Yellen'dan sonra kabul ettiği otorite olarak öne çıktığını belirten Paksoy; "Fischer, 2016 yılında Fed'in iki ile dört defa arasında faiz artışına gidebileceğini söylemişti. Acaba nasıl bir konuşma yapacak, söylediklerini tekrar edecek mi yoksa FOMC toplantısındaki vurguların altını mı çizecek? Fischer'ın konuşması ile bazı şeyler netlik kazanacak. İşte bu çok önemli" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ