Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bayram tatili turizme can verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTÜRK

        Başta Ruslar olmak üzere yabancı turistin kesilmesiyle kötü bir sezona başlayan turizm sektörüne 9 günlük Ramazan Bayramı tatili adeta can suyu olacak. Bayram tatilinin başlangıç ve bitiş tarihlerinde feribot ve uçaklarda yerler neredeyse dolarken, tur şirketlerinden de bayram tatili tarihleri için Ege ve Akdeniz sahillerindeki otellerde doluluk oranının yüzde 85’e ulaştığı, son 10 gündeki satışlarla birlikte pek çok turizm beldesinde yüzde 100 doluluğa ulaşılacağı bilgisi geliyor.

        GEÇEN YILA GÖRE 7-8 KAT FAZLA TALEP ALDIK

        ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, bayramdaki talebi “Talepte adeta patlama oldu. Geçen senenin bayramı 3 gündü, belki kıyaslamak çok doğru değil ama geçen seneye göre 7-8 kat fazla talep aldık” diye anlatıyor. Turizm sektörünün nefes almaya ihtiyacı olduğunu, bayramın da bu anlamda bir rahatlama sağladığını kaydeden Özbek, kendi ürünlerinin yüzde 85’inin dolduğunu kaydediyor. Bu oranın bayramda yüzde 100’e çıkacağını dile getiren Özbek, “Bodrum’da yüzde 85, Marmaris’te yüzde 90, Çeşme’de yüzde 90 doluluk var şimdiden. Antalya’da çok tesis olduğu ve çok büyük bir alan olduğu için doluluk yüzde 75’lerde şimdilik” diyor.

        EN FAZLA TALEP EGE BÖLGESİ’NE

        Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Cilsal da, “Bayramda beklediğimizin çok çok üzerinde satış yaptık” diye konuşurken, son dakikacıların talebiyle birlikte doluluğun yüzde 100’e ulaşacağı görüşüne katılıyor. En fazla talebin Ege Bölgesi’ne olduğunun altını çizen Cilsal, şöyle devam ediyor: “Akdeniz Bölgesi’ndeki tesisler de dolmak üzere. Bu bayram turizmci için gerçekten bayram oldu. Bazı noktalarda yer sıkıntısı bile çıkacak. Sadece denizkum-güneş değil, kültür turları, Karadeniz turları da yoğun ilgi görüyor.”

        YURTDIŞINDA EN ÇOK TALEP İTALYA'YA

        9 günlük bayramı tatil fırsatına çeviren Türklerin tek tercihi yurtiçi destinasyonlar da değil. Yurtdışındaki satışlara da yoğun ilgi gösterildiği gelen bilgiler arasında. Veli Cilsal, tatilin 9 gün olması dolayısıyla yurtdışının da büyük talep gördüğünü kaydederken, en çok talep gören destinasyonun İtalya olduğunu kaydediyor. Suat Özbek de, yurtdışı destinasyonları arasında İtalya ve Orta Avrupa’nın dışında Kıbrıs’ın da yoğun ilgi gördüğünü sözlerine ekliyor.

        'TURİZMCİLER GÜÇ VERECEK'

        Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, bayram rezervasyonlarıyla ilgili, “Gün itibarıyla tesislerin doluluk oranları yüzde 60’ları geçti. Bazı tesislerde yüzde 100’e ulaştı. Hâlâ devam eden rezervasyonlar var” dedi. Kızıldağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayram sektöre bir motivasyon ve güç katacak. Geçen bayramlara baktığımızda bu yıl ortalama yüzde 30-35 arası artış var.”

        DENİZ HATLARINDA YER TÜKENİYOR

        Tatilciler, yola bayramdan önce çıkacak. Deniz hatları seferlerinin 1 ve 2 Temmuz’da neredeyse dolu olduğu, 3 Temmuz’da da seferlerin dolmak üzere olduğu kaydedildi. Az sayıda kaldığı için 3 Temmuz çıkışlı tek yön bilet fiyatı da yükselmiş durumda. Örneğin Yenikapı-Bandırma seferinde bilet fiyatı otomobil ve sürücü için 209 TL’ye ulaştı. Oysa bu rakam 1 hafta önce alındığı takdirde 27 Haziran çıkışlı feribot için 169 liraydı. Aynı şekilde Yenikapı-Yalova hattında da bilet 104 TL’ye yükseldi. Oysa bir hafta önce aynı bilet 94 TL’ydi

        OTELDEN KAÇANLAR YAZLIK KİRASINI YÜKSELTTİ

        Otellerde tatil yapmak istemeyen ya da tatilini sezona yaymak isteyenler yazlıklara talebi de artırdı. ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, yazlıklarla ilgili hazırladıkları rapora göre, metrekare fiyatında birinci olan Antalya’da ortalama fiyatın 1 yılda yüzde 22 artıp bin 611 TL’ye, Bodrum’da ise yüzde 20 artışla 4 bin TL’ye yükseldiğini kaydediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ