Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kurban Bayramı tatili kaç gün? Kurban Bayramı hangi gün? Bayram Tatili 9 gün oldu mu? - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı.

        Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı'nın ertesi günü (16 Eylül Cuma) tam gün idari izinli sayılacak. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

        KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜNBAŞLAYACAK?

        İşte Kurban Bayramı tatilinin 9 günlük tatil programı;

        10 Eylül Cumartesi Haftasonu tatili

        11 Eylül Pazar Arefe Günü

        12 Eylül Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

        13 Eylül Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

        14 Eylül Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

        15 Eylül Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

        16 Eylül Cuma İdari İzin

        17 Eylül Cumartesi Haftasonu tatili

        18 Eylül Pazar Haftasonu tatili

        EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE ÖDENECEK

        Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin Kurban Bayramı'ndan önce yapılması için ilgili bakanlıklara talimat verdi.

        Talimat üzerine maaş ödemelerinin 08-09 Eylül'de yapılması kararlaştırıldı.

        2016 KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

        Türk Diyanet Vakfı: 12 Eylül'de idrak edilmeye başlanacak olan Kurban Bayramı'na 1 ay kala Kurban fiyatları açıklandı. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun, vekalet yoluyla kurban kesim bedellerinin bu yıl yurt içinde 690 lira, yurt dışında da 500 lira olarak belirlendiğini söyledi.

        Kızılay: Kızılay Genel Başkanı KeremKınık, geçen seneye oranla uzanılacak coğrafyalarda ve kurban hedeflerinde yüzde 50'lik bir artış öngördüklerini kaydederek, "Vekaletini Kızılay'a verecek olan vatandaşlarımızın merak etmiş olduğu konulardan bir diğeri de bu vekalet ücretleri. Vekalet ücretlerimiz yurtiçinde 740 lira, yurtdışında 475 lira olarak belirlendi. Bu fiyatlar da Kızılay'ın yapmış olduğu bütün organizasyonlar, Et ve Süt Kurumu'nun, Kızılay'ın bu kurban paylarını konserve haline getirmesi ve bu anlamdaki faaliyetlerimizin tümü bu operasyonumuzla karşılanıyor. Bunun üzerine de Kızılay kendi bütçesinden katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

        Mehmetçik Vakfı:Kurban vekalet ücreti Mehmetçik Vakfı tarafından ise 790 lira olarak belirlendi.

        Vekaletini Mehmetçik Vakfına veren vatandaşların internet üzerinden yaptıkları başvuruda belirtilen adreslerine noter onaylı kesim tutanağı ve kesim CD'si gönderilecek. Mehmetçik Vakfının kampanyası, 12 Eylül'de sona erecek.

        İHH:İHH İnsani Yardım Vakfına vekalet vermek isteyen vatandaşlar ise 550 lira ödeyecek. Kurban kesimleri tamamlandıktan sonra vakıf tarafından kurban sahiplerine kısa mesaj yoluyla haber verilecek.

        İHH tarafından kesilen kurbanetlerinin bu yıl 89 ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hedefleniyor.

        LÖSEV:''Her kurban lösemili çocuklara can'' temasıyla LÖSEV'in kampanyasına katılmak isteyen vatandaşlar 750 lira kurban vekalet ücreti ödeyecek.

        İNTERNETTEN KURBAN SATIŞLARI BAŞLADI

        Teknoloji çağına ayak uyduran besiciler, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvanlarını internet üzerinden satışa sundu. İnternet sitelerinde kurbanlık hayvanların bilgilerini paylaşan besiciler, böylelikle daha fazla alıcıya ulaşmayı hedefliyor.

        Kullanımı her geçen gün artan internet sayesinde besiciler de kurbanlıklarını satabilmek için farklı yollara başvuruyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala internet çağına besiciler de uyum sağlayarak, hayvanlarını internet üzerinden satışa çıkarttı. Çeşitli internet sitelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışını yapan besiciler, bu sayede daha fazla müşteriye ulaşabiliyor. Besicilerin internete yükledikleri kurbanlık bilgileri ile kurbanlık satın almak isteyen vatandaşlar, hayvanların fiyatlarından nereden geldiklerine, ağırlıklarına kadar birçok bilgiye buradan ulaşarak kurbanlıklarını satın alabiliyor. Kurbanlıklarını internet üzerinden satın alan müşteriler istediği takdirde bazı besiciler kurbanlıkları keserek, etini alıcıların evlerine kadar ulaştırma imkanı sunuyor.

        "BU ŞEKİLDE MÜŞTERİLERİN KURBANLIKLARIMIZA TALEBİ DAHA DA ARTTI"

        Kars'tan getirdiği kurbanlıkları internet üzerinden satan Zeki Tubay, "İnternete koyma fikrini üniversite öğrencisi yeğenim söyledi. Yeğenim kurbanlıkların fotoğrafını çekti ve internete yükledi. Zeytinburnu Belediyesi burada hayvan satmamıza izin verdi biz de buradan da yola çıkarak başladık. Bu şekilde müşterilerin kurbanlıklarımıza talebi daha arttı. Önceden daha az arıyorlardı bizi şimdi 150-200 tane malı internetten satıyoruz. İnternete yüklediğimiz fotoğraflarla buradaki hayvanlar aynı, böylelikle müşteriler mağduriyet yaşamıyor ve daha memnun kalıyor. Vatandaş internette görüyor, bizi arayarak 7-8 bin liralık kurbanlık istediğini söylüyor. Biz de ona göre fotoğraf çekip gönderiyoruz" dedi.

        "İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞLAR ÇOK GÜZEL"

        Uzun yıllardır kurban sattığını belirten Zeki Yılmaz, "Komşularımız internet üzerinden daha güzel satış yapıyordu o yüzden biz de tercih ettik. İnternette talep daha çok, vatandaşlar daha çok görüyor. Buraya gelip gördüklerinde satışlarımız daha çok oluyor. İnternet üzerinden satış yapmaya başlamamızla satışlarımızda baya artış oldu, arayanlar da çok oluyor. İnternet üzerinden satışlar çok güzel" diye konuştu.

        "14 BİN 750 LİRAYA BOĞA ALDIM"

        İnternetten gördüğü boğayı Zeytinburnu'ndaki kurban pazarına gelerek alan Davut Aslan, "Ben internette araştırdım, kurbanlık kesmek için baktım sitelere girdim ve buldum. Hayvanlar çok güzel, adresini aldım internetten ve buraya geldim. Bu pazar, belediye tarafından yeni kurulmuş. Sıkı bir pazarlık yaparak 14 bin 750 liraya boğa aldım" şeklinde konuştu.

        İSTANBUL'DA KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

        Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yurdun çeşitli bölgelerinden İstanbul'a getirilen kurbanlıklar pazarda satılmaya başlandı.

        Sultangazi Belediyesi'nce, Esenler Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası yanına Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni 120 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 20 bin hayvan kapasitesine sahip merkezdeki 700 çadırın 560'ı kurban satışı, 100'ü kesim ünitesi, 40'ı ise hizmet amaçlı faaliyet gösteriyor.

        Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş hayvanlar gece yarısından itibaren pazara giriş yapmaya başladı.

        Satıcılar, ilk günden itibaren vatandaşların pazara ilgi gösterdiğini belirterek, satışlarda yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

        Geçen yıla göre fiyatların çok artmadığını belirten satıcılar, canlı hayvanın kilogram fiyatının 15 ile 22 lira arasında değiştiğini dile getirdi.

        Pazara Ağrı'dan gelen Ahmet Huzeyfe adlı satıcı, bu yıl piyasanın hareketli olacağını düşündüğünü söyledi.

        Huzeyfe, 200 hayvan getirdiklerini belirterek, "Bu sene satışlardan umutluyuz. Cemaat olaylarından dolayı insanların, pazarda görerek kurban alacağını düşünüyoruz. 'Kurban kesiliyor mu, kesilmiyor mu?' görmek lazım." dedi.

        Bu yıl satışların hızlı başladığını dile getiren Huzeyfe, "Dün gece 12'de mal indi. 30 tanesinden 8'i ilk günden satıldı. Satışlar erkenden başladı." ifadelerini kullandı.

        Erzurum'dan kurbanlık getiren Osman Tatlı da terör örgütü FETÖ'nün darbe girişiminden dolayı vatandaşların vakıf ve derneklere yaptığı kurban bağışların azalmasını beklediklerini belirterek, bu durumun kurban pazarlarına olumlu yansıyacağını söyledi.

        Sancaktepe'deki kurban pazarına Ağrı'dan getirilen 1 ton 250 kilogram büyüklüğündeki kurbanlık ise 23 bin liraya alıcısını bekliyor. Murat Küsmü adlı hayvan satıcısı, şu an pazarın en büyük hayvanının bu olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ