Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mouse'un 43 yıllık müthiş serüveni - Teknoloji Haberleri

        Bilgisayarın farklı bir şekilde de kullanılabileceğini ispatlamak için geliştirilen ilk fare (mouse), 9 Aralık 1968 tarihinde tanıtılmıştı. Tahtadan yapılan, tek düğmesi olan ve adını arka tarafındaki kablonun kuyruğa benzetilmesinden alan ilk fareden bu yana 43 yıl geçti. Son yılların dokunmatik teknolojileri ve tablet cihazları ile pabucu biraz dama atılır gibi görünse de yeni nesil farelerin multimedya özellikleri elden düşürülmeyecek cinsten.

        LOGITECH MX Air Mouse

        Bilgisayar faresine farklı bir boyut kazandıran Logitech'in bu ürünü, hem klasik bir fare gibi düz bir zemin üzerinde hem de oyun joystick'leri gibi havada gezdirerek kullanılabiliyor. Serbest hareket algılama, özel hareketlere tepki verme ve uzaktan kumanda gibi kullanılabilme gibi özellikleri olan bu ürün ile bilgisayarın ses seviyesini, ses düğmesine basıp, fareyi havada yukarı doğru hareket ettirerek artırıyorsunuz.

        ARTISI: 2.4 GHz kablosuz iletişim teknolojisi. PC'ye 10 metreye kadar uzaktan erişim. EKSİSİ: Klasik kulllanıcılar için alışması biraz zor. Fareden çok, uzaktan kumanda özelliği öne çıkıyor.

        RAZER Tron Mouse

        Oyun tutkunlarına yönelik aksesuvar tasarımlarıyla bilinen Razer firmasının 'Tron' filmi temalı yeni faresi, yüksek hassasiyetli (Hyperesponse) 7 adet programlanabilir butona sahip. PC bağlantısını USB ara birimi üzerinden gerçekleştiren ve 2 metre kablo uzunluğuna sahip olan fare, 61.3 x 110 x 33.5 mm boyutlarında. 5600 dpi’ye kadar algılayabilen lazer sensörü bulunan fare, karanlıkta Tron filmindeki otomobillerin görünümünü alıyor.

        ARTISI: Hem sol hem de sağ el kullanımına uygun tasarım. Yüksek hassasiyet.

        EKSİSİ: Kablosuz modeli henüz bulunmuyor. Yurtdışı satış fiyatı bile oldukça yüksek (mat ile birlikte 130 dolar).

        APPLE Magic Mouse

        Akıllı cep telefonlarının olmazsa olmazı haline gelen 'dokunmatik' kavramını önce 'mouse'larında test eden Apple'ın bu son 'sihirli faresi'nde hiç tuş veya düğme yok (aç-kapa anahtarı hariç). Bluetooth üzerinden kablosuz olarak çalışan fare, 'dünyanın ilk multi-touch' faresi olarak nitelendiriliyor. Farenin kendisi bir düğme olarak kullanılabilen Magic Mouse'un yüzeyinde herhangi bir alanda tıklama veya çift tıklama yapılabiliyor. ARTISI: Bilgisayarlara kaydırma, dokunma ve çoklu dokunma gibi hareket kabiliyetleri kazandırıyor

        EKSİSİ: Tuşsuz, tekerleksiz bir fareye alışmak biraz zaman alabilir. Türkiye satış fiyatı 204 TL.

        MICROSOFT Arc Touch Mouse

        Dokunmatik desteğini arkasına alan Microsoft'un son faresi, 3 adet temel tuşa ve 2.4 GHz'lik kablosuz iletişim teknolojisine sahip. Kontrol tuşları ile kaydırma tekerleği dokunmaya duyarlı olarak tasarlanan ürün, taşınırken düzleşiyor, kullanırken kavislenerek avuca oturacak bir şekil alıyor. Arc Touch'ta tekerlek yerine dokunmaya duyarlı sezgisel kaydırma bandı bulunuyor.

        ARTISI: Pil durumu göstergesi. Yüzey ayrımı gözetmeyen 'Blue Track' teknolojisi.

        EKSİSİ: Apple'ın Mac'ler için geliştirdiği farelerden çok esinlenmiş gibi.

        NECDET ÇALIŞKAN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ