Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm 2016 Turizm Eylem Planı'nında neler var? - Turizm Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı.

        İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından notlar;

        * Özgüven sadece kendisine güvenmek değil, başkalarının güvenini de kazanmaktır. Başkalarının fikirlerini de dikkate almaktır.

        * Gücümüzün kaynağı budur. Bireysel hayatımızda olduğu gibi, toplum hayatımızda da özgüvenimiz belirleyicidir.

        * İçinde bulunduğumuz durumu gözeterek sağlam duruş her şeyden önemlidir. Özgüven kapasiteni keşfetmektir.

        * Beraber düşünmek, birbirini dinlemek onları istifade edecek şekilde ele almaktır.

        * Ulusal ve küresel krizleri güven duygusuyla aştık.

        * Krize rağmen 6.5 milyon istihdam yaptık. Büyümeye kalkınmaya devam ettik. Kongre turizminden, turizme kadar birçok gelişim gerçekleştirdik.

        * Milletimize güvendik, kendimize güvendik güzel sonuçlar ortaya çıktı.

        * Biz birlikte Türkiye'yiz. Biz Türkiye'yiz ve gücümüzün farkındayız. Terörün huzurumuzu hedef aldığı bu günlerde huzur için çalışırken reformlarımızı birer birer hayata geçiriyoruz.

        * Terör canımızı yakıyor ama gündem olmasına izin vermiyoruz. Vaatlerimizin yüzde 75'ini, reformlarımızın yüzde 50'sini hayata geçirdik.

        * Daha geçen gün Ar-Ge eylem planımızı hayata geçirdik. Ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara inat Turizm Eylem Paketi'mizi açıklıyoruz.

        * 17. büyük ekonomiyiz, her anlamda dünyayla bütünleşmeye devam ediyoruz.

        * Kimse içe kapanacağımızı düşünmesin, dünyayla daha çok bütünleşeceğiz.

        * Kimse Türkiye'nin eksenini değiştireceğini düşünmesin. Dünyaya açık bir ülkeyiz daha da açık olacağız.

        * Gücümüzün ve potansiyelimizin farkındayız. Türkiye'nin zarar görmesinden medet uman paralel örgütler emellerine ulaşamayacak.

        * Turizme zarar vermek isteyenler özgürlüğe müdahale edebileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar.

        * Terörün oluşturmaya çalıştığı gündem sizi esir almasın. Türkiye büyük bir devlet, milletimiz büyük bir millet.

        * Hakedene hakettiği cevabı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Rusya'yla olan gerilim ve çevre ülkelerle yaşanılan durumlarda bazı sıkıntılar yaşıyoruz.

        * Turizm günümüzün en yaygın sektörlerinden biridir. 2002'de sadece 13.2 milyonluk rakamlar dünyanın 17. sırasındaydık.

        *Geçtiğimiz yıl 40 milyon turist ağırladık. Dünyanın en fazla turist çeken altıncı ülkesi olduk. Avrupa'nın ise 6. ülkesi olduk. Hedefimiz dünyada ilk 3'e girmek.

        İŞTE TURİZM EYLEM PAKETİ MADDELERİ:

        * Bir süredir sektöre yeni destekler sağlamak için hummalı bir çalışma içindeydik.

        * Bu tedbirlerin hayata geçirilmesinde sivil, merkezi, yerel aktörlerin desteklemesi önemlidir.

        * Birincisi; tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı destek vereceğiz.

        * 1 Nisan- 31 Mayıs arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı 6 bin dolar destek vereceğiz.

        * Destek verecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya için sadece 8 ülke için kullanmıştık. Zafer Havalimanı'nı da ekledik, tüm dünyadan gelecek olan turistlere uyguluyoruz.

        * İkincisi; Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getiriyoruz.

        * Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke 13'ken 26'ya çıkardık. En az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL'ye kadar kredi kullanma hakkı çıkmıştır.

        * İhtiyaç durumunda düzenleme ve denetleme kurulu tarafından kurul kararı alınması olacaktır. Kredilerin geri dönüşünde sorun olursa yeniden yapılandırılmaya gidilecektir.

        * Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığı'ndan destekliyoruz. Yat limanları, rıhtım iskeleler için yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar.

        * Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler ihracatçı sayılacaklar. 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indiriyoruz. Ayrıca deniz turizmi tesisleri de yararlanacak. Yurt dışı fuarlara katılım desteğinden istifade edecekler.

        * Çevreye duyarlı tesislere su, atık su, katı atık bedelleri en düşük tarifeden uygulanacak, aradaki farkı hazine karşılayacak.

        * Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi 3 eşit taksit şekilde ödenmesi şeklinde yardımcı olunacaktır.

        * Sekincisi ise kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesidir. Acil Eylem Planı Destek Paketi hızlıca hayata geçirilecektir.

        * Bu destek paketi telafi edilecek tedbirler geçirecektir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığımız yapısal tedbirler üzerine de çalışmaktadır.

        * Sektörümüze 255 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz. 288 milyon TL'lik ödemelerini de erteliyoruz ve 3 yıla yayılmış bir şekilde düzenliyoruz.

        * Türkiye evinizdir. Güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz. Efsanevi misafirperverliğimizle yine sizleri misafir etmeye hazırız.

        "RUS TURİSTLER TÜRKİYE'YE AKACAKLAR"

        * Daha önce tatilini yurt dışında geçirmek isteyen vatandaşlarımız Türkiye'yi tanımak istiyor. Turizmi sadece deniz turizmi olmaktan çıkarmalıyız.

        * Öyle bir ülke ki Türkiye küçük Asya. Ben Akdeniz'in dağlarında büyüdüm. Karlı pekmez yaparken, sahiller deniz turizmine eylem sağlar.

        * Dağ turizmi, kongre turizmi, yerli iç turizm anlamında da Türkiye'de bir destek sağlıyoruz. Erken rezervasyon kampanyası sağlanıyor.

        * Rus turiste gelince halkların yaptığı tercihleri siyasi bir kararla değiştiremezsiniz. Türkiye'ye gelişleri bir anda olmadı. Geldiler gördüler sevdiler. Şimdi 25 sene önce babasıyla gelen Rus turist şimdi erişkin olarak geliyor.

        * Bunu siyasi kararla değiştirmek, hele hele turizmi yaptırımlar üzerinden kullanmak hiçbir ülkeye yaramaz. Evet belli etkileri olur ama Rus turistler Türkiye'ye akacaklar.

        * Tabii Rusya'yla olan ilişkerimizin düzelmesini istiyoruz. Bizim Rus turistlere her zamankinden daha iyi davranmalıyız.

        * Ben eminim, Rus turistler bir şekilde yeniden yollarını bulacak. Halkımıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Hangi ülkeyle sorun yaşarsak, o ülkenin halkına daha da iyi davranalım ki ne kadar misafirperver olduğumuz bir kez daha görsünler.

        "PANİK HAVASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

        * Turist sayısında panik havası söz konusu değil, ön alıcı tedbirler alıyoruz. Şimdiden turizm sektörüne destek veriyoruz, bu konuda turizmde herhangi bir daralma beklemiyorum. Türkiye’ye dönük bir kara propaganda yürütülüyor. Bu yıl turizm faaliyetlerine yüksek ve özel bir bütçe ayırdık, tanıtım faaliyetlerini artıracağız.

        * Turizm sektörüne yapılacak desteğin maliyeti Maliye Bakanlığı’nın yedek ödeneğinden karşılanacak, ekonomiye ek yük teşkil etmeyecek. Bundan sonra hedef ülkeleri de değiştiriyoruz, Türkiye’nin birkaç ülkeye odaklı turizm yaklaşımı olmayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ