HT Gastro
Arkeoloji

Zamanda yolculuğa çıkaran 29 antik şehir

Antik şehirler insanlığın zaman içinde nasıl gelişim gösterdiğinin zaman makineleri gibidir.

Giriş: 01.11.2023 - 16:15 Güncelleme: 14.11.2023 - 15:22
Haberler Gastro Arkeoloji 29 antik şehir

İnsanlığın geçmiş uygarlıkları, arkalarında yaşadıkları şehirlerin kalıntılarını bıraktılar. Babil’in Asma Bahçeleri gibi eserlerin bazıları yok olmuş olsa da binyıllardır varlıklarını sürdürmeyi başaran antik kentler var.

Antik şehirler, insanlık tarihine açılan birer kapı görevi görür ve binyıllar boyunca insanlığın zaman içinde nasıl gelişim gösterdiğinin zaman makineleri gibidir. Teknolojinin, bilgisayarın ve modern dünyanın öncesinde yaşam neye benziyordu? Bunu cevabını antik kentleri gezipgörüp anlayabiliyoruz.

Kimileri çok ünlü, bazıları ise hiç duyulmamış…

Zaman içinde yolculuğa çıkaracak 23 antik kent

1
 1- Angkor Wat – Kamboçya 

1- Angkor Wat – Kamboçya

Kamboçya’nın kırsallarında bulunan Angkor Wat, yollardan, evlerden, kanallardan, göletlerden ve tapınaklardan oluşan çok büyük bir şehir. Biraz daha detay isterseniz tıklayın

2
 3- İstanbul – Türkiye 

3- İstanbul – Türkiye

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul, görkemli Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı’nın bulunduğu tarihi yarımadasıyla geçmişe ışık tutan büyüleyici bir şehir. 7 tepe İstanbul

3
 2- Roma - İtalya 

2- Roma - İtalya

Bugün modern bir şehrin ortasında kalan, yaklaşık 2000 yıllık devasa yapıt Kolezyum, ziyaretçilerine Roma uygarlığının görkemli olduğu kadar korkutucu tarihini de hatırlatıyor. Roma'yı gezmek için 10 neden

4
 29- Eriha (Jericho) – Filistin 

29- Eriha (Jericho) – Filistin

Kuruluş tarihinin kesin olarak bilinmemesi, Eriha’yı en eski sürekli yerleşim merkezi olarak konumlandırıyor. MÖ 9500’e kadar uzanan kalıntılardan daha eskilerinin de bulunabileceği düşünülüyor. Deniz seviyesinin altındaki bir şehrin nasıl bu denli uzun zaman ayakta kaldığı bir muamma. Eriha Duvarları ise şehrin en önemli noktası. Dünyanın en eski 11 yapısından biri Eriha

5
 12- Machu Picchu – Peru 

12- Machu Picchu – Peru

And Dağları’nın 2500 metre yüksekliğinde tepelerinin üzerine kurulu olan Machu Picchu, 500 yıldan uzun bir süredir binlerce ziyaretçiyi kendisine çekiyor. Seyahat listenize eklemeniz gerek

6
 16 – Xian – Çin 

16 – Xian – Çin

Çin’in antik başkenti olan Xian, benzersiz bir antik kent ve ünlü Terracotta Savaşçıları adeta kenti koruyor. İmparator Qin Shi Huang’ın mozolesinde bulunan binlerde kilden yapılma asker, Xian’ın sadece ortaya çıkarılabilmiş bölümü. Kazılar sürdükçe yeni arkeolojik kalıntılar ekleniyor. Xi'an’da yapılabilecek en iyi 10 şey

7
 7- Persepolis – İran 

7- Persepolis – İran

İnsanlık tarihinin ilk büyük uygarlıklarından biri olan Perslerin Ahameniş İmparatorluğu’nun hükümdarı I. Darius tarafından kurulan Persepolis antik şehri, Büyük İskender’in fethine kadar 200 yıl boyunca zamanının en görkemli şehriydi. Salgın bitince ziyaret edebileceğiniz kayıp şehirler

8
 9- Pekin – Çin 

9- Pekin – Çin

Asya kıtasının binlerce yıllık uygarlığı olan Çin’in başkenti Pekin, göz kamaştırıcı mimarisi ile büyüleyici bir şehir. Hiçbir yapı ise Yasak Şehir kadar görkemli olamaz.

9
 13- Atina – Yunanistan 

13- Atina – Yunanistan

İnsanlık tarihinin en büyük uygarlıklarından biri olan Yunan devletleri, bugün Atina’nın modern şehrinin içlerinde varlığını sürdürüyor. Akropolis’in aşağısındaki mahallelerin sokaklarında ve dükkanların iki zaman birlikte yaşıyor.

10
 4- Bagan – Myanmar 

4- Bagan – Myanmar

Bagan Hazineleri, Irrawaddy Nehri boyunca 2000’den fazla Budist tapınağından oluşan, 11. yüzyıldan kalma bir kompleks.

11
 15- Ellora – Hindistan 

15- Ellora – Hindistan

Pek az kişinin bildiği Hint manastır kompleksi Ellora, ismini aldığı dağların içine oyulmuştur. 6. yüzyılda inşaatına başlanmış ve yaklaşık 400 yılda tamamlanmış. Hindu, Budist ve Jaina kutsal alanları bu kompleks içinde yer alıyor.

12
 14- Petra – Ürdün 

14- Petra – Ürdün

Kırmızı kumtaşı kayaların içine oyulan Petra kenti, MÖ 300’lerde inşa edildi. Bu kaya binalar, geçitler ve kanyonlar, antik şehri çevrelerken bugüne kadar nasıl ayakta kalabildiğinin sırrını da açıklıyor. Şehre ulaşmak için labirentli geçitleri aşmanız gerekiyor.

13
 7- Plovdiv – Bulgaristan 

7- Plovdiv – Bulgaristan

Avrupa’nın en eski şehirlerinden olan Plovdiv’in tarihi neredeyse 6000 yıla kadar uzanıyor. Makedonya, Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyetinde yaşayan bu şehir her uygarlığın izlerini taşıyor. Philippopolis Antik Tiyatrosu, Roma Stadyumu ve Alyosha Anıtı gibi tarihi miraslarının yanı sıra modern Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri.

14
 5- Tikal – Guatemala 

5- Tikal – Guatemala

Guatemala’da ormanların arasına gizlenmiş olan Tikal, MÖ 600 yıllarından bugüne kadar ayakta kalabilmiş bir Maya kalesi. 1000 yıldan uzun bir süredir varlığını sürdüren tapınaklardan biri olan Büyük Jaguar Tapınağı ise en görkemlisi.

15
 11- Timbuktu – Mali

11- Timbuktu – Mali

Fransa’nın işgali ve Sahra çölünün kumları öncesinde Timbuktu, dünyanın en büyük öğrenme merkezlerinden biriydi. Geriye kalan el yazması eserler, orijinal kütüphanecilerin teknikleriyle özenle korunuyor.

16
 19- Borobudur – Endonezya 

19- Borobudur – Endonezya

Endonezya’daki Borobudur, 9. Yüzyıl Budist tapınakları kompleksi ve her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. 800’lerde tamamlanan inşaat, zamanının en büyük merkezlerinden biriydi ancak sonrasında volkanik patlamaların altında kaldı. 1800’lerin başında ortaya çıkarılana kadar da volkanik kül ve ormanın altında saklıydı.

17
 10- Büyük Zimbabve – Zimbabve 

10- Büyük Zimbabve – Zimbabve

Tarihin en saklı antik şehirlerinden biri olan, Afrika tarihinin en büyük uygarlıklarından Zimbabve’nin kraliyet kompleksi, 11. yüzyılda inşa edilmişti. Teraslı saraylarının yerinde ise bugün devasa duvarlar ve dar geçitler, ıssızlığın ortasında yükseliyor.

18
 23- Nimrud – Irak 

23- Nimrud – Irak

Dünyanın ilk imparatorluğu olan Nimrud, zamanında devasa sarayları ve tanrı tapınakları ile göz kamaştıran bir şehirdi. Fildişi mobilyalar, oyma taş levhalar ve altın mücevherler savaş kalıntılarının altına gömüldü. Yeri doldurulamaz pek çok sanat ve mimari eser, yakın zamanda tahrip edildi ve geriye çok az yapı kaldı.

19
 25- Babil – Lübnan 

25- Babil – Lübnan

Tarihin en eski şehirlerinden biri olan Babil, Mısır döneminde önemli bir ticaret merkeziydi. Mısır’a sedir ve değerli taşlar ihraç eden zengin bir kentti. UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Babil Kalesi, antik Fenike tapınakları ve Orta Çağ şehir surlarından oluşuyor.

20
 26- Argos – Yunanistan 

26- Argos – Yunanistan

7000 yıllık Argos, Sparta’nın yükselişine kadar Mora Yarımadası’ndaki en güçlü şehirlerden biriydi. Zeus’un oğlu Perseus’un doğduğu yer olduğuna inanılan Argos, Roma’dan Osmanlı’ya kadar sayısız uygarlığın izlerini taşıyor.

21
 24- Kudüs 

24- Kudüs

3 büyük dinin kökenlerini taşıyan Kudüs, tarihin her döneminde büyük önem taşıyan yaklaşık 5000 yıllık bir şehir. Tarihçi Eric H. Cline, Kudüs’ü şöyle tanımlar: “2 kez yıkıldı, 23 kez kuşatıldı, 52 kez saldırıya uğradı ve 44 kez ele geçirildi.” Kudüs’te zamanın en şiddetli günlerinin izleri hala duruyor. Kudüs şehri, tarih boyunca Mısır Krallığı, İsrail-Yehuda Krallıkları, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sasaniler, Emeviler, Fatimiler, Kudüs Krallığı, Eyyubiler, Moğollar, Memlüklüler, Osmanlı İmparatorluğu, Britanya İmparatorluğu ve İsrail gibi birçok devletin eline geçti.

22
 20- Takht-i Bahi – Pakistan 

20- Takht-i Bahi – Pakistan

1. yüzyıldan kalma Takht-i Bahi, Tantrik geleneklerine göre meditasyon yapan keşişlerin eviydi ancak 600 yıl kadar kullanıldıktan sonra terk edildi. Tepelerin zirvesindeki konumu sayesinde istilalara karşı korunabildi. Ancak sonunda İngilizler tarafından işgal edildi ve hazineleri yağmalandı.

23
 22- Gondar – Etiyopya 

22- Gondar – Etiyopya

Eski Etiyopya İmparatorluğu’nun başkenti Gondar, 1800’lerde işgal edildi. Geriye ise çok az kalıntı kaldı. Bunların başında kraliyet kalesi olan Fasil Ghebbi’in de dahil olduğu az sayıda kale ve kilise, Orta Çağ Afrika’sına ışık tutuyor.

24
 6- Kahire – Mısır 

6- Kahire – Mısır

İnsan eliyle yapılmış en büyük yapılardan biri olmasının yanı sıra bin yıldan uzun süredir varlığını sürdüren Giza Piramitleri’nin eteğindeki modern Kahire şehrinde İslam tarihinin en önemli caddelerinden Al-Mu'izz al-Din Illah Caddesi görülmeye değer.

25
 8- Kyoto – Japonya 

8- Kyoto – Japonya

Bin yılı aşkın bir süre Japonya İmparatorluğu’nun başkenti olan Kyoto’yu bu denli özel kılan, geçmişi gölgelemeden geleceği kucaklamasıdır. Kyoto’da tarihinin her devrinin birbirine eşlik ettiği antik yapı hala varlığını sürdürüyor.

26
 17- Madurai – Hindistan 

17- Madurai – Hindistan

Antik Tamil’in önemli başkentlerinden Madurai’nin merkezinde, Hindistan’ın en kutsal mekanlarından Meenakshi Amman Tapınağı göz kamaştırıyor. 1600’lerde canlı renklerle kaplı ve tapınakları koruyan 14 kule inşa edilmişti.

27
 21- Stonehenge – İngiltere 

21- Stonehenge – İngiltere

5000 yıldan uzun bir süre önce inşa edildiği düşünülen taş dairenin yapımının da 1500 yılı bulmuş olduğu tahmin ediliyor. Dev taşların buraya kadar nasıl taşındığı ise hala tartışmalı bir konu.

28
 28 – Şam – Suriye 

28 – Şam – Suriye

MÖ 10.000’e kadar uzanan Şam, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu özelliğinin nedeni olan stratejik konumu sayesinde şehir, dönemin tüm büyük uygarlıklarının önemli merkezlerinden biri oldu. Büyük İskender’den Osmanlı’ya uzanan sayısız kalıntı şehri süslüyor.

29
 18- Louisiana – ABD 

18- Louisiana – ABD

Amerikalıların bile varlığından pek haberdar olmadığı, Louisiana’daki Poverty Point, kıtanın en eski yerleşim yeri. MÖ 3500’lerde en yüksek seviyeye ulaşan bir ticaret merkezinin bir diğer özelliği ise henüz tarım icat edilmeden önce, avcı ve toplayıcılar tarafından inşa edilmiş olması.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.