HT Gastro
Arkeoloji

Antik Roma yapıları nasıl ayakta kaldı?

Teknoloji ilerledikçe yapıların güçlenmesi gerekirken, geçmişte yapılan yapıların daha sağlam olduğunu görüyoruz. Roma'da bulunan Antik Roma yapılarının kendi kendini onardığı ortaya çıktı.

Giriş: 03.03.2023 - 11:31 Güncelleme: 03.03.2023 - 11:31
Habertürk
Haberler Gastro Arkeoloji Antik Roma yapıları nasıl ayakta kaldı?
1

Antik Roma'nın görkemli yapıları binlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış. Roma mühendislerinin başarısını gösteren bu eserler arasında yer alan dünyanın en büyük desteksiz kubbesine sahip yapısı olan Panteon ve Kolezyum 2 bin yıldan uzun süredir nasıl bu şekilde sağlamlığını koruyarak ayakta kalabildi?

2

ANTİK ROMA'NIN MUAZZAM MİMARİSİ

Romalıların kullandığı beton, bugün kullanılan betondan daha güçlü olduğunu kanıtlamış durumda. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Romalıların bina inşasında kullandıkları gizemli bileşeni o kadar sağlamdı ki, rıhtım ve lağım gibi ayrıntılı yapıları deprem bölgelerinde rahatça inşa edebildiler.

3

ABD, İtalya ve İsviçre'den araştırmacılar, İtalya'nın merkezindeki Privernum arkeolojik bölgesinden aldıkları 2 bin yıllık beton örneklerini analiz etti. Bu anazliler sonucunda betonun içerisinde bulunan kireç kırıntıları olarak adlandırılan beyaz parçacıklar, betonda zaman içerisinde oluşan çatlakları onarma imkanı sağladığı keşfedildi.

4

KİREÇ KIRINTILARI ÇATLAKLARI ONARIYOR

Araştırma yazarlarından Massachussetts Teknoloji Enstitüsü'nden Admir Masic "Akademisyenler çok kesin tarifler yazıp, bunların Roma İmparatorluğu genelindeki inşaat alanlarında uygulanmasını sağladılar" diyor.

Beton temelde çimento adı verilen, kireçtaşı, su ince çakıllı kum ile çakıllı kumun karışımından yapılan bağlayıcı bir madde olarak tanımlanır.

5

ANTİK ROMA'DA SÖNMEMİŞ KİREÇ KULLANILMIŞ

Roma'da betonlarda kullanılan bağlayıcı madde ise sönmemiş kireç. Analizler sonucunda sönmemiş kireç ile oluşan kireç kırıntıları, betonun dayanıklılığını artırıyor.

Araştırmacılar Roma formülü ile ve günümüz standartlarında yapılan iki betonu üretti ve çatlattı. İki hafta sonra Roma formülü ile yapılan betonun içerisinden su bile geçmedi ancak modern yöntemle yapılan betondan su geçebiliyordu.

Roma formülü ile üretilen kireç kırıntılı beton çatlaklarda çözünüyor ve su ile karşısınca tekrar yapıyı onarabildiği araştırmada tespit edildi.

Kaynak: Science Advances

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.