Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika! Bakan Pekcan "İhracat Ana Planı”nı açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracat Ana Planı”nı açıkladı. Pekcan, plan çerçevesinde 5 hedef sektör 17 hedef ülke belirlendiğini söyledi. Bu sektörlerin otomotiv, makina, kimya, işlenmiş gıda, elektrik olduğunu kaydeden Pekcan "İhracat Ana Planı'nda hedef ülkelerimiz ABD, Brezilya, Çin, Etiyopya, Fas, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Özbekistan, Rusya ve Şili" dedi.

        Pekcan, bu ülkeleri seçerken, ülkelerin Dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'ndan yüzde 60 pay almasını, dünya ithalatının yüzde 43,7'sini gerçekleştirdiklerini ve ülkemiz ihracatından da yüzde 25.2 pay aldıklarını dikkate aldıklarını dile getirdi. Pekcan, 'Hedef ülke, hedef sektör' yaklaşımı ile hedef ülkelerin ithalatından Türkiye'nin aldığı payı iki katına çıkarma hedefinde olduklarını dile getirdi.

        YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATININ PAYI YÜZDE 3.5'TEN YÜZDE 5'E YÜKSELECEK

        İhracat Ana Planı çerçevesinde İhtisas Serbest Bölgeleri ile 2023 yılına kadar yüzde 3.5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatının payını yüzde 5'e çekmeyi hedeflediklerini aktaran Pekcan, ihracat desteklerinde otomasyon çalışmalarını bu sene tamamlayacaklarını ifade etti. Eximbank'ın verdiği desteği 70.4 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Pekcan, Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezikurulacağını söyledi.

        Tekstil ve hazır giyimin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 4.4, Türkiye ihracatındaki payının ise yüzde 17 olduğunu anımsatan Bakan Pekcan şu bilgileri verdi: "Otomotiv sektörünün dünya ihracatında payı yüzde 12.2 iken, Türkiye ihracatında otomotiv sektörünün payının yüzde 15.2 olduğunu görüyoruz. Makine sektörünün dünya ihracatında payı yüzde 12.5 iken, Türkiye'nin ihracatında bu sektörün payı yüzde 14.2. Yine dünya ihracatında kimya sanayi ürünlerinin payı yüzde 11.2 iken Türkiye'nin ihracatında bu pay yüzde 6, kimya sektöründe ihracat artışına ihtiyacımız var. Bundan da önemlisi, dünya ihracatında yazılım ve bilişimin payı yüzde 10.5 ama Türkiye'nin oranı yüzde 1.3. Hedefimiz dünyadaki sektörel trendleri yakalamak ve bu sektörlerde başarılı ihracatçı ülke olmak."

        AKILLI İHRACAT PLATFORMU'NDA CHATBOT YER ALACAK

        Akıllı İhracat Platformu kurduklarını aktaran Pekcan, 3 aşamalı projenin 6 ay, 12 ay ve 18 ayda tamamlanacak geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu vurguladı. Pekcan, Akıllı İhracat Platformu üzerinden ihracatçı ve potansiyel ihracatçıların, satmak istediği ürünün yurt dışındaki potansiyel alıcılarının iletişim bilgilerine de ulaşabileceklerini söyledi.

        Bu platformda firmalara 7 gün 24 saat hizmet verecek bir chatbotun da yer alacağını kaydeden Pekcan, "Dijitalleşme çalışmalarımızın bir boyutu da dış ticaret işlemleriyle örtüştüğünü düşündüğümüz blokzincir teknolojisi. Dünyada çok yeni bir uygulama. Türkiye'de de kamuda bunu ilk uygulayan bakanlık biziz." diye konuştu.

        'BLOKZİNCİR UYGULAMALARINI DIŞ TİCARETİN HER ALANINDA YÜRÜRLÜĞE KOYUYORUZ'

        Pekcan "Blokzincir uygulamalarını dış ticaretin her alanında yürürlüğe koyuyoruz. E-ihracat stratejimizle KOBİ'lerimiz başta olmak üzere ihracatçılarımızı dünyaya açıyoruz" dedi.

        VERİ ANALİTİĞİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ KURULACAK

        Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezi kuracakları bilgisini veren Pekcan, Türkiye'nin iç ve dış ticaretteki bütün verilerini ulaşılabilir ve güvenli bir şekilde bu merkezde toplanacaklarını anlattı.

        İLAVE DESTEK SAĞLANACAK

        Bakan Pekcan ayrıca ihracatçıya ilave devlet desteği de sağlanacağına işaret ederek, "İhracat Ana Planı ile getirdiğimiz hedef ülke ve hedef sektörler için ilave devlet desteklerimiz var. Buradaki desteklerimizi yüzde 5 artırıyoruz. Böylelikle bütün bu programlarımızla hedef ülke ve sektörlerde fuar katılım desteğini, Sektörel Ticaret Heyeti Desteğini, Yurtdışı Birim Marka Tescil ve Tanıtım Desteğini de artırıyoruz

        'MELEK YATIRIMCI AĞI KURACAĞIZ'

        İhracat seferberliğini tabana yaymak amacıyla Türkiye Kadın ve Genç Girişimciler ağını kurduklarını dile getiren Pekcan, bilgi ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere İhracat Akademisi'ni kuracaklarını söyledi. Melek Yatırımcı Ağı'nı da kuracaklarını dile getiren Pekcan, İhracat Ana Planı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir proje ile Dış Ticaret Meslek Liseleri projesini hayata geçireceklerine dikkati çekti. Pekcan, "Hedef olarak belirlediğimiz coğrafyalara yönelik Rusça, Çince, Japonca, İspanyolca ve Portekizce dillerinde eğitim veren bu liselerde ülkemizin ihtiyacı olan donanımlı kadroları yetiştireceğiz." dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ