Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Son dakika açıklaması! Katar, Borsa İstanbul'dan hisse alacak - Borsa Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA), Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının QIA’ya devri için mutabakat anlaşması imzaladı. TVF'den yapılan açıklamaya göre TVF CEO’su Zafer Sönmez ile QIA CEO’su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen törenle imzalanan anlaşma, Borsa İstanbul’un yönetişimi için iki kurumun gelecekte yapabileceği işbirliğini de kapsıyor.

        TVF, hâlihazırda yüzde 90,6’lık payıyla Borsa İstanbul’un en büyük pay sahibi konumunda bulunuyor. Katar Devleti’nin yatırım fonu olan QIA’ya devredilecek paylardan sonra TVF, Borsa İstanbul’un yüzde 80.6’lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.

        REKLAM

        TVF'den yapılan açıklamada işlemin, her iki fon için de Borsa İstanbul’un potansiyeli ve geleceğine olan ortak inancın bir göstergesi olarak öne çıktığı belirtildi.

        2018’DE DEĞERİ 1.5 MİLYAR DOLAR HESAPLANMIŞTI

        Katar Yatırım Otoritesi’nin Borsa İstanbul’a stratejik ortaklığına dönük satış tutarı henüz açıklanmazken en son 2013’te Borsa İstanbul hisseleri satış ve ortaklığa konu olmuş o tarihte teknoloji tranferini de kapayan bir ortaklık ABD’li Nasdaq şirketi ile yapılmıştı. 21 milyar dolarlık değeri ile bir teknoloji borsası devi olan Nasdaq 2013 yılında Borsa İstanbul'a yüzde 5 pay ile ortak olmuş, daha sonra payını yüzde 7'ye yükseltmişti. Eylül 2018’de ABD’li Nasdaq hisselerini yüzde 10’a çıkarmak yönündeki satın alma opsiyonunu kullanmamış elindeki yüzde 7’lik hisseyi Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devretmişti. Devir öncesi Borsa İstanbul toplam piyasa değeri 1.5 milyar dolar hesaplanmıştı. O tarihte Borsa İstanbul’un sermayesi 423 milyon TL düzeyindeydi.

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ