Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Dünya Basketbol Şampiyonası TBF Başkanı Turgay Demirel, Bogdan Tanjevic'in yerine Orhun Ene'nin A Milli Takım antrenörlüğüne getirildiğini resmen açıkladı. - Basketbol Haberleri

        A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörlüğüne, yardımcı antrenör Orhun Ene getirilirken, sağlık sorunları yaşayan Bogdan Tanjevic, yeni dönemde erkek milli takımlar teknik koordinatörü oldu.

        İstanbul Sheraton Ataköy Otel'de erkek milli takımlar teknik yapılanmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, yardımcı antrenör Orhun Ene'nin 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın sonuna kadar 4 yıllık bir görev için başantrenörlüğe getirildiğini açıkladı.

        2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın ardından Tanjevic'in sözleşmesinin sona erdiğini belirten Demirel, sağlık problemleri nedeniyle son 6 ayda görev şeklinde değişiklik olan tecrübeli teknik adamın, yeni süreçte Erkek Milli Takımlar Teknik Koordinatörü olarak milli takıma yardımcı olacağını kaydetti.

        TANJEVİC: ''ORHUN, KULÜPLERDE BAŞARILI OLDU''

        Erkek Milli Takımlar Teknik Koordinatörü olan Bogdan Tanjevic, 2005 ve 2007 Avrupa Şampiyonaları'nda yaşanan başarısızlıktan sonra istifa etmeyi düşündüğünü, ancak başkan Demirel'in desteğiyle görevine devam ettiğini belirterek, ''6 yıl başkanla ve federasyondaki tüm kadrolarla bir aile gibi çalıştık'' diye konuştu.

        Bu yıl yaşadığı sağlık sorununda Türk insanının kendisine çok büyük destek verdiğini kaydeden Tanjevic, ''Türk insanını çok seviyorum. Bana verilecek Türk vatandaşlığı hayatımda en büyük onurlardan biri, beni duygulandıran, mutlu eden ayrı bir konu. Bu dönemde bana moral veren herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

        Tanjevic, İstanbul'a ilk geldiği andan itibaren Orhun Ene ile beraber çalıştıklarını vurgulayarak, ''Orhun başantrenör olarak çalıştığı kulüp takımlarında da başarılı oldu. Aynı zamanda milli takımızın eski oyuncusu, kaptanı. Kendisini milli takım antrenörü olarak görmek çok büyük mutluluk ve ayrıcalık'' değerlendirmesini yaptı.

        ENE: ''HEDEFİMİZ MİLLİ TAKIMI DAHA İLERİ TAŞIMAK''

        A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni başantrenörü Orhun Ene ise 19 yaşında milli takımda oyuncu olarak başladığını, dün 44 yaşına girdiğini ve 25 senedir (A) milli takımlar düzeyinde basketbolun içinde olduğunu anlattı.

        Milli takımın Avrupa ikincisi olduğu 2001 Avrupa Şampiyonası'nda oyunculuk kariyerini bitirdiğini kaydeden Ene, ''Kulüp takımlarında oyunculuk ve antrenörlük yapsam da oyunculuğum ve antrenörlüğümün gelişmesinde milli takımın ayrı bir yeri oldu. Tanjevic ile çalışmam vizyonumun gelişmesinde ve basketbol dünyamda ayrı bir farklılık yarattı. 2004 senesinden beri süre gelen bir çalışmanın sonunda, bir ekibin parçası olarak milli takımın dünya ikincisi olması, Türk sporu ve basketbolu adına çok önemli'' diye konuştu.

        ''Bu süreçte herkes bir bayrak devraldı'' diyen Ene, şöyle devam etti:

        ''Tanjevic bu bayrağı devraldı. Milli takım, teknik ekip ve idari organizasyonla birlikte çok üst bir noktaya taşındı. Dünya Şampiyonasında final oynamış ve ikinci olmuş milli takımın antrenörü oluyorum. Çok büyük sorumluluk ve görev, ama arkamda çok güçlü bir yapılanma var. Bundan sonra daha iyi sonuç almak ve bir an önce başlamak için heyecan duyuyorum. İnşallah bana güvenen insanların ümitlerini daha da ileriye taşıyarak, bu sürecin sonunda bu bayrağı diğer antrenör arkadaşlara aynı Tanjevic'in yaşadığı mutlulukla devretmeyi diliyorum.''

        "28 MİLYON LİRANIN 26 MİLYON LİRASI, SPORCULARA, TEKNİK, İDARİ VE SAĞLIK HEYETİNE VERİLDİ''

        Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı (TBF) Turgay Demirel, Dünya Şampiyonası'nda kendilerine aktırılan yaklaşık 28 milyon liranın, 26 milyon lirasını sporcular, teknik, idari ve sağlık heyetine aktardıklarını açıkladı.

        İstanbul Sheraton Ataköy Otel'de düzenlenen basın toplantısında erkek milli takımlar teknik yapılanmasıyla ilgili açıklama yapan TBF Başkanı Turgay Demirel, bir soru üzerine, milli takımın büyük başarısının ardından kendileri için takdir edilen primin ödemesiyle ilgili medyada hoşlarına gitmeyen polemikler yaratıldığını, dava konusu olduklarını ifade ederek, ''Bize bununla ilgili verilen kaynaklardan yaklaşık 28 milyon liranın 18 milyon liraya yakın kısmı 16 tane sporcuya, yaklaşık 8 milyon liralık kısmı 15 kişilik teknik, idari ve sağlık heyetine, 1 milyon 70 bin liralık kısmı da yerel organizasyonda görev yapan yaklaşık 31 kişiye dağıtılmıştır. Kaynaklar bize ulaştıktan sonra hiç bekletilmeden ilgili hesaplara banka aracılığıyla yollanmıştır'' dedi.

        Basketbol Milli Takımı'nın elde ettiği başarının çok büyük olduğuna dikkati çeken Demirel, şöyle devam etti:

        ''Bu konuda Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde elde ettiğimiz kaynakları, milli takım oyuncularına ve teknik kadroya dağıtıyor olmamız, bazıları tarafından 'şahsen cebine attı' gibi ifade edilmiştir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) özel federasyonların tüm banka hareketlerini takip ediyor. Bize aktarılan Spor Toto kaynaklarının kuruş kuruş nereye gittiği her dakika takip ediliyor. 'Cebine almış' gibi ifade eden kişilerin dünyadan hiç haberi olmayan, işlerin nasıl yapıldığını bilmeyen cahil kişiler olduğunu söylemekte bir beis yok.

        Salonların yapılması için de kaynak verildi. Ankara'da salonun yapılması için verilen yaklaşık 25 milyon liralık bir kaynağı Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aktardık. İzmir Halkapınar Spor Salonu ve İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu için bazı projeler ve masraflar için yaklaşık 10 milyon liralık kaynak harcandı. Dünya Şampiyonası organizasyonuyla ilgili bütün bütçeler GSGM'nin denetiminde ve bilgisi dahilinde yapıldı.''

        ''HEDEF OLİMPİYATLARA KATILMAK''

        2011 Avrupa Şampiyonası Finalleri'nin kuralarını da değerlendiren Demirel, hedeflerinin olimpiyatlara katılmak olduğunu vurgulayarak, ''Dünya ikincisi bir ülke olarak olimpiyatlara katılan milli takım hedefini gerçekleştirme misyonunuz var. Bunun için Avrupa Şampiyonası'nda final oynamamız gerekiyor. Final oynayamazsak, 3-6 arasındaki 4 takım arasına kalarak, olimpiyat için eleme oynama hakkını elde etmek istiyoruz'' dedi.

        Avrupa Şampiyonası'na 24 takımın katılmasıyla maçların sayısının arttığını ve sürenin uzadığını anlatan Demirel, ''Bu FIBA Avrupa'nın Türkiye'deki Dünya Şampiyonası'nda 1 saat içinde aldığı yanlış bir karar. Çok hazırlıksız ve düşüncesizce yapılmış bir hamleydi, programı daha da zorlaştırdı. Gruplarda çekilen kuralarla ilgili de sıkıntı var. Zor iki grubu birleştirdiler, dengesiz oldu. İlk grupta başarılı olup, ikinci grupta da son 4'e kalırsak, çaprazdan gelen daha kolay rakiplerle eşleşeceğiz. Bu bizim için avantaj olabilir'' diye konuştu.

        ENE: ''İYİ BAŞLANGIÇ ÖNEMLİ''

        (A) Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni başantrenörü Orhun Ene ise 2011 Avrupa Şampiyonası'nda gruplarında çok güçlü ülkeler olduğunu belirterek, ''Ama her şeyden önce biz dünya ikincisi bir takım olarak, Avrupa Şampiyonası'nın iddialı takımıyız'' dedi.

        Ene, turnuvaya iyi başlayıp, sonuna kadar böyle devam etmenin önemine dikkati çekerek, ''Grubumuzda ev sahibi Litvanya ve İspanya'nın olması dezavantaj olarak görülebilir. İlk iki grubu iyi geçirdikten sonra madalya almak için yolun daha iyi olacağını düşünüyorum. Dünya Şampiyonası'nın hazırlık döneminin de üstüne çıkarak, çok büyük gayretle Avrupa Şampiyonası'na hazırlanmamız lazım. Sakatlıklar olmaması, iyi başlangıç yapmamız, gruptan daha önemli'' diye konuştu.

        TANJEVİC: ''ZOR BİR KURA''

        Erkek Milli Takımlar Teknik Koordinatörü olan Bogdan Tanjevic ise 2011 Avrupa Şampiyonası'ndaki grubun zor olduğunu dile getirerek, ''Ancak biz de çok kuvvetli bir takımız. İhtiyacımız olan bütün oyuncuların formda ve moralli olarak takımda bulunması'' şeklinde konuştu.

        İlk ikiye kalmak için 11 maç oynanması gerektiğini vurgulayan Tanjevic, ''Son güne zinde kalabilmek için geçen yıldan biraz daha uzun ve zorlu bir hazırlık dönemi geçirmek gerekebilir. Orhun Ene ve arkadaşlarının bu görevi en iyi şekilde yapacaklarına inanıyorum. Oyuncularımız da milli forma için, bayrak için ellerinden gelenin en iyisini önümüzdeki yıl da aynı şekilde göstereceklerinden hiçbir endişem yok'' dedi.

        Basın toplantısını TBF yönetim kurulu üyeleri, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş ve eski milli basketbolcular da takip etti.

        Bu arada, Tanjevic'in tercümanlığını Turgay Demirel yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ