Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bal neden bozulmayan tek yiyecektir? Bal neden bozulmaz ve şekerlenir?
        1

        3 BİN YIL ÖNCEKİ BALIN BOZULMADIĞI TESPİT EDİLDİ

        3 bin yıl önce Antik Mısır'dan kalma bir mezarda bulunan balın yenebileceği tespit edildi. Bal diğer besinlere göre çok daha dayanıklı ve neredeyse asla bozulmzayan bir gıda. Gıdaların bozulmasına neden olan şey aslında besinlerin kendileriyle alakalı bir durum değil.

        2

        GIDALARI BOZAN ŞEY MİKROORGANİZMALAR

        Besinlerin içerisinde üreyen veya dışarıdan bulaşan mikroorganizmalar, besinleri yiyor ve daha sonra çeşitli toksinleri dışarı bırakarak bozulmasına neden oluyorlar. Bir yiyeceğin bozulması bu mikroorganizmalar ve bıraktıkları toksinlerden kaynaklıyor.

        3

        PH DEĞERİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN MİKROORGANİZMA BARINAMIYOR

        Bal denilen, arı tükürüğünden oluşan gıda ise sadece yüzde 17 su içerir. pH değeri ise yüzde 4. Bir gıdanın pH değeri yüzde 4 gibi bir oranda ise oldukça asidik bir yiyecektir ve mikrooganizmalar bu pH oranında barınamazlar.

        4

        SU AZ OLDUĞU İÇİN NEM OLMUYOR

        Mikrooganizmalar daha yüksek pH oranında yaşarlar. Ayrıca balın içerisinde suyun çok az bulunması, nem oranının az olduğu anlamına gelir. Bir mikrooganizma ise yüzde 18'in altındaki nem oranında üreyemez.

        5

        ŞEKERLENME BOZULMA DEĞİL

        Bal bu nem alma özelliğinden dolayı pastaların ve hamurlu yiyeceklerin içerisinde katılarak bayatlamalarını önler. Bal bozulmaz ama şekerlenebilir, bunun nedeni de suyun buharlaşınca kristalleşmesidir, ancak yine bozulmaz.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ