Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Astronot elbiseleri süper kahraman kostümlerini aratmıyor! Uzay elbisenin özelliği nedir?
        1

        ASTRONOT KIYAFETİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

        Astronotlar için tasarlanan uzay kıyafetleri, vücutlarını dış etkenlerden korumak ve hayatta kalmalarını sağlamak için çok özel bir şekilde tasarlanır. Astronot elbiseleri, vücuttaki kan dolaşımının devam etmesini sağlar.

        NASA'nın yeni geliştirdiği uzay kıyafetinin en büyük özelliği ise hareket kabiliyeti ve esnekliği olacak. Kıyafet hem erkeklere hem de kadınlara uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. Ancak renginin yine yüksek ihtimalle beyaz olacağı açıklandı.

        2

        KAN AKIŞININ DEVAM ETMESİNİ SAĞLAR

        Uzaya çıktıktan sonra oluşan tehlike, hız artışı, ivme gibi etkenlerden dolayı astronotların damarlarındaki kanın ağırlığı erimiş bir demir ağırlığına denk gelir. Kan vücudun bazı yerlerine çekilerek başka bölgelerde toplanabilir ve beyin kansız kalarak ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle astronotların giydiği uzay elbiseleri son derece önemli bir rol oynar.

        3

        VÜCUT SICAKLIĞINI DENGEDE TUTAR

        Bütün vücudu saran bir korse görevi gören astronot kıyafetleri, kanı vücutta tutarak dolaşımı devam ettirir. Astronotların giydiği bu uzay kıyafeti olmadan hareket edemezler ve nefes alamazlar. Nefes almaları için özel bir oksijen tüpü vardır. Kıyafet aynı zamanda vücut sıcaklığı ve basıncı dengede tutar, atmosfer basıncı olmadığı için vücut sıvıları önemli derece buharlaşır. Çok soğuk ve sıcak ortamlarda astronot kıyafetlerinin giyilmesi gerekir.

        4

        Uzay elbiseleri, sert ve taşınması zor kıyafetlerdir ancak aynı zamanda esnektir. Astronotların kalp atışları sürekli olarak uzman kişiler tarafından kaydedilir. Aşırı sıcaklara karşı dayanıklı olan bu kıyafet çok katmanlıdır. Birinci elbise uzay çamaşırı gibidir soğuk akımı sağlayan ince tüpler bulundurur.

        Bu tüpler astronotları sıcaktan korumaya yarar. Uzay çamaşırının üzerine ikinci katman bir elbise giyilir, iç kısmı futbol topu gibi şişirilmiştir bu şekilde basınç normale getirilir. En dış kısmı ise çelik çember ile kaplıdır. Elbisenin başlığı ise kırılmaz camdan yapılır.

        5

        KIYAFETİN İÇERİSİNDE TÜM İHTİYAÇLARINI GÖREBİLİRLER

        Astronotlar bu uzay elbiselerinin içerisine tuvaletlerini yapabilirler, küçük bir kese bulunur. Ayrıca sırt çantası gibi yerde yiyecek ve içecek bulundururlar. Bir düğmeye dokunduklarında yiyecek veya içecek ağızlarına gelir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ