Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Mars'ta sıvı halde su bulundu! - Teknoloji Haberleri

        ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Mars gezegenine dair 'çok önemli bilimsel bir bulgunun' açıklayacağını duyurmuştu. NASA, merakla beklenen açıklamada, Kızıl Gezegen'de sıcak aylarda akan tuzlu su bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlara ulaşıldığını duyurdu.

        Associated Press'in haberine göre, Kızıl Gezegen'de sıcak aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı. Araştırmacıların analiz ettiği bilgiler, NASA'nın Mars Keşif Uydusu tarafından aktarılmıştı.

        MARS'TAKİ AKAN SUYUN ÖNEMİ NEDİR?

        "Kızıl Gezegen"de akan su bulunmasının önemi nedir? Boğaziçi Üniversitersi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Semiz, HABERTÜRK ekranlarında değerlendirdi değerlendirdi.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Ferhat ERDOĞAN - Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        ‘MARS’A GİDİLEBİLİR’

        Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan (İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı) “Su oksijeni yani yaşamın yapı taşını içerir. Bu bakımdan oldukça kritik bir buluş. Artık, Mars’a gitme tartışmaları da başlayacaktır. Oraya gönderilecek insanlar mevcut suyu kullanarak hayatlarını sürdürebilirler. Bu başarılırsa daha da ileri gidilecektir diye düşünüyorum.”

        ‘YAŞAM NEDEN OLMASIN’

        Prof. Dr. Selim Osman Selam (Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü) “Tuzlu suyun yaşam belirtisi anlamına geldiği yorumu için çok erken. Ancak tuzlu suda yaşayan mikroorganizmalar var. Yaşam belirtisi aramak için güneş ışığı ve suyun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Yaşam neden olmasın. İnsanlı deneylerin bir an önce başlaması gerekiyor.”

        ‘NASA GİZLİYORDU’

        Haktan Akdoğan (Sirius UFO Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı) “2004’te “Mars’ta su var NASA bunu gizliyor’’ diye haber yapmıştık. NASA, daha fazla örtbas edemeyeceğini bildiği için, halkı alıştıra alıştıra açıklamaya başladı. Bunun ardından Mars’ta bitki örtüsü olduğunu ve birtakım dünya dışı varlıkların üsleri bulunduğunu da açıklayacaklar... Tabii Mars’ta su bulunması bu orada birtakım üslerin kurulmasını da kolaylaştıracaktır. Çünkü su demek oksijen demektir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ