HT Gastro
Keşfet

Ezber bozan Airfryer

Haftanın kaç akşamı kendinize şu soruyu soruyorsunuz: Akşam yemeğine şöyle pratik, besleyici, tüm ailemin keyifle yiyebileceği ne yapabilirim?

Giriş: 19.09.2023 - 17:18 Güncelleme: 20.09.2023 - 11:44
Haberler Gastro Keşfet Sağlıklı fast food için air fryer

İş güç, çocuklar derken, sayısız sorumluluğun yükü altında, uzun bir günün sonunda sağlıklı yemekler yapmaya zaman bulmak zor gerçekten.

Hayatınızı bir nebze de olsa kolaylaştıracak şöyle bir öneriyle gelelim size o zaman: Air fryer.

Bu cihazlar, temelde tezgâh üstü konveksiyonlu fırınlar aslında; yemeği kavurarak ya da kızartarak elde edebileceğiniz gevrekliği ve yumuşaklığı sağlayan, ama bunu kısa bir süre içinde ve yağ olmaksızın yapan bir fırın.

Beklentileriniz düşük olmasın. Bu enteresan küçük alet, sayısız leziz ve besleyici yemeği pratik bir şekilde hazırlamaya olanak tanıyor. Pahalı malzemeler ya da ekstra dağınıklık olmadan, 20 dakikadan daha kısa bir süre içinde akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.

Air fryer neden farklı?

Air fryer, ilk kez 2010 yılında, elektronik üreticisi Philips tarafından piyasaya sürüldü. Fazla yağ kullanmadan çıtır patates kızartması yapmanın yollarını arayan Hollandalı mucit Fred van der Weij tarafından geliştirildi. Satışlar, pandemi döneminde, eve tıkılan insanların yemeğe ayıracak daha çok zaman bulmalarıyla patladı. 2020 yılının ocak ayı ile 2021 yılının aralık ayları arasında 25 milyondan fazla air fryer satıldı. Önceki iki yıllık döneme kıyasla %76’lık bir artış oranıydı bu.

Ön ısıtma yalnızca birkaç dakika sürüyor. Air fryer yağ kullanımı gerektirmiyor; ancak taze sebzeler, patates kızartması, çıtır parmak tavuk ve somon gibi yiyeceklerin üzerine biraz zeytinyağı ya da avokado yağı püskürtmek, altın rengini alan besinlerin nemlerini de korumalarını sağlıyor.

Beslenme uzmanlarının anlatımlarına göre, delikli tabla, yiyeceğin etrafındaki hava sirkülasyonunu destekliyor ve böylelikle dış yüzeyler gevrek ve çıtır kalırken, iç kısımlar suyunu koruyor. Yemeğiniz, normal fırınlara kıyasla daha kısa sürede pişiyor; ama elde edilen sonuçlar daha da iyi oluyor.

Air fryer’larda pişirilen ağız sulandırıcı yemeklerin videoları, sosyal medyada viral oluyor. Ancak uzmanlara göre, peynirli tost, yumurtalı ekmek, makarna cipsi gibi air fryer’da yapılan viral tariflerin çoğu, sağlıklı beslenmeye odaklanan kişiler açısından pek de makul değil. Ancak air fryer kullanarak hem kolay hem de besleyici yemekler ve atıştırmalıklar hazırlamak son derece mümkün. Yalnızca 15 dakika içinde avokado ve mantarlı ıspanak da pişirebilirsiniz; enginar, zeytinyağı ve limonlu humus kaplı tavuklar da.

Air fryer’da hazırlanan sebzeler yemek seçen kişileri bile tavlayabiliyor

Air fryer, havuç gibi kök sebzeleri, biraz zeytinyağı ve nişasta ile sağlıklı kızartmalara dönüştürebiliyor. Brüksel lahanalarını biraz zeytinyağı, sarımsak ve parmesan peyniri ile çıtır çıtır bir hale getirebilirsiniz.

Avokado kızartması, soslu karnabahar lokmaları ve limonlu kabak cipsleri gibi tarifler de var. Araştırmalara göre asla sebze yemeyen ama airfryerda pişmiş her şeyi yiyen insanların sayısı her geçen gün artıyor.

Air fryer tüm ezberlerimizi bozdu ve sağlıklı bir rutine geçmek isteyenler için inanılmaz kullanışlı bir araç haline geldi.

Günlük hayatımızda tükettiğimiz sodyumun yaklaşık %80’inin evde hazırlamadığımız yiyeceklerden geldiğini hatırlatan uzmanların söylediklerini de eklersek, hindi füme ve tavuk gibi şarküteri ürünlerine bayılan ancak bu gıdaların ne kadar çok sodyum içerdiğini duyan insanların airfryer kullanma sebeplerini daha iyi anlayabiliriz.

Air fryer satın alırken, şişle pişirme fonksiyonu olanlardan tercih etmek isteyebilirsiniz. Şişte pişmiş tavuklarla kalabalık aileleri doyurabilir, kalan etleri başka yemeklerde kullanabilirsiniz. Ev ortamında şişte bir şeyler hazırlayabilme olanağı oldukça etkileyici; çünkü almak istediğiniz lezzetleri, tuz olmaksızın almanızı sağlıyor.

Artık piyasada air fryer kullanma sanatına adanmış pek çok yemek kitabı bulabiliyorsunuz. Bu yemek kitaplarının yazarları, bir air fryer satın almanın hem kendilerinin hem de ailelerinin hayatlarını değiştiren bir alışveriş olduğunu söylüyorlar. Çünkü yağda kızarmış şeylerden beklenen çıtırlığı ve lezzeti, yağsız bir şekilde elde etme fikri gerçekten harika.

Hızlı tempoda yaşıyoruz artık; iki iş birden yapan insan çok, online çalışanlar arttı, her iki ebeveyn de evden uzakta çalışıyor. İnsanların önceliği ailenin sağlıklı yemeklerle beslenmesi ve kendilerine zaman kazandırması.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER