Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Türklerin kullandığı en iyi savaş stratejileri! Türklerin ve Osmanlı'nın kullandığı savaş taktikleri nelerdir?
        1

        1. SON SAVUNMA TAKTİĞİ

        Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ında uyguladığı bu savaş stratejisi, Dünya Savaş Literatürü'ne girmiştir. "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözünden gelen savunma taktiği, yanındaki birlik çekilse dahi diğer birliklerin mevziisini koruyup sonuna kadar dayanması emredilir.

        2

        2. SAD PLANI

        Osmanlı İmparatorluğu döneminde uygulanan bu taktik, Arapçadaki SAD harfinin yazım şekliden uyarlanarak hazırlanmıştır. Harfin kuyruk kısmına süvariler düşmanın kaçmasını engellemek için, güneyinde ilk orudu ve doğusunda ise ikinci ordu yer alır. Böylece düşmanın etrafı sarılır ve kaçacak yeri kalmaz.

        3

        3. KURT KAPANI

        İslamiyet'ten sonra 'Hilal Taktiği' adıyla da anılan kurt kapanı, kurtların düşmanlarını güvensiz bölgeye çekmek için uyguladıkları bir yöntemdir. Bu taktik ilk Türk devletleri tarafından uygulanmış ve iki aşamalı olarak yapılıyordu. Aşamalar, "Sahte ricat ve pusu" olarak ayrılıyordu, savaş esnasında ordu üç tarafa bölünüyor, ortadaki merkez kuvvetler düşmana saldırıya geçiyordu.

        4

        Bir süre sonra kaçar gibi geri çekilen orta kuvvetin yem taktiğini yutan düşman, sağ ve soldan ayrılmış gruplar tarafından çembere alınırdı. Bu taktiğin uygulandığı ve en başarılı olduğu savaşlar Malazgirt Meydan Savaşı (Alp Arslan) ve Mohaç Meydan Muhaberesi (Kanuni Sultan Süleyman)'dir.

        5

        4. GECE BASKINI

        İran asıllı elçi Humeyd "Harpte ilk hücumu Türkler yapar, baskın yapar, düşmanı gafil avlarlar, hızlı yürürler ve gece seferlerinde sabrederler, istediklerini yakalar, fakat kimseye yakalanmazlar. Düşmana yağma ve baskın yapmakta son derece mahirdirler" sözleri ile gece baskını taktiğini açıklamıştır.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ