Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Vücuttaki tüm iltihabı söküyor, kabızlıktan eser bırakmıyor! Kilo verdiren probiyotikler nelerde bulunur?
        1

        Mutlu bağırsaklar için probiyotikler çok önemlidir. Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi başta olmak üzere vücut sisteminin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Zararlı bakterilerin hastalık yapıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasında da büyük bir rol oynayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunur. Probiyotik takviyeleri vücuda iyi bakterileri eklemenin yollarından biridir.

        Peki ama nedir bu probiyotikler, hangi besinler probiyotik kaynaklarıdır ve probiyotiklerin faydaları nelerdir?

        2

        PROBİYOTİK NEDİR?

        Probiyotikleri doğru miktarda tükettiğimizde sağlığımıza olumlu katkılar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bu faydaların başında probiyotiklerin bağırsak florasını düzenleyerek sağlıklı bir yaşam geçirmemizi sağlaması gelir. Vücudumuzun enerji kullanımını ve kalori yakmasını düzene sokan probiyotikler kilo vermemize de yardımcı olur.

        3

        EN İYİ PROBİYOTİK NELERDE BULUNUR?

        Boza, yoğurt, tarhana, turşu, kefir, ekşi mayalı ekmek ve peynir gibi besinler probiyotikler açısından zengin içeriklerdir.

        İşte bu probiyotiklerin faydaları…

        4

        İshal, kabızlık, gaz ve şişkinliğe iyi gelir

        Probiyotik içeren besinleri düzenli kullanmak mide ve sindirim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge kurulması ve iyi bakterilerin sayısının artması, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek; ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemleri önler. Bağırsaktaki dengenin oluşması için yapılması gereken şey ise probiyotiklerden zengin bir beslenme düzeni oluşturmaktır.

        5

        Probiyotikler kilo vermeye destek olur

        Yüksek yağlı besin, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratları tüketmek bağırsak florasını bozar. Bozulmuş bağırsak florası da diyetten 150 kkal/günde ekstra enerji alımına neden olur. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en önemli göstergelerinden biri. Yapılan bilimsel çalışmalar; enerji dengesinin sağlanmasında ve yağlanmada bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin rolleri olduğunu göstermiştir. İyi bakterilerin diyetle alınan yağ emilimini durdurabileceği ve dışkıyla atılımı hızlandırdığı düşünülür. Kadın katılımcılardan oluşan bir çalışmada; katılımcılar probiyotik alanlar ile almayanlar olarak iki gruba ayrılmış ve 3 ay boyunca izlenmiş. Çalışmanın sonunda, alan grubun yüzde 50 daha fazla kilo kaybettiği tespit edilmiştir.

        6

        Kolorektal kanser ihtimalini minimize eder

        Tüm dünyada yaygın olarak görülen kolorektal kanserler gelişmiş ülkelerde de en yüksek ölüm oranına ve görülme sıklığına sahiptir. Yapılan çalışmalar; fazla rafine karbonhidrat tüketimi, çok sık kırmızı et tüketimi ve az posa alımının kolorektal kanserlerin besinsel nedenleri olabileceğini gösteriyor. Öten yandan bağırsak florasının düzenlenmesine yardım ederken, bir yandan da kanser yapıcı süreçleri durdurarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.

        7

        Alerjiyi azaltır

        Probiyotikler hastalıklarda bozulan bağırsak geçirgenliğini düzenler ve güçlendirir. Floradaki dengesizliği düzeltir ve alerjide rolü olan bazı maddelerin açığa çıkıp, kana geçme riskini azaltır. Ayrıca, IgA antikor yapımını arttırarak mukoza bağışıklığını da artırır. Bu sayede alerjik tepkilere karşı etkili olur. Anne adaylarının hamilelik sürecinde probiyotikten zengin beslenmelerinin veya takviye almalarının çocuklarda alerjik reaksiyonları azaltabileceği söyleniyor.

        8

        PROBİYOTİK YOĞURT

        Probiyotikler bağırsak florasını düzenlemeye ve hastalıklara karşı direnç göstermeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her gün 1 su bardağı kefir veya 1 kase yoğurt tüketerek iyi düzeyde probiyotik alabilir ve hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

        9

        PREBİYOTİKLERİ DE İHMAL ETMEYİN

        Probiyotiklerin yanı sıra aynı zamanda sindirilmeyen karbonhidratlar olan prebiyotikleri de beslenme listenize ekleyin. Çünkü prebiyotikler bakterilerin besinleridir ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlar. Prebiyotikler; kök sebzelerde (karahindiba, soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması ve enginar gibi), tahıllarda da (yulaf, çavdar, buğday gibi) bulunur. Probiyotik içeren besinleri bu besinlerle birlikte aldığımızda sağlığımız üzerindeki etkisi artar.

        10
        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ