KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Japonya

Japonya, Doğu Asya'da bulunan, parlementer monarşi ile yönetilen ve 377.944 km2'lik yüzölçümüne sahip olan ülkedir.

10 Mart 1854'te Amerikan Donanmasına ait olan Siyah Gemi'ler, Kanagawa Sözleşmesi ile Japonya'nın dış dünyaya açılmasını zorladı ve daha sonra Batı ülkeleriyle yapılan anlaşmalar sonrasında ekonomi ve siyasi krizler arrttır.

Günümüzde Japonya'nın yönetim biçimi anayasal monarşidir ancak ülkede imparatorun yetkileri çok kısıtlıdır. Anayasaya göre imparator "devletin ve halkın birliğinin sembolü" olarak tanımlanır ve herhangi bir egemenlik hakkı yoktur.

Ülkenin yaklaşık 4 trilyon dolarlık milli geliri bulunmaktadır ve bu rakamlar dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine sahiptir. İkinci Dünya Savaşı'nda yenilse de, savaşın ardından hızlı gelişen Japonya'nın başarısı örnek olarak gösterilmektedir.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından şirketler, devlet ve vatandaşlar bir güç birliği oluşturmuş ve bu sayede toparlanarak dünyanın en iyi ve en büyük ekonomileri listesine adını yazdırmıştır. Japonya'nın bu kadar hızlı toparlayarak güçlü bir ülke olması, diğer ülkeler tarafından "Japon mucizesi" olarak tanımlanır.

Nükleer santraller kurarak enerji kullanımını da doğru bir şekilde yapmak isteyen Japonya'da 2005 yılı itibariyle petrol, kömür, doğal gaz ve nükleer enerji kullanılmaktadır.

Ülkenin ortalama yaşı 44,7'dir ve bu rakamlar dünyanın en yaşlı nüfusu olarak kayıtlara geçmiştir. Japonya nüfusunun %30,1'i 60 yaşından daha yaşlı olup 60+ yaş grubuna girenlerin dünyanın en yüksek yüzde oranına sahiptir.

Japonya Haberleri