KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Kars

Kars, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan ve en yüksek il merkezlerinden biri olan şehirdir.

Türkiye'nin coğrafik olarak Kafkasya'ya açılan kapısı konumunda yer alan Kars şehri, günümüze kadar Urartular, Selçuklular, Osmanlı Devleti gibi birçok büyük devletin toprağı olmuştur.

Osmanlı toprağı olma sürecinde ilk olarak Yavuz Sultan Selim tarafından Kars şehri alınmaya çalışılsa da başarısızlıkla sonuçlanmıştır. ardından 1534'te oğlu Kanuni Sultan Süleyman, Kars şehrini Osmanlı topraklarına dahil etti.

19. yüzyıla gelene kadar bir çok kez Ruslar ve İranlılar tarafından saldırıya uğrayan şehir, Ruslar ve Osmanlılar arasında sık sık el değiştirmiştir ve Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rus ordu komutanı İvan Paskeviç tarafından ele geçirilmiştir.

Toprakları elinde tutuan Paskeviç, aynı zamanda 11 bin Osmanlı askerini de esir aldı. Kısa bir süre sonra Osmanlı yaptığı akınlarla şehri yeniden ele geçirdi ve 93 harbinde yeniden kaybedilen şehir, 40 yıl Rusya hakimiyeti altında kaldı.

25 Nisan 1918'de Kar şehri, tamamen Osmanlı topraklarına dahil edildi ancak Mart-Nisan 1918'de şehre giren Ermeniler, Osmanlı'nın buradan çıkmasını sağladı.

Kurtuluş Savaşı'nda 30 Ekim 1920'de Türk kuvvetleri tarafından ele geçirilen Kars şehrine halkın mücadelesinden dolayı Gazi ünvanı verildi.

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türkiye'nin ilk siyasi partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin kalesi konumundaydı.

Şehir, ekonomisini genelde hayvancılık ve tarımdan sağlamaktadır. 2016 nüfus sayımı verilerine göre  de şehirde 118.000 kişi yaşamaktaydı.

Kars Haberleri