Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Depremzedelerde görülen Kompartman sendromu nedir ve belirtileri nelerdir ve nasıl geçer?
        1

        KOPARTMAN SENDORMU NEDİR?

        Kompartman sendromu, vücudun anatomik bölümlerinden biri içinde artan basınç nedeniyle o boşlukta kalan dokuya kan akışının yetersiz sağlanmasıyla ortaya çıkıyor. Daha basit bir tabirle, kısıtlı bir bölgede basıncın artmasıyla bölgedeki dokunun yağısal ve fonksiyomel olarak bozulması olarak ifade edilir.

        2

        Kompartman sendromu yaşayan kişi, acı verici bir basınç hisseder. Bölgedeki kas ve doku yapısı bozulduğu için hasta ciddi hasar görebilir. Geç müdahale edilirse ölümle sonuçlanabilir.

        3

        Kompartman sendromu, akut ve kronik olarak iki şekilde görülür. Akut kompartman sendromu, genel olarak deprem sonrası kazazedelerde görülür. Ağır yaralanmlarda gerekli tedavi, uygulanmazsa vaka kısmi felç hatta ölümle karşılaşabilir.

        4

        Kronik kompartman sendromu ise aşırı egzersiz gibi durumlar sonrasında görülebilir. Acil durum olarak sınıflandırılmayan kronik kompartman sendromu, kontrolsüz egzersizlerde kas dokularında meydana gelir. Hasta uzun süreli ağrılar yaşar.

        5

        KOPARTMAN SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Genel olarak tetikleyici bir olay sonrasında meydana gelen sendrım 48 saat sonra da ortaya çıkarabilir. Belirtileri arasında kopartman sendromundan etkilenen uzuv, sert veya gergin hissedilir.

        6

        Kas içinde yaşanan iç kanama ya da aşırı ödem sonucu meydana gelir. Yaralanmalardan sonra kas dokusunun ezilmesi, bacak ve kollarda meydana gele kırıklar gibi sebeplerden dolayı kas içi kanama veya ödem oluşur. Bu nedenle aşırı basınç meydana gelir.

        Akut kompartman sendromunun belirtileri:

        Uzuv ve kasın gözle görünğr şekilde şişmesi

        Kasın şiş veya normal halinden daha büyük hissedilmesi

        İğnelenmiş, uyuşukluk yanma ve karıncalanma hissi

        Güçlü kas ağrıları

        Kasta gerginlik

        7

        KOPARTAMAN SENDROMU TEDAVİSİ?

        Akut kopartman tedavi edilmezse hastanın el ve ayaklarında hatta kollarında hissizlik meydana gelir. Durum kronik hale gelir. Uzman ekipler tarafından tedavi edildiği takdirde tamamen iyileşir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ