KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

SpaceX

SpaceX (Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi), ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Hawthorne şehri merkezli bir uzay taşımacılığı şirketidir. Şirket, 2002 yılında PayPal'ın kurucularından ve aynı zamanda Tesla Motors şirketinin CEO'su olan Elon Musk tarafından kurulmuştur. Şirketin kuruluştaki hedefi Mars'ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürmektir.

Günümüze kadar Falcon 1 ve Falcon 9 adlı en baştan tekrar kullanılabilirlik için özel tasarlanan uzaya fırlatma araç/roket sistemlerini ve Falcon 9 tarafından yörüngeye çıkarılan insansız Dragon adlı uzay aracını geliştirdi.

SpaceX'in yakın tarihte yaptığı başarılar şunlardır;

● 28 Eylül 2008'de, özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sını yakıtlı roket: Falcon 1

● 9 Aralık 2010'da, bir uzay aracını fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde Dünya'ya getiren ilk özel şirket.

● 25 Mayıs 2012'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel şirket.

2012 rakamlarına göre şirkette en az 1800 kişi çalışmaktadır. 2015 yılının Şubat ayı itibariyle, SpaceX toplamda 15 adet Falcon 9 roketini 14 başarılı ve bir kısmi başarısızlıkla fırlatmış ve müşterileri için en az 30 ileri tarihli fırlatma planlamış durumdadır.

Spacex Haberleri

  • En güçlü roketle iletişim kesildi!

    Dünya, 15 Mart 2024

    En güçlü roketle iletişim kesildi!

    SpaceX'in geliştirdiği dünyanın en büyük ve en güçlü uzay roketi unvanına Starship, 3. test uçuşunda ilk kez yörüngeye çıktı, ancak bir süre sonra roketle iletişim kesildi

  • Uzay yolculuğu bugüne ertelendi

    Teknoloji, 18 Ocak 2024

    Uzay yolculuğu bugüne ertelendi

    SpaceX, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun (ABD yerel saatiyle) 18 Ocak'a ertelendiğini açıkladı

  • SpaceX Türkçe bilen personel arıyor

    Dünya, 23 Eylül 2023

    SpaceX Türkçe bilen personel arıyor

    ABD'li ünlü milyarder Elon Musk’ın uydu internet hizmeti Starlink, Türkiye'de faaliyet göstermeye hazırlanırken Türkçe bilen personel arayışı da başladı. Firma, saati 24 dolardan Türkçe bilen personel alımı için iş ilanı açtı. İlan LinkedIn'de paylaşılırken, 2 günde 927 başvuru yapıldı.

    4 astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı

    Dünya, 28 Ağustos 2023

    4 astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı

    Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi Space X tarafından 26 Ağustos'ta uzaya gönderilen 4 astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştı.

    SpaceX UUI'ye 4 astronot gönderdi

    Dünya, 26 Ağustos 2023

    SpaceX UUI'ye 4 astronot gönderdi

    Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi Space X, 4 astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yolcu etti.

  • Starlink Isparta'da görüldü

    Gündem, 17 Temmuz 2023

    Starlink Isparta'da görüldü

    SpaceX'in uzaya gönderdiği Starlink uyduları, dün gece saatlerinde Isparta semalarında görüldü

  • Yaklaşık 6 ay sonra Dünya'ya döndüler

    Dünya, 12 Mart 2023

    Yaklaşık 6 ay sonra Dünya'ya döndüler

    SpaceX'in uzay aracı ile göreve giden iki ABD'li, bir Japon astronot ile bir Rus kozmonot, başarılı bir şekilde Dünya'ya döndü

  • Hindistan’daki çalışanların yüzde 90’ı işten çıkarıldı

    Teknoloji, 07 Kasım 2022

    Hindistan’daki çalışanların yüzde 90’ı işten çıkarıldı

    Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'ın satın aldığı sosyal medya şirketi Twitter, hafta sonu Hindistan’daki çalışanlarının yüzde 90’ını işten çıkardı

    Falcon Heavy roketi 2019’dan bu yana ilk kez uzaya fırlatıldı

    Dünya, 02 Kasım 2022

    Falcon Heavy roketi 2019’dan bu yana ilk kez uzaya fırlatıldı

    SpaceX, Falcon Heavy roketini 2019'dan bu yana ilk kez uzaya fırlatarak, ABD Uzay Kuvvetleri'ne ait gizli bir uzay aracını uzaya gönderdi.

    İşte Twitter'ın yeni CEO'su

    Teknoloji, 01 Kasım 2022

    İşte Twitter'ın yeni CEO'su

    Geçen hafta Twitter’ı satın alan Elon Musk, şirketin yeni CEO’su ünvanını da aldı. Musk’ın Twitter’ın yeni CEO’su olduğu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gönderilen belgelerde de yerini aldı.

  • Çalışanlarının yüzde 75'ini çıkarmayı planlıyor

    Teknoloji, 21 Ekim 2022

    Çalışanlarının yüzde 75'ini çıkarmayı planlıyor

    Elon Musk'ın, Twitter satın alımında potansiyel yatırımcılara, Twitter'ın 7.500 kişilik çalışan tabanının yaklaşık %75'ini kesmeyi planladığını söylediği iddia edildi. Satıştan bağımsız olarak işten çıkarmalar beklenirken, Musk'ın planladığı işten çıkarmaların büyüklüğü tepkilere neden oldu

  • SpaceX onayı aldı: Casus uydu fırlatacak

    Dünya, 15 Ağustos 2022

    SpaceX onayı aldı: Casus uydu fırlatacak

    Bloomberg'in haberine göre SpaceX, gizli casus uyduları fırlatmak için Falcon Heavy roketinde geri dönüştürülebilir güçlendiriciler kullanmak üzere Pentagon’un Uzay Kuvvetleri’nden onay aldı

  • Starlink: Elon Musk neden uzaya binlerce uydu fırlatıyor?

    BBC, 01 Ağustos 2022

    Starlink: Elon Musk neden uzaya binlerce uydu fırlatıyor?

    Elon Musk'ın SpaceX şirketi yörüngeye binlerce uydu fırlatıyor. Birçok insan onları gökyüzünde gördüğünü söylüyor. Onlar, uzaydan dünyadaki ücra bölgelere yüksek hızlı internet hizmeti sağlamayı amaçlayan Starlink projesinin bir parçası.

    Avrupa'nın iki devi SpaceX'e rakip olmaya hazırlanıyor

    Dünya, 26 Temmuz 2022

    Avrupa'nın iki devi SpaceX'e rakip olmaya hazırlanıyor

    Avrupa'nın önde gelen firmalarından Eutelsat ve OneWeb, 3,4 milyar dolarlık anlaşma ile Elon Musk'ın SpaceX'ine rakip olmayı planlıyor.

    SpaceX rekor tazeledi

    Dünya, 24 Temmuz 2022

    SpaceX rekor tazeledi

    Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, bu yıl yörüngeye 32. kez uydu göndererek geçen seneki rekorunu tazeledi.

  • Twitter'ın tamamını istiyor

    Teknoloji, 14 Nisan 2022

    Twitter'ın tamamını istiyor

    Sosyal medya platformu Twitter'ın yüzde 9.2'sini alarak en büyük hissedarı olan Elon Musk firmanın tamamını satın almak üzere teklifte bulundu. Hisse başına 54.2 dolar ile dünkü kapanışın yüzde 18 üzerinde bir teklifte bulunan Musk Twitter'ın halka açık değil özel bir şirket olarak yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti. Teklif kabul görürse satış işlemleri 41.4 milyar dolarlık değerleme üzerinden gerçekleşecek

  • SpaceX'in özel yolcuları uzayda

    Dünya, 10 Nisan 2022

    SpaceX'in özel yolcuları uzayda

    Axiom Space uzay uçuşu şirketi, NASA işbirliğiyle ilk sivil mürettebatlı 4 kişilik astronot ekibini Space X şirketinin Falcon 9 roketi ile Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) göndererek tarihi görevine başladı.

  • SpaceX, 3 kişiyi uzaya gönderdi!

    Teknoloji, 08 Nisan 2022

    SpaceX, 3 kişiyi uzaya gönderdi!

    ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, her biri 55 milyon dolar ödeyen 3 ziyaretçiyi Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderdi

    Musk istedi, Twitter testine başlıyor

    Teknoloji, 06 Nisan 2022

    Musk istedi, Twitter testine başlıyor

    Elon Musk’ın yüzde 9.2’lik hissesini alarak en büyük ortağı olduğu Twitter’da düzenleme (edit) butonu için harekete geçildi. Twitter'dan yapılan resmi açıklamada, "Herkes soruyor… Evet düzenleme (edit) özelliği üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda testleri başlatıyoruz” denildi.