HT Gastro
Keşfet

İstanbul'un botanik parkları

Ağaç, çiçek ve türlü çeşit ot görünce kendinizden geçiyorsanız, İstanbul'daki bu gizli cennetleri muhakkak keşfetmelisiniz!

Giriş: 07.05.2019 - 14:22 Güncelleme: 23.02.2022 - 10:45
Haberler Gastro Keşfet İstanbul'un botanik parkları
1

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Ataşehir’de TEM Otoyolu Kavşağı’nda kurulmuş olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 2002 yılından beri faaliyette. Botanik alanında bilimsel çalışmalar ve araştırmalar, bitki koleksiyonları ve çeşitli eğitimlerin de yapıldığı bahçeyi dolaşmak ücretsiz. Otobanın ortasındaki bahçe, 1995’te Ali Gökyiğit tarafından, merhum eşi Nezahat Gökyiğit’in adına yapılmış bir hatıra parkı iken 2002 yılında bir botanik bahçesine dönüştürüldü. Şu anda halkın ziyaretine açık olan ve birbirinden farklı bitki türlerinin bir arada görülebileceği farklı bölümlerde canlı bitkiler yetiştirilip sergilenirken aynı zamanda bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla da çeşitli faaliyetler yapılıyor. Bitki ressamlığı ve bahçıvanlık gibi kursların yanı sıra “Şifalı Orman Bitkileri”, “Yaz Bitkileri Yetiştiriciliği” gibi tek günlük atölyeler de düzenleniyor. Ayrıca çocuklar için de doğayla yakınlaşmalarına fırsat verecek, eğitici ve eğlenceli atölyeler yapılıyor.

Ayrıntılı bilgi için: (0216) 456 44 37

Adres: Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı, Rıfat Danışman Sok., 34758 Ataşehir/İstanbul

2

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği’nin ortak olarak açıp idare ettiği bahçe, 2005 yılında açıldı. 700’den fazla tıbbi bitkinin yanı sıra seralarda egzotik çiçekleri ve bahçedeki çeşit çeşit ağaçları görmek de mümkün. Bitki meraklıları için Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde çeşitli etkinlikler ve kurslar da düzenleniyor. Ev tıbbı seminerleri ve kursların yanı sıra çocuklar için de çeşitli etkinlikler her yıl planlanarak duyuruluyor.

Detaylı bilgi almak için: (0212) 664 41 55

Adres: Merkezefendi, Yeniçiftlik yolu No:1, 34015 Zeytinburnu/İstanbul

3

Bakırköy Botanik Parkı

Mayıs 2013’te Bakırköy Belediyesi tarafından açılan Bakırköy Botanik Parkı, 96 bin metrekarelik bir alanda ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Bakırköy e5 üzerinde, İncirli Metrobüs durağına çok yakın. Araçla da, yaya olarak da gitmek kolay… Park çok geniş bir alana yayıldığından içinde göletler, çocuk oyun alanları, sosyal tesis, otopark da mevcut. Özellikle hafta sonu ailece vakit geçirmek için keyifli bir bahçe. Bitki meraklıları 11 farklı tematik bahçede yenebilir bitkilerden şifalı otlara, yüzlerce farklı çeşit bitkiyi görebilir…

4

Atatürk Arboretumu

Belgrad Ormanı’nın tertemiz atmosferinde bir gizli bahçe… Özellikle fotoğrafseverler için bahar aylarında bir fotoğraf cennetine dönüşen arboretum, 345 hektarlık bir alana kuruldu. Tesis, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne ait. Burayı ziyaret etmek de ücretsiz, ancak 20’den fazla kişilik gruplarla gezi düzenlemek isteyenlerin kişi başı belirli bir miktarı ödemesi gerekiyor. 1982 yılına kadar çeşitli projelerle ağaçların ekildiği, yollarının düzenlendiği alan o yıl, Atatürk’ün 100. doğum günü kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını aldı ve o tarihten beri ağaç meraklılarına hizmet veriyor.

Detaylı bilgi için: 0212 226 19 29

Adres: İstanbul Üniversitesi, Kemer, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul

5

Ziya Soner Çiftliği

Burası bir botanik parkı değil ama İstanbul’da bitki meraklılarının kaçırmak istemeyecekleri bir yer! Ziya Soner, orkide hevesini işe dönüştüren, yetiştirdiği orkidelerle iki kez dünya rekoru kıran bir bahçıvan. Ziya Soner Çiftliği’nde ayrıca saksı içinde hediye satın alabileceğiniz çeşit çeşit meyve ağacı da bulunuyor. Anneler Günü gibi özel günlerde taleplerin daha çok arttığını belirten Soner, uzun yıllar yaşayacak ağaçlar hediye etme fikriyle de fark yaratıyor. Birbirinden güzel orkide çeşitleri ve dalından tazecik meyve yiyebileceğiniz ağaçları görmek ve satın almak için, Ziya Soner Çiftliği, Ömerli-Ümraniye’de.

Detaylı bilgi için 0532 484 48 44’ü arayabilirsiniz.

6

Baltalimanı Japon Bahçesi

Japonya’nın Yamaguchi şehri ile İstanbul, 1972’de kardeş şehir ilan edilmiş. Buna istinaden 2003 yılında inşa edilen Japon Bahçesi’nde meşhur Japon kiraz ağaçları ‘sakura’lar, göletler, heykeller ve Japonya’ya özgü çeşit çeşit bitkileri görmek mümkün. Özellikle bahar aylarında rengarenk çiçek açan ağaçların arasında, mis gibi boğaz havası eşliğinde keyifli bir gün geçirmek için ideal.

Adres: Emirgan Mah, Sakıp Sabancı Cd. No:76, 34470 Sarıyer/İstanbul

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.