KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Irak

Irak Cumhuriyeti, dünyanın en eski medeniyetlerinin yer almış olduğu Mezopotamya'da kurulmuş, Orta Doğu'daki stratejik konumu ve petrol rezervlerinden dolayı önemli bir devlettir.

1958 yılında gerçekleştirilen kanlı bir darbe ile krallık kaldırılarak ülkede cumhuriyet ilan edildi. Darbenin ardından General Abdülkerim Kasım cumhurbaşkanı oldu ve darbenin ardından Irak, Bağdat Paktı'ndan çekildi.

Irak'taki yaşanan rejim değişikliği, aynı zamanda Orta Doğu'daki tüm dengeleri bozdu ve Suriye'de de benzeri bir darbe yaşandı. Amerika ve Birleşik Krallık, Orta Doğu'nun Sovyetler Birliği hakimiyetine girmemesi için harekete geçtiler. Amerika, Lübnan'a askeri müdahale yaparken, Birleşik Krallık da Ürdün'ü işgal etti.

1975'te Kürt sorununu çözmek içni İran'a bazı ödünler veren Irak, İran'da yaşanan İslam Devrimi ile meydana gelen rejim değişikliğinden yararlanarak İran'a savaş ilan etti. İki ülke de insani ve ekonomik açıdan büyük kayıplar verdi. Savaş ise 1988'de imzalanan ateşkes antlaşmasıyla sonlandı.

1990'da petrol üretim kotalarını aştığı ve tartışmalı bölgelerden petrol çıkardığı gerekçesiyle Kuveyt'i işgal eden Irak, 19. şehri olarak topraklarına kabul ettiğini duyurdu. Bunun üzerinde BM üyesi birçok ülke ABD öncülüğünde Suudi Arabistan'a asker yığdı. Irak'a son bir uyarı yapan Birleşmiş Milletler, sonuç alamayınca 17 Ocak 1991'de "Körfez Savaşı" başladı ve 27 Şubat 1991'de Kuveyt kurtarıldı.

ABD ve Birleşik Krallık öncülüğünde, "Irak'taki kitle imha silahlarını yok etmek, Saddam Hüseyin'in teröre verdiği desteği bitirmek ve Irak halkını özgürlüğüne kavuşturmak" gerekçelerinden Irak'a saldırı başlatıldı. 20 Mart 2003'te başlayan hava saldırıları ve kara harekatı sonucunda 9 Nisan 2003'te Bağdat'ta koalisyon güçleri Saddam Hüseyin iktidarını devirdi.

ABD'nin Irak'a müdahalesi esnasında 4000 civarında Amerikan askeri öldü. Aynı zamanda 1 milyondan fazla Iraklı vatandaş şiddet, çatışma, direniş ve işkence olaylarından öldü.

İrak Haberleri

  • İsrail'den Şam'a hava saldırısı

    Dünya, 19 Mart 2024

    İsrail'den Şam'a hava saldırısı

    İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'ın çevresinde birkaç noktaya hava saldırısı gerçekleştirdiği ileri sürüldü

  • Pençe-Kilit'te 3 PKK'lı etkisiz halde getirildi

    Gündem, 15 Mart 2024

    Pençe-Kilit'te 3 PKK'lı etkisiz halde getirildi

    Irak'ın kuzeyinde devam eden Pençe-Kilit Operasyonu'nda 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi.

  • Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

    Dünya, 14 Mart 2024

    Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

    Türkiye ve Irak, ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride terörle mücadele, tarım, enerji ve su gibi birçok konuda müşterek çalışma tutumu vurgulandı.

    Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi

    Dünya, 14 Mart 2024

    Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi

    Son dakika... Dışişleri Bakanı Fidan, Milli Savunma Bakanı Güler ve MİT Başkanı Kalın, Bağdat'ta gerçekleşecek Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi için Irak'a gitti

    Irak'ta yarın Güvenlik Zirvesi yapılacak

    Dünya, 13 Mart 2024

    Irak'ta yarın Güvenlik Zirvesi yapılacak

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yarın Irak'ta Güvenlik Zirvesi'nin yapılacağını bildirdi. Keçeli, zirveye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın katılacağını açıkladı

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 sene sonra Irak'ı ziyaret edecek

    Dünya, 13 Mart 2024

    Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 sene sonra Irak'ı ziyaret edecek

    Diplomatik temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a giden Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, nisan ayı bitmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'ı ziyaret edeceğini söyledi. Yıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son 2012'de Irak'ı ziyaret ettiğini ifade etti

  • Irak'tan ABD'ye sert tepki

    Dünya, 08 Şubat 2024

    Irak'tan ABD'ye sert tepki

    Irak yönetimi, ABD'nin Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin komutanını hedef almasının, "egemenliğe saldırı olduğunu ve tüm anlaşmaları baltaladığını" açıkladı

  • ABD, Suriye ve Irak'ta İran hedefleri vuruldu

    Dünya, 03 Şubat 2024

    ABD, Suriye ve Irak'ta İran hedefleri vuruldu

    Geçtiğimiz ABD'ye ait Kule 22 adlı üsse geçen hafta düzenlenen saldırıda 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, Biden 'karşılık verileceğini' açıklamıştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün üs saldırısına karşılık olarak Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

    ABD, Irak ve Suriye'den çekiliyor mu?

    Dünya, 26 Ocak 2024

    ABD, Irak ve Suriye'den çekiliyor mu?

    ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Perşembe günü ABD'nin Irak'taki askeri varlığının azaltılmasına kapıyı açık bıraktığı belirtilmiş ve görüşmelerin sürdüğü ifade edilmişti.

    Irak'ta gaz tesisine İHA saldırısı

    Dünya, 26 Ocak 2024

    Irak'ta gaz tesisine İHA saldırısı

    Irak'ın Süleymaniye kentinde Birleşik Arap Emirlikleri merkezli enerji şirketine ait gaz tesisine bomba yüklü İHA ile saldırı düzenlendi

  • Pakistan'dan İran'a: Tüm seçenekler masada

    Dünya, 17 Ocak 2024

    Pakistan'dan İran'a: Tüm seçenekler masada

    İran, Irak ve Suriye'deki hedeflerine gerçekleştirdiği saldırılardan bir gün sonra dün gece Pakistan'da bulunan Beluci militan grubunun iki üssüne saldırı gerçekleştirdi. Pakistanlı yetkililer, İran'ın saldırısına karşı verilecek yanıtta tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti

  • İran'dan Erbil'e saldırı

    Dünya, 16 Ocak 2024

    İran'dan Erbil'e saldırı

    Irak’ın Erbil kentinde birçok noktada füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlendiği belirtildi. Erbil Havalimanı, patlamalar nedeniyle hava trafiğini durdurdu. İran Devrim Muhafızlarının üstlendiği saldırılarda 4 sivil hayatını kaybetti.

  • Biden'dan Kongre'ye Irak ve Suriye bildirimi

    Dünya, 28 Aralık 2023

    Biden'dan Kongre'ye Irak ve Suriye bildirimi

    ABD Başkanı Biden, Temsilciler Meclisi ve Senato liderlerine gönderdiği mektupta Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yönelik son dönemde artan saldırılara "uluslararası hukuk çerçevesinde" yanıt verildiğini ve gerektiğinde daha ileri adımlar atmaya hazır olduklarını bildirdi.

    Irak'ta yerel seçimlerin gayri resmi sonuçları açıklandı

    Dünya, 19 Aralık 2023

    Irak'ta yerel seçimlerin gayri resmi sonuçları açıklandı

    Irak Yüksek Seçim Komiserliği, ülke genelinde dün yapılan yerel seçimlerin gayri resmi sonuçlarını açıkladı.

    Irak'ta yerel seçimlere katılım oranı yüzde 41 oldu

    Dünya, 19 Aralık 2023

    Irak'ta yerel seçimlere katılım oranı yüzde 41 oldu

    Irak'ta 10 yıl sonra yapılan yerel seçimlere katılımın yüzde 41 olduğu ve nihai olmayan sonuçların bugün açıklanacağı bildirildi.

  • Iraklılar 10 yıl sonra sandık başında

    Dünya, 18 Aralık 2023

    Iraklılar 10 yıl sonra sandık başında

    Yerel seçimlerin en son 2013'te yapıldığı Irak'ta, vatandaşlar 10 yıl sonra yeniden sandık başına gidiyor. Diğer yandan ülkede seçim bitene kadar güvenlikte "yüksek alarm" seviyesine geçildi.

  • ABD, Irak'ta 5 militanın öldürüldüğünü duyurdu

    Dünya, 05 Aralık 2023

    ABD, Irak'ta 5 militanın öldürüldüğünü duyurdu

    ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Irak’ın Kerkük kenti yakınlarında, insansız hava aracı (İHA) saldırısı hazırlığındaki 5 militanın öldürüldüğünü açıkladı

  • Irak'taki ABD üssüne saldırı

    Dünya, 22 Kasım 2023

    Irak'taki ABD üssüne saldırı

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), sabah saatlerinde İran destekli grupların, Irak'taki Ayn'ul Esad Askeri Üssü'ne, kısa menzilli balistik füzelerle saldırı düzenlediğini açıkladı

    Irak ve Suriye tezkeresi kararı Resmi Gazete'de

    Gündem, 19 Ekim 2023

    Irak ve Suriye tezkeresi kararı Resmi Gazete'de

    Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı