HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Dünyanın en iyi bilinen 10 yemeği

Yemekler genellikle ilk çıktığı ülkeyle ilişkilendirilmeye çalışılır; yöresi yereli toprağı merak edilir. Ancak bazı yemekler vardır ki ünü tüm dünyaya yayılmış ve artık nereden geldiğinin de pek bir önemi kalmamıştır. Türklerin döneri, Mısırlıların falafeli, Rusların havyarı gibi...

Giriş: 05.02.2024 - 12:44 Güncelleme: 30.03.2024 - 13:37
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Dünyanın en iyi bilinen 10 yemeği
1

Pizza

Dünyanın en popüler yiyeceği... İtalyan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet... Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük pizzaya pizzetta denir, boy olarak fındık lahmacun gibi düşünülebilir. Pizza yapan kişi pizzaiolo olarak bilinir.

2

Döner Kebap

Dünyanın en meşhur 2. yemeği Türklere özgü döner kebaptır. Osmanlı İmparatorluğu'nda keşfedilen dönerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanır. Yapılan ilk dönerlerde, baharatlı et dilimleri yatay şişe geçirildi. Dikey şişte döner yapımı 1850'li yıllardan sonra başladı. Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Döner kebabın dünya genelinde sandviç formunda bir "fast food" olarak satılması 20. yüzyılın sonlarında başladı. Londra'daki ilk döner kebapçısı 1966 yılında, Almanya'daki ilk döner kebapçısı Almanya'ya işçi olarak çalışmaya giden Kadir Nurman tarafından 1970'lerin başında Berlin'de açıldı.

3

Hamburger

Amerikalılar arasında yaygın olan dünyanın en popüler 3. yiyeceği hamburgerdir. Hamburger, içerisine köfte ve genellikle peynir, marul, domates, soğan, turşu, biber koyulan bir sandviç. Hamburgerin kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte çoğu tarihçi, bunun Teksas'ta küçük bir kasabada iki dilim ekmek arasına bir Hamburg bifteği koyan bir aşçı tarafından icat edildiğine inanıyor.

4

Dim Sum (Çin mantısı)

Çin mutfağı, dünya genelinde oldukça popülerdir ve dim sum da bu mutfağın en lezzetli ve gizemli yemeklerinden biri kabul edilir. Çin mantısı ya da gyoza olarak da tanınmıştır. Dim sum, Çin mutfağında et, balık ve kabuklulardan oluşan bir menüdür. Önemli bir kahvaltı ve öğle yemeği olup yemekle birlikte çay içilir.

5

Biryani

Biryani, Hindistan ve Pakistan'ın birçok noktasında yapılan bir pilav çeşidi. Tadını lezzetini ve dünyaya yayılmış şnhretini içine konan et, tavuk, balık ve baharatlardan alıyor.

6

Humus

Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından dünyanın en iyi bildiği ve en sevdiği lezzet Humus. Ortadoğu ve Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bu lezzet yeri geldiğinde sos yeri geldiğinde ise meze olarak kullanılabiliyor. Püf noktası ne kadar sarımsak o kadar iyi!

7

Suşi

Japon mutfağının dünyaca bilinen en ünlü yemeği sushidir. Çiğ balık ve pirinçten yapılan sushileri birbirinden ayıran ise balık ile pirinç beraber sarıldığı sırada kullanılan malzemelerdir. Suşiden başka Japonya'nın sashimi, unagi gibi yemeklerini her yerde bulmak mümkün.

8

Havyar

Rus havyarı dünyanın en bilinen en popüler ve en pahalı havyarıdır. Havyar, her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Dünyanın en kaliteli havyarları Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından elde edilir.

9

Falafel

Ortadoğu mutfağına ait bu yemek dünyanın en popüler yiyecekleri arasında sayılıyor. Tahminlere göre antik Mısır’a kadar uzanan bir tarif olan falafel; nohut, çeşitli otlar, baharatlar ve soğan ile pişirilen köfte yemeği. Genelde ana yemek olarak ve etle tüketiliyor. Nohutla yapılabilecek en lezzetli tariflerden biri. Son dönemlerde vegan varyasyonları yapılabildiği için daha da popüler hale geldi.

10

Gyros

Yunanistan mutfağına ait olan Gyros bizim kebap dönerimize ya da Arap ve Levant mutfağına özgü bir kebap türü olan şavurma (shawarma) ya benzer. Döner şişinde pişirilen ve domates, soğan, patates kızartması ve caciki gibi malzemelerle birlikte sarılmış bir Yunan dürüm çeşididir. Pide ekmeğine doldurulmuş olarak da servis edilir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.