HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Neden gezen tavuk yumurtası yemeliyiz?

Serbest gezen tavuk yumurtalarından yanayız ve size bunun sebeplerini 6 farklı başlıkta açıklayabiliriz.

Giriş: 30.03.2024 - 14:04 Güncelleme: 18.04.2024 - 02:19
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Neden gezen tavuk yumurtası yemeliyiz?

Yumurta özellikle de zaman içinde seri üretimle hayatımızın bir parçası olduğundan beri, doğanın kusursuz bir besini olarak sofralarımızı süslüyor. Ama ne yazık ki her yumurta eş değere sahip değil.

Büyükçe bir markete gidin ve koridorları dolaşmaya başlayın; hepsini göreceksiniz: Beyaz yumurta, kahverengi yumurta, kafeslenmemiş yumurta, Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar, serbest gezen tavuklardan alınan yumurtalar vs. Amacımız sadece en iyi yemeği yapıp en iyi şekilde beslenmekken, hangi yumurtayı seçmemiz gerektiğini nereden bileceğiz?

Biz, serbest gezen tavuk yumurtalarından yanayız ve size bunun sebeplerini 6 farklı başlıkta açıklayabiliriz.

1

Dengeli besinsel değerler

Gezen tavuk yumurtalarının besinsel içeriği başka hiçbir gıda maddesine benzemez: 6 g protein, 70 mg omega-3 yağlı asit, bolca lütein ve zeaksantin (maküler dejenerasyon gibi ileri yaş görüş kaybı riskini düşüren maddeler bunlar) ve A, D ve E vitaminlerinden kayda değer dozlar. Ayrıca belleği ve sinirsel fonksiyonlarını güçlendiren kolin bileşeninden de bol miktarda var bu yumurtalarda.

2

D vitamininden daha da fazla

2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, serbest bir şekilde otlaklarda gezen tavukların yumurtalarında, geleneksel süpermarket yumurtalarına kıyasla 3 ila 6 kat daha çok D vitamini bulunuyor. D vitamini, kemik ve diş sağlığını güçlendiriyor, bağışıklık fonksiyonlarını destekliyor ve insülin seviyesini düzenliyor. Yumurta, doğası gereği zengin D vitamini içeriğine sahip az miktarda besin türünden biri; bu yüzden rutin takviyelerinizi bir kenara bırakıp sabahlarınızı haşlanmış yumurtayla taçlandırabilirsiniz.

3

Mutlu tavuklar

Bazı yumurta üreticileri, hayvan dostu tüketicilerin içlerini rahat ettirmek amacıyla farklı önlemler alıyor artık. “Gezen tavuk” yazan etiketler örneğin, etiketlemede yapılan düzenbazlıkların önüne geçmede bir nebze de olsa etkili. Tavuğun serbest bir şekilde gezerek yaşadığından bu şekilde emin olmak önemli; çünkü “kafessiz” iddiasında bulunan bazı üreticiler, bu tür pazarlama teknikleri ile aslında sadece daha büyük kafeslerde yetiştirdikleri tavuklarla tüketiciyi yanıltmakta hiçbir sakınca görmüyor. Serbest gezen tavuklar, daha “insani” şartlarda, fabrikalar dışında yetiştiriliyorlar. Sağlıklı bir şekilde besleniyor, taze içme suyuna erişebiliyor ve istedikleri gibi dolaşma özgürlüğüne sahip oluyorlar. Mutlular yani – mutlu ve sağlıklı tavuklardan da daha kaliteli yumurtalar çıkıyor.

4

Düşük kolesterol

Gezen tavuk yumurtalarındaki kolesterol miktarı, standart market yumurtalarına kıyasla üçte bir oranında daha az. Geleneksel yumurtalarda yaklaşık 423 mg kolesterol bulunuyorken, gezen tavuk yumurtalarındaki kolesterol miktarı yaklaşık 277 mg. Kolesterol kaygı duyduğunuz bir konu ise eğer, gezen tavuk yumurtalarına yönelmek akıllıca olacaktır.

5

Tatmin eden yemekler

Bir gezen tavuk yumurtasında sadece 72 kalori olduğu düşünüldüğünde, doyurucu ve sağlıklı bir sahanda yumurtayla kahvaltınızı yapabilir, işe gitmeden önce sabah sabah adım saymak zorunda kalmayabilirsiniz. Ayrıca yumurtanın yapısındaki bol miktarda protein ve sağlıklı yağlar sayesinde, öğle yemeğine dek acıkmazsınız. Aynı şeyi bir kâse mısır gevreği için söyleyebilir misiniz?

6

Daha fotojenik kahvaltılar

Gezen tavuk yumurtalarının sarı kısımları daha derin ve canlı bir renge sahiptir; çünkü bunları yumurtlayan tavuklar, besinsel açıdan zengin diyetlere maruz bırakılırlar. Hafta sonu kahvaltınızı şöyle bir gözünüzde canlandırın o zaman; mükemmel altın rengi sarının tabağınızın içine içine aktığını. Estetiğin, yemeğin verdiği hazzı kat be kat arttırdığı bir gerçek ne de olsa.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.