HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Anadolu'nun eşsiz lezzetleri

Damaklarda unutulmaz tatlar bırakan Anadolu'nun bazı eşsiz lezzetleri.

Giriş: 17.08.2021 - 03:30 Güncelleme: 17.08.2021 - 03:30
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Anadolu'nun eşsiz lezzetleri
1

Mihaliç Peyniri - Balıkesir

Mihalıç peyniri Bursa ve Balıkesir yöresinde, genellikle tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan tuzlu bir peynir türü. Genellikle salata ve sıcak yemeklerde kullanılan bu peynir, özellikle Susurluk tostu olarak bilinen tost içinde kullanılıyor.

2

Kars Gravyeri - Kars

Kars gravyeri büyük gözenekli ve hafif acımsı tadıyla biliniyor. Gravyer peynirinin anavatanı İsviçre olmasına rağmen, Kars da bu peynir ile ünlü. İsviçre gravyerinden farklı olarak Kars gravyeri gözenekli oluyor.

Kentin 2 bin 500-3 bin rakımlı meralarında otlayan ineklerin tam yağlı sütünden yapılan gravyer peyniri, oldukça zahmetli işlemlerden sonra peynir haline geliyor. Her yıl mayıs ayında sütlerin toplanmasıyla üretimine başlanılan gravyer peyniri, yaklaşık 4 ay süren işlemler sonrası tüketime sunuluyor. Türkiye süt ürünleri sektöründe çok özellikli ve katma değeri yüksek bir ürün olan gravyerin kalitelisinin rengi sarı, kabuğu koyu renkte ve delikleri 1-2 santimetre oluyor. Tekerlek şeklinde üretiliyor. 100 kiloluk peynir için yaklaşık bir buçuk ton süt harcanıyor.

3

Van Otlu Peyniri – Van

Van'ın geleneksel otlu peyniri ilkbaharda, hem sütün hem de otun bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden üretilir. Salamura veya kuru tuzlama yöntemiyle 3 ay dinlendirilerek hazır hale getirilir.

4

İsli Çerkez Peyniri – Adapazarı

5

Eski Kars Kaşarı – Kars

Tekerlek şeklindeki yapısıyla bilinen, kimilerinin kokusundan şikayet edebileceği ünlü eski kars kaşarı…

6

Kastamonu Pastırması – Kastamonu

7

Kargı tulum peyniri – Çorum

8

Divle Obruk Peyniri - Karaman

9

Erkence zeytinyağı - İzmir – Urla

10

Yanık Yoğurt - Denizli ve Karaman

11

Hurma zeytini – Karaburun

12

Kireçte kabak – Antakya

13

Kuru Kaymak - Erzurum

14

Kars kazı - Kars

15

Kavılca bulguru – Kars

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.