HT Gastro
Seyahat

İtalya'nın 12 sakin yeri

Floransa, Roma, Venedik; İtalya'nın en bilindik şehirleri. Herkes bu popüler şehirleri görmek istiyor. Dolayısıyla bu turistik şehirler gereksiz pahalı ve kalabalık...

Giriş: 10.01.2024 - 02:43 Güncelleme: 10.01.2024 - 14:07
Haberler Gastro Seyahat İtalya’nın 12 sakin yeri

Eğer hayalinizde turistlerin olmadığı sakin bir İtalya görmek gibi bir istek varsa, henüz keşfedilmeden ziyaret edilmesi gereken gizli İtalyan şehirleri listemize bir göz atın.

1

Alberobello, Puglia

Alberobello, Bari yakınlarında tatlı mı tatlı bir kasaba. Burası, masallardan fırlamış gibi görünen koni şeklinde beyaz binaların, yani Trulli’lerin evi. Köy, dar sokaklardan ve göz alıcı meydanlardan oluşan bir labirent adeta; ayrıca kentin büyüleyen manzaralarını rahatlıkla izleyebileceğiniz bir belvedere de bulunuyor.

2

İtalya'nın Puglia eyaletinde Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindeki 3 önemli yerden biri olan Alberobello, konik evleriyle turistlerin ilgisini çekiyor. Fotoğrafta Alberobello'da 'Trulli' adıyla anılan evler ve bölgeyi ziyarete gelen turistler görülüyor.

3

Bergamo, Lombardy

Unutun Milan’ı; Lombardiya’nın gerçek yıldızı, bölgenin başkentinin ününe kapılan ziyaretçilerin es geçtiği bu Bergamo şehri aslında. Duvarlarla çevirili bu romantik şehir, İtaya’daki en güzel yerlerden biri; kaldırım taşından sokakları ve eski sarayları ile keşfedilmeyi bekliyor.

4

Treviso, Veneto

Treviso, daha az turistin ve daha az kalabalığın olduğu bir Viyana gibi. Duvarlarla çevrili tarihi merkezi, orta çağ kiliseleriyle, kaldırım taşından sokaklarla, kırmızı tuğladan saraylar ve binalarla, bahçelerle ve meydanları birbirine bağlayan minik kanallarla bezeli.

5

Bologna, Emilia-Romagna

Bologna, İtalya’nın en havalı şehirlerinden biri. Avrupa’nın en eski üniversitesine ev sahipliği yaptığından öğrencilerin gözdesi, ülkenin yemek şehri olarak bilinmesinden ötürü de gastronomi sevdalılarının uğrak merkezi. Şehre vardığınızda, lazanya, tortellini ve elbette bolonez gibi lezzetlerin tadına bakmakta gecikmeyin.

6

Bolzano, Alto Adige

Alto Adige’deki bu iki dilli kent ziyaretçilerine hoş bir sürpriz sunuyor. Almanca konuşan kesimin Bozen olarak adlandırdığı Bolzano, Dolomite Dağlarının hemen yakınında yer alıyor ve pek çok orta çağ kalesi ile üzüm bağlarına ev sahipliği yapıyor.

7

Verona, Veneto

Verona, İtalya’nın en romantik şehri olarak bilinir. Neden mi? Çünkü Shakespeare’in trajik aşk hikayesi Romeo ve Juliet burada geçer. Eserin fanları söz konusu olduğunda, meşhur balkonuyla 14.yy. sarayını ziyaret etmek gibisi yok. Zamanınız varsa eğer, yaz mevsiminde düzenli olarak opera gösterilerinin yapıldığı Roma amfitiyatrosunu da görmelisiniz.

8

Castelluccio, Umbria

Castelluccio, 1452 m rakımla Apennine Dağları’nda bulunan en yüksek köy. Baş döndüren dağ manzaraları ve kırmızı gelincik ve menekşe çiçekleri ile kaplı arazileriyle sevimli mi sevimli bir köy burası. Castelluccio, özellikle bahar aylarında – mayısın sonundan haziranın başına – çok güzel oluyor.

9

Cefalù, Sicilya

Sicilya, Akdeniz’deki en güzel adalardan biri; Cefalù ise kasabaların en güzeli. Orta çağdan kalma bu şehir, hemen denizin kıyısında tablolardan çıkmış gibi görünen meydanları, sevimli kiliseleri ve kordonuyla gerçek bir mücevher.

10

Sperlonga, Lazio

Roma’nın kalabalığınızdan sıkıldınız mı? O zaman bırakın başkenti ve ülkenin en güzel deniz kıyısı köylerinden biri olan Sperlonga’ya doğru yola koyulun. Eski sarayların, arkeoloji müzesinin, çiçeklerle kaplı bahçelerin ve elbette ki el değmemiş sahillerin tadını çıkarmaya ayırın zamanınızı.

11

Ascoli Piceno, Le Marche

Le Marche, İtalya’nın en hakkı verilmeyen bölgelerinden biri. Baş döndüren manzaraları, minik köyleri ve turkuaz renkte suları ile Ascoli Piceno, bölgenin en önemli kentlerinden biri – hem Monti Sibillini Milli Parkı’nın çok yakınında.

12

Tropea, Calabria

Turistler tarafından genelde es geçilen Calabria, güney İtalya’da bulunan ve herkesin hayatında en azından bir kez görmesi gereken gizli bir cevher. Tropea şehri, tablo gibi binaları ve kumlu sahillerle çevrili mükemmel restoranları ile insanı büyüleyen eski bir kent.

13

Monteriggioni, Toskana

Siena bölgesindeki Toskana’da yer alan Monteriggioni, ülkenin en sevimli köylerinden biri. Olağanüstü manzarasıyla zarif bir köy burası; romantik bir hafta sonu kaçamağı için mükemmel. Monteriggioni o kadar iyi korunmuş bir yer ki zaman burada sanki akmıyor gibi.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.