Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yemek Yapma Ramazan Lezzetleri İftar sofraları için hafif bir lezzet! Ustasından pastane usulü soğuk baklava tarifi ile davetlilerinizi mest edin
        1

        Evde soğuk baklava tarifi, Ramazan sofraları için harika bir seçenek olacak. Sıradan baklavadan sıkılanlar için sütlü ve hafif tadıyla bu tatlıya bayılacaksınız. Yoğun şerbet sevmeyenler için harika bir alternatif olacak soğuk baklava tarifi listenizin bir numaralı tatlısı olacak. Üstelik şimdiden deneyip bayramda da yapabilirsiniz. "Evde soğuk baklava nasıl yapılır?" diyenler için lezzet garantili içinizi ferahlatacak, şerbetli tatlıların en hafifi, ustasından pastane usulü soğuk baklava tarifini sizler için derledik…

        2

        SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

        Malzemeler

        Ustaları kıskandıracak evde soğuk baklava tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:

        Baklava için:

        1 paket baklavalık yufka

        300 gram tereyağı

        300 gram ceviz içi (ince çekilmiş)

        3

        Şerbeti için:

        3 su bardağı süt

        2 su bardağı toz şeker

        1 paket vanilya (varsa 1 yemek kaşığı konsantre süt)

        1 su bardağı su

        4

        Üzeri için:

        1 yemek kaşığı süt tozu (kakaolu)

        80 gram sütlü çikolata(1 tablet) (buzlukta beklesin)

        5

        EVDE SOĞUK BAKLAVA NASIL YAPILIR?

        Öncelikle şerbet için bir tencereye şeker ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten 5 dakika sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Daha sonra küçük bir sos tavasına veya küçük bir tencerede tereyağı eritilir.

        Yağ erirken üzerinde oluşan köpükler bir kaşık yardımı ile alınır. Yağ eridikten sonra ocaktan alınır ve üzerine sıvı yağ eklenerek karıştırılır.

        Tezgaha serilen baklava yufkasının üzerine kullanılacak olan fırın kabı, kenar kısımlarına denk gelecek şekilde yerleştirilir ve kenarları bıçak ile kesilir. Ardından fırın tepsisi bir fırça yardımı ile yağlanır. Baklava yufkasından bir adet alınarak fırın kabına yerleştirilir. Üzerine daha önce kenarlardan kesilmiş olan yufka parçalarından yerleştirilir. Ardından yufkanın her yeri yağlanır.

        6

        Baklava yufkalarının yarısı, aynı işlem tekrar edilmek şartıyla üst üste yerleştirilir. Ardından baklavanın ara malzemesi serpilir.

        Ara malzeme için istenilen malzeme kullanılabilir (fındık, fıstık, ceviz vs). Hazırlanan baklavanın bu aşamasına gelindiğinde fırın 170 derecede ısınmak üzere açılır.

        Ara malzeme eklendikten sonra diğer yufkalar, ilk aşamada yapılan işlemler takip edilerek üst üste yerleştirilir ve en üste de yağ sürülür. Yufkaların yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra yufkaların kenarında kalan malzemeler kesilir.

        7

        Hazırlanan baklava, istenilen boyutlarda kesilir. Önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Baklava pişerken, önceden hazırlanan şerbete süt ilave edilir ve karıştırılarak bekletilir.

        Kızaran baklava fırından çıkarılır ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletilir. Ardından şerbet, baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirilir. Baklavanın şerbeti çekmesi için 1 saat kadar bekletilir.

        Daha sonra kakao ve süt tozu karıştırılarak bir süzgeç yardımıyla baklavanın her yerine gezdirilir. Buzdolabına beklemeye alınır. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra üzeri toz fıstık ve çikolata rendesi ile süslenerek servis edilir. Soğuk baklava hazır. Afiyet olsun.

        8

        PASTANE USULÜ SOĞUK BAKLAVANIN PÜF NOKTALARI

        Soğuk baklavanın daha lezzetli ve kıvamlı bir şekilde yapılabilmesi için bazı püf noktaları bulunuyor.

        Eritmiş olduğunuz tereyağının köpüğünün alınması oldukça önemlidir. Böylece baklava pişerken tereyağının yanması engellenmiş olacak.

        Baklava yufkası ince ve nişastalı olması nedeniyle kısa sürede kuruma yapacaktır. Bu nedenle kurumayı önlemek için üzeri bir bez ile kapatılabilir. Fakat bunu yaparken hava almasını sağlamanız oldukça önemlidir.

        Baklava hazırlanırken yufkaların her katını yağlamanız, baklavanın kabarmasını sağlayacaktır.

        Fırının önceden ısıtılması, baklavanın kıvamında pişmesini sağlayacaktır.

        Kullandığınız kakaonun acılığını sevmiyorsanız, kakaoya süt tozu ekleyebilirsiniz.

        Şerbetin baklavanın her yerine gelmesine dikkat etmelisiniz.

        Baklavanın buzdolabında bekletilerek servis edilmesi, lezzetinin anlaşılabilmesi için oldukça önemlidir.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ