HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Bazıları bağımlılık yapıyor

Bir tane kurabiye yedikten sonra neden duramıyoruz? Tüm paketi yemeden bisküviden neden uzaklaşamıyoruz? Uzmanlar bazı yiyeceklerin bağımlılık yaptığını ve yemeden durmanın çok zor olduğunu belirtiyorlar.

Giriş: 12.05.2021 - 00:52 Güncelleme: 31.01.2023 - 00:43
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Bağımlılık yapan yiyecekler

Yapılan araştırmalar, bazı yiyeceklerin bağımlılık yapabildiğini ortaya koydu. 120 çocuk ve 400 yetişkinin katıldığı bir araştırmada katılımcılara hangi yiyecekler olmadan yaşayamayacakları soruldu ve cevaplar benzer çıktı.

Obeziteye neden olabilen bu yiyeceklerin çoğunun sağlıksız olduğu da bir başka gerçek. Hemen hepsi işlenmiş besinler, içlerinde yüksek miktarda şeker, işlenmiş yağ bulunuyor. Uzmanlara göre bu yiyecek ve içeceklerin bağımlılık yapmasının nedeni de içerikleri.

Neden yemeden duramıyoruz?

Uzmanlar her ne kadar işlenmiş gıdalardan uzak durmamızı söylese de bizler paketli ürünlerin başından kalkmayı başaramıyoruz. Araştırmacılara göre bu ürünlerin içindeki bileşikler, beyindeki ödül mekanizmasına hitap ediyor ve özellikle üzüntülü, kaygılı, stresli dönemlerde yağlı karbonhidratlara, beyaz una ve şekere olan eğilimimiz artıyor.

Yüksek glisemik yükleme nedeniyle kan şekeri seviyeleri tavan yapıyor, yedikçe daha çok acıktığımızı hissediyoruz. Doymuyoruz ve bu nedenle de yemeye başladıktan sonra kendimizi durduramıyoruz.

Nedeni bilmek bağımlılığı ortadan kaldırabilir

Uzmanlara göre bağımlılık yapan yiyecekleri neden tükettiğimizianlarsak bağımlılığımız ortadan kalkar. Küçük bir parça çikolata yerine koca birpaketibitirmek ve ardından “bir kereden bir şey olmaz” bahanesine sığınmak son derece tehlikeli.

Bağımlılık yaratan gıda ürünleri yüksek şeker içeriyor, yüksek karbonhidratlı ve besin değerleri çok az. Faydası olmadığı gibi zararı da büyük.

Ancak temel sorunumuz, aynı kaloriyi içeren ve daha doyurucu sağlıklı gıdaları tercih etmiyor, canımızın sağlıksız olanları çekiyor olması. Mental olarak ihtiyaç duyduğumuz şeyleri yiyeceklerden ve içeceklerden alamayacağımızı net olarak algılayabilmeliyiz.

Kendinizi kontrol edin

Eğer kendinizi kontrol edebilirseniz az miktarda tüketmek dünyanın sonu değil, ancak sorun duramıyor olmamız. Bağımlılığı kabul etmek birinci adım, uzak durmak ikinci adım. Bu yiyecekleri tüketmek yerine hayatınıza başka yenilikler katmayı ve farklı şeylerden zevk almayı deneyebilirsiniz.

Bağımlılık yapan yiyecekler nelerdir?

1

Pizza

2

Çikolata

3

Cips

4

Dondurma

5

Kurabiye

6

Patates kızartması

7

Çizburger

8

Pasta ve kekler

9

Şekerli içecekler ve gazozlar

10

Peynir

11

Hangi besinler daha az bağımlılık yapar?

Havuç

12

Salatalık

13

Elma

14

Fasulye

15

Muz

16

Erik

17

Brokoli

18

Çilek

19

Somon

20

Mısır

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.