HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Ortadoğu mutfağının en iyi 15 yemeği

Ortadoğu mutfağının en önemli yemeklerini sizler için listeledik. 

Giriş: 22.02.2022 - 12:26 Güncelleme: 20.11.2022 - 02:49
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Ortadoğu mutfağının en iyileri

Göç dendiği zaman akıllara genellikle insanların yerleşim yerini değiştirmesi gelir ki bu pek de yanlış bir tanım değil. Göçün önemli sonuçlarından birinin, insanların kültür ve geleneklerini dünyanın dört bir yanına taşıması olduğunu söyleyebiliriz, ve bu etki kendini belki de en çok mutfakta gösterir. Bugün artık sağlıklı, aromatik, taze,bol baharatlı pilavları, salataları ve et yemekleri ile bilinen Ortadoğu mutfağı, her coğrafyada büyük bir ilgi görüyor ve bu ilginin giderek artacağı da kolaylıkla öngörülebilir. Pek de yabancısı olmadığımız bu yemekler artık dünya çapında bir üne sahip. Biz de bu mutfağın en önemli yemeklerini sizler için listeledik.

1

Menakiş

Lübnan mutfağının en popüler yemeklerinden biri Manakiş bizlere çok uzak bir lezzet değil. Daha çok zahterli ekmek olarak bilinen bu yemek hamur üzerine peynir, kekik, zahter ya da kıyma eklenerek yapılıyor. Yapmasının kolaylığı bir yana, her öğünde tüketilebilir.

Manakiş levanten ülkelerin yanı sıra özellikle de Melbourne'ün başlıca kent merkezlerinde olmak üzere Avustralya ve Sidney'de Lübnan'lıların yaşadığı yerlerde popüler bir yiyecek türü. Bu kentlerde, başta Lübnan'lıların yaşadığı bölgelerdeki fırınlarda daha sıklıkla Lübnan Pizzası adıyla üretilir ve satılır.

Manakişin en popüler sunum biçimi zahterli olandır. Zahter, zeytinyağı ile karıştırılır ve fırına sürülmeden evvel hamurun üzerine yayılır. Zahterli manakiş, levanten mutfağında kahvaltıların gözdesi olarak çok tutulur.

2

Humus

Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından en bilindik olanı Humus. Türk mutfağında da yaygın olan bu lezzet yeri geldiğinde sos yeri geldiğinde meze olarak kullanılabiliyor. Püf noktası ise: Ne kadar sarımsak o kadar iyi!

Tahin, nohut ve sarımsağın birleşimiyle ortaya çıkan, kendine özgü süslemeleri ve lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan humus, gastronomi kenti Hatay'da en sevilen yiyeceklerin arasında yer alır. Hatay'da genellikle soğuk meze, Tarsus'ta ise sıcak ana yemek olarak tüketilir. ohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir.

3

Hellim Peyniri

Marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz hellim peyniri Ortadoğu mutfağının en sevilen yiyeceklerinden biri. En iyisi keçi sütünden üretilir ancak keçi ve inek sütü karışımından yapılan versiyonu daha yaygın. Hellim peyniri ızgara ya da tavada pişirerek tüketilir, aynı zamanda salamura ya da baharatlı çeşitleri de bulunuyor. Mısır'da bu peynir en çok salamura edilmiş şekilde yenir. Günümüzde Orta Doğu'da da pek çok ülke hellim üretiyor. Hellim peyniri 1999 yılında ABD'de, 2000'de Yunanistan'da ve 2002'de ise Avrupa Birliği'nde ticari marka olarak bazı firmalara tescillenmiş.

4

Ful Medames

Özellikle Mısır’da sık tüketilen bu yemek günümüzde tüm dünyada ilgi gören lezzetler arasında. Ful Medames'e bakladan yapılan bir çeşit piyaz da diyebiliriz. Bakla, zeytinyağı ve kimyonla karıştırıldıktan sonra limon, sarımsak, maydanoz, kırmızı biber eklenerek servis ediliyor. Bu yemeğin geçmişinin Antik Mısır’a uzandığını söyleniyor.

Ful medames, geleneksel olarak büyük bir metal testi içinde yapılır ve servis edilir. Mısır'da, özellikle Kahire ve Gize kentlerinde temel bir besindir. Ful medames ayrıca birçok Arap, Orta Doğu ve Kuzey Afrika kültürünün mutfaklarının ortak bir parçasıdır.

Malzemeler: Yarım kilo kuru bakla, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı limon suyu, yarım çay bardağı tereyağı, yarım çay kaşığı kimyon, tuz

Yapılışı: Bir gece önceden baklaları ıslatıyoruz. Ertesi gün baklaları ıslattığımız suyu döküp baklaları yıkıyoruz. Bir tencereye baklaları koyduktan sonra 3-4 parmak üzerine kadar su ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ateşin altını kısıp baklaların iyice yumuşaması için 1 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Baklalar yumuşayınca ocaktan alıp süzüyoruz. Bir kaba yumuşamış baklaları koyduktan sonra sarımsak, limon suyu, yağı ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz. Ardından patates püresi yapar gibi iyice eziyoruz.

5

Falafel

Vejetaryen mutfağının en sevilenlerinden; nohutla yapılabilecek lezzetli tariflerden bir diğeri; Falafel. Son dönemlerde falafel vegan varyasyonları yapılabildiği için oldukça popüler hale geldi. Kendi mutfağınızda kolaylıkla yapabileceğiniz falafel porsiyon olarak tüketilebilir. Üzerine tahin ya da yoğurt gibi soslar eklenerek dürüm olarak da servis edilebilir.

Malzemeler: 250 gram nohut, 2 adet kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz, 2 yemek kaşığı, doğranmış kereviz sapı, 2 adet közlenmiş kırmızıbiber veya rendelenmiş havuç, 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 5 yemek kaşığı un, tuz ve beyaz biber, zeytinyağı

Yapılışı: Nohutları bir gece önceden ıslatıyoruz ve tüm malzemeleri püre haline gelinceye dek rondoluyoruz. Top top veya köfte şeklinde kızgın yağda kızartıyoruz ve afiyetle yiyoruz. Yanında cacık ve üstüne tahinle tavsiye ederiz, afiyet olsun.

6

Tabule

Lübnan mutfağının en sevilen yemeklerinden biri Tabule salata çeşitleri arasında yerini alıyor. İnce bulgur, domates, taze nane gibi basit malzemelerin bir araya gelmesiyle vazgeçilmez bir lezzet ortaya çıkıyor.

Tabbule; bulgur, domates, salatalık, iyice küçültülmüş maydanoz parçaları, nane, soğan ve sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve sofra tuzu ile birlikte hazırlanır. Bazen bulgur yerine kuskus kullanılması gibi daha farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Arap ülkelerinde geleneksel bir meze yemeği olarak sunulan tabbule Kıbrıslılar, Türkler ve Ermeniler tarafından da uyarlanmış ayrıca Batı kültürlerinde popüler bir yöresel yemek türü olmuştur.

7

Babagannuş

Kökeni Osmanlı’ya kadar uzanan Babagannuş özellikle Hatay yöresinde meşhur yemeklerden biri. Bir salata ya da meze çeşidi olarak biliniyor. Türk mutfağında patlıcan, domates, biber ve sarımsak közlenerek yapılan bu yemeğin Mısır mutfağında önemli bir yeri var. Mısır'da yapılan versiyonunda farklı olarak tahin kullanılıyor.

Babagannuş tarifi

8

Fettuş Salatası

Türk ve Levant mutfağı'na ait bir salata türü. Fettuş salatası, kızarmış ya da fırınlanmış pita ekmekleriyle (bazlamanın daha ince hali) taze yeşillikler karıştırılarak yapılır. Pita ekmeği yerine lavaş kullanılan versiyonu ülkemizde oldukça yaygın. Fettuşun hazırlanmasında mevsime ve damak tadına göre değişik sebze ve bitkiler kullanılır. Ekşi tadını vermek için genellikle sumak ilave edilir. Sebzeler, iyice kıyılarak hazırlanan tabbule ile kıyaslandığında sebzeler daha geniş parçalıdır. Fettuş, Suriye'nin köylerinde kızarmış pide katılarak servis edilir.

9

Umm Ali Tatlısı

Yufka ekmeği, süt ve şeker ve kuru üzümle yapılan bu tatlının hikayesi Memlük dönemine dayanıyor. “Ali’nin Annesi” anlamına gelen bu tatlı geleneksel bir Mısır tatlısı ve Mısır'ın ulusal tatlısı. Farklı kompozisyona sahip çok sayıda varyasyonu var. Ürdün ve Irak mutfağında da khumaiaa adıyla yerini almış.

10

Sürke

Sorke olarak da bilinen Sürke peyniri için bir çeşit çökelek demek yanlış olmaz. Zahter ve halep biberiyle yapılan hali Levantan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri. Bu peynirin küflendirilerek yapılmış hali ülkemizde Antakya bölgesine özgü.

11

Quwarmah Al Dajaj

Kuveyt’in Körili Tavuğu olarak uluslararası ün kazanmış bu yemek aynı zamanda Fas mutfağında da karşımıza çıkıyor. Tavuğa zerdeçal, köri, taze zencefil, muskat cevizi gibi keskin baharatlar eklenince ortaya unutulmaz bir lezzet çıktığı kesin.

12

Mansaf

Antakya mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Mansaf aslında Ürdün ve Filistin kökenli. Bir çeşit labne peyniri olan Jameed’le karıştırılan kuzu eti safranlı pilavla üzerinde bademle servis ediliyor.

13

Vişne Kebabı

Vişne kebabı, kebap severlerin mutlaka denemesi lezzetlerden biri. Vişne ve narla tatlandırılan bu kebap ülkemizde daha çok Gaziantep yöresinde yapılıyor.

14

Künefe

Hatay yöresine ait olarak bildiğimiz Künefe günümüzde dünya çapında bir ilgi görmeye başladı. Osmanlı mutfağında Ramazan Tatlısı olarak biliniyor ve kökeninin Levanten mutfağına dayandığı düşünülüyor.

15

Masgouf

Sümerliler döneminden günümüze geldiği düşünülen Masgouf, sazan balığının ızgarada uzunca süre pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sonra limon ve turşu eklenerek servis ediliyor. Günümüzde özellikle Irak’la özdeşleşen bu yemek Türkiye’de en çok Irak’a sınır bölgeler olan Nusaybin ve Cizre’de biliniyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.