HT Gastro
Keşfet

Bazıları gençleştiriyor

Genç kalmanın yolu antioksidan, probiyotik, elektrolit ve amino asitler açısından zengin yiyeceklerden geçiyor.

Giriş: 11.06.2021 - 14:27 Güncelleme: 15.06.2022 - 13:08
Haberler Gastro Keşfet Gençleştiren besinler

Doğum tarihimizi ve dolayısıyla da yaşımızı değiştirme şansımız yok. En iyi ihtimalle gönlümüzden geçen yaşı söyleyerek etrafımıza şaka yapabiliriz. Ancak görüntümüzün yaşımızın söylediği rakama uyması gerekmiyor. Olduğumuzdan daha genç görünmek mümkün. Bu da elbette ne yediğimizle çok ilgili.

Doğru yiyeceklerle yaşlanmanın cilt, organlar ve sistemler üzerindeki etkisini azaltabiliriz. Ayrıca zamanın getirdiği hastalıklardan, kanser gibi risklerden ve zihinsel bozulmalardan da korunabiliriz.

Genç kalmanın yolu antioksidan, probiyotik, elektrolit ve amino asitler açısından zengin yiyeceklerden geçiyor.

1
 Yaban mersini 

Yaban mersini

Yulaf ezmesinin içine bir avuç yaban mersini katmak sadece renklendirmek ve tatlandırmaktan fazlasını yapabilir. Yapılan araştırmalara göre bu koyu renkli meyvenin yumurtalık kanserine karşı savaşma gücü var. Tek bir ısırık bile yumurtalık kanserine karşı koruyucu olabiliyor. Smoothie yaparken içine eklemek için harika bir neden.

2
 Yeşil çay 

Yeşil çay

Yeşil çayın nelere iyi geldiği sorusunun cevabı fazlasıyla uzundur. Antioksidan ve faydalı bileşiklerle dolu olan bu çayın mide kanseri riskini azaltma özelliği var. Yapılan araştırmalara göre yeşil çay, midede kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyebilir. Ayrıca zayıflamaya yardımcı olur, içindeki kateşin adı verilen bileşikler yaşam süresini uzatmaya yardımcı olur. Özellikle karın bölgesindeki sağ salınımını tetikleyerek yağ hücrelerinin karaciğerde enerjiye dönüştürülmesini sağlar.

3
 Çilek 

Çilek

Sağlıklı beslenmede tüm taneli meyvelerin rolü büyüktür. Çilek ise bu ailenin en önemli üyelerinden. İçerdiği polifenoller sayesinde yaşlanmanın ilerlemesini yavaşlatabiliyor. Ayrıca çilek tüketimi genç bir görüntünün anahtarı olması da mitokondriyal işlevi sürdürmedeki etkisidir.

4
 Kahve 

Kahve

Kahveye dair çok sayıda önyargı olsa da araştırmalar son derece açık. Düzenli kahve tüketenlerin ölüm oranının daha az olduğunu ortaya koyan son araştırma 3 yıllık bir gözlem süresine dayanıyor. Yüksek miktarda antioksidan içeren bir bardak kahve içerken kendinize iyilik yaptığınızı düşünebilirsiniz.

5
 Mor patates 

Mor patates

Ülkemizde çok fazla bulunmayan mor patatesi aramak için çok geçerli nedenlerimiz var. Kanser riskini azaltmak, yaşam tarzına bağlı hastalıkları önlemek için içindeki antosiyan bileşikler oldukça önemli. Düzenli tüketilmesi, kanser teşhislerinin azalmasında rol oynuyor olabilir.

6
 Ceviz 

Ceviz

Beyin besini olarak nam salan cevizin tek meziyeti merkezi sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlamak değil. Kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi ve iyi kolesterolün arttırılması da cevizin maharetlerinden. Ayrıca salatanıza ekleyeceğiniz bir avuç cevizin kalk sağlığını da korumaya yardımcı olacaktır.

7
 Antep fıstığı 

Antep fıstığı

Anadolu kültüründe oldukça önemli bir yeri olması, Antep fıstığının faydalarının güzel bir kanıtıdır. Yaşa bağlı görme bozukluklarına karşı savunmada etkilidir. E vitamini, lutein ve zeaksantin içeriği göz için oldukça önemlidir. Ayrıca sağlıklı yağlar, karotenoid bileşikleri sayesinde besinlerin emilimine yardımcı olur.

8
 Badem 

Badem

Cilt sağlığı denilince akla ilk gelenlerden biri bademdir. E vitamini ve sağlıklı yağlar açısından zengin olduğu kadar biotin, bakır, tekil doymamış yağlar da içerir. İçten dışa parlamanızı sağlar.

9
 Matcha çayı 

Matcha çayı

Japonların uzun yaşam sırlarının başında tükettikleri besinler geliyor ve Matcha çayı da bunlardan biri. Konsantre yeşil çay tozu olarak tanımlayabileceğimiz Matcha, psikomotor hızında ve odaklanmada önemli artış sağlıyor.

10
 Greyfurt

Greyfurt

Acımtırak tadının tutkunları için harika bir haber: Greyfurt organları sağlıklı tutmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biri. Spermidin açısından zengin olması sayesinde kan basıncını düşürmeye yardım eder, düşük tansiyon ve kardiyovasküler hastalık azaltarak erken ölümlerin önüne geçebilir.

11
 Zeytinyağı 

Zeytinyağı

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde fazlaca tüketilen zeytinyağının yaşam süresini uzatma şöhretinin gerçek olduğundan kimsenin şüphesi olmayacaktır. Düzenli zeytinyağı tüketerek koroner arter hastalığı, periferik arter ve kronik kalp yetmezliğine karşı koruyucu kalkan edinebilirsiniz.

12
 Maca tozu

Maca tozu

Peru’ya özgü bir bitkiden imal edilen Maca tozunu internet üzerinde bulabiliyoruz. Cildin kendini yenilemesi için ihtiyaç duyduğu B6, niasin ve riboflavin açısında son derece zengin. Maca tozunu smoothie yaparken ekleyebilirsiniz.

13
 Elma sirkesi 

Elma sirkesi

Kilo vermek isteyenlerin en büyük yardımcısı olan elma sirkesini düzenli tüketenler, bu mucize besin sayesinde kan şekerini de düzenlediklerini biliyorlar mıdır? Tip 2 diyabet hastaları için insülin duyarlılığı artırıyor.

14
 Chia tohumu 

Chia tohumu

Son dönemin en popüler besinlerinden olan Chia tohumu, sağlıklı yağlar, Omega 3 ve lif açısından son derece zengin. Göğüs kanserinin ilerlemesini engelleyebilmesi ise içindeki a-linolenik yağ asitleri sayesinde mümkün oluyor. Tümör gelişimini yavaşlatıp kanser hücrelerinin büyüme hızını düşürebiliyor.

15
 Kızılcık 

Kızılcık

Anadolu kültüründe şurubu yapılan kızılcık, ilerleyen yaşlarda takma dişlerle uğraşmaktan kurtarabilir. Kızılcık özü, dişlerdeki kireçlenmiş dokunun yarattığı aşınma miktarını azaltabiliyor ve daha güçlü olduğundan dişlerin kırılma ve çatlama olasılığına karşı koruyucu oluyor.

16
 Somon 

Somon

Beyin sağlığı için en önemli besinlerden biri somundur. Omega 3 açısından zengin olduğundan cildin sağlıklı görünmesini de sağlıyor. Ayrıca içerdiği selenyum sayesinde cildin hem erken yaşlanmaya hem de cilt lekelerine neden olan UV ışınlarından etkilenmesini de önleyebiliyor.

17
 Zerdeçal 

Zerdeçal

Kurkuminin iyileştirici özelliği sayesinde zerdeçal, iltihap azaltıcıdır. Osteoartriti önlemede etkilidir ve kilo vermeye yardımcı olur.

18
 Domates 

Domates

Hemen her yemekte kullandığımız ve salatalarımızın vazgeçilmezi olan domates, içerdiği likopen sayesinde pek çok hastalıkla mücadelede destektir. Bol miktarda likopen tüketerek kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltıyoruz.

19
 Manuka balı 

Manuka balı

Marketlerde bulunmasa da internetin favorilerinden biri olan Manuka balı, eski uygarlıklardan beri ilaç olarak kullanılıyor. İçerdiği anti bakteriyel özellikler sayesinde iyileşmeye, doku yenilenmesine yardımcı olan bileşiklere sahip. Ayrıca çok da lezzetli.

20
 Avokado 

Avokado

Osteoartrit rahatsızlığı bulunanlar için avokado çok önemli bir destek olabilir. Yapılan araştırmalar ağrı kontrolü ve kısa süreli iyileşme sağlayabildiğini gösteriyor. Osteoartrit ile mücadele edenlere avokado tavsiye edebiliriz.

21
 Havuç

Havuç

Turuncu sebzeler karotenoidlerin fazla bulunduğu besinlerdir. Yaşlanma etkilerini geciktirmede oldukça faydalıdırlar. Karotenoid açısından zengin sebzelerin ciltteki kalojen üretimini arttırdığını biliyoruz. Kalojen ise sağlıklı bir cilt için temel gereksinimlerden. Havuç yerken cildinizi beslediğinizi düşünebilirsiniz.

22
 Kombucha çayı 

Kombucha çayı

Son dönemin popüler çaylarından kombuchanın bu denli moda olmasının sağlıklı nedenleri var. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, zararlı bakterileri yok etme potansiyeli bulunuyor. Çok sayıda tehlikeli mikroorganizma kombuchaya duyarlı. Kış boyunca grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucunuz olacaktır.

23
 Portakal

Portakal

Narenciye grubundan olan portakalın C vitamini içerdiğini hemen herkes biliyor. C vitaminin cildin renkli ve taze görünmesine yardımcı olduğunu da biliyor muyuz? Havuçtaki gibi karotenoid bulunması sayesinde kolajen üretimine destek olur.

24
  Vişne suyu 

Vişne suyu

Yaşlandıkça uykuya geçmek zorlaşır. Insonmia gibi uykusuzluk hastalıkları sağlık açısından çok ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Vişne suyu üzerine yapılan araştırmalara göre triptofan seviyesini artırarak enflamasyonu azaltıyor ve böylece uyku kalitesinin iyileştirilmesinde önemli rol oynayabiliyor.

25
  Zencefil 

Zencefil

Mide bulantısı, kırıklık gibi belirtiler varsa zencefil tüketebilirsiniz. Kemoterapi hastalarının mide bulantısını hafifletebildiği araştırmalarla kanıtlandı. Ayrıca anti-enflamatuar ve anti bakteriyel bileşikleri sayesinde pek çok mide rahatsızlığına çare olabilir.

26
 Ginseng 

Ginseng

Süper bitki olarak nam salan ginseng, yaşlanmaya bağlı bilişsel düşüşü engelleyebilir. Antioksidan olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve ayrıca trigliserid seviyesini de düşürür. Ginsengi çay olarak tüketebilirsiniz.

27
 Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı

Keten tohumunun pek çok faydası bilinir ama doğurganlığa olan etkisi daha az duyulmuştur. E vitamini ile birlikte tüketildiğinde sperm sayısını ve canlılığını artırabiliyor. Ayrıca çok miktarda Omega 3 içerdiğinden son derece sağlıklıdır.

28
  Tarçın

Tarçın

Tarçını salep üzerinde kullanmak lezzetli bir seçimdir ama daha fazla tüketmeyi tavsiye edebiliriz. Kan şekerini desteklemek konusunda yardımcı olabilen tarçın glikoz, LDL kolesterol ve toplam kolesterol seviyesini düşürebiliyor.

29
 Balkabağı

Balkabağı

Balkabağı, beto-karoten açısından en zengin besindir. İçerdiği bol miktarda mikro besin sayesinde cildi güneşin zararlarından koruyabilir. Ebette güneş kremi kullanmaya devam edeceğiz ama balkabağı yiyerek güneşten gelen UV ışınlarına karşı cildimizi destekleyebiliriz.

30
 Böğürtlen 

Böğürtlen

Nar gibi en yüksek antioksidan içeren meyvelerden biri böğürtlendir. İçindeki polifenol antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin yarattığı hasarı giderebilir ve yaraların iyileşme sürecine yardımcı olur.

31
 Kabak çekirdeği 

Kabak çekirdeği

Manganez açısından son derece zengin olan kabak çekirdeğinin önemli faydalarından biri kolajen üretiminde kullanılan amino asitleri içermesidir. Bir avuç kabak çekirdeği saçlarınızı, cildinizi, tırnaklarınızı güçlendirecek ve cildin yaşlanma etkilerini azaltacaktır.

32
 Brezilya cevizi

Brezilya cevizi

Tüm büyük kuruyemişler, oksidatif hasarlara karşı savaşan mükemmel mineral selenyum içerir. Güçlü kemikler için magnezyum, potasyum ve kalsiyum bulunan Brezilya cevizi, günlük besin ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabilir.

33
 Bitter çikolata 

Bitter çikolata

Bitter çikolata, diğer çikolata türlerine göre daha fazla kakao içerir. Bu sayede menopoz sonrası metabolizmanın hızlandırılmasında önemli bir yardımcıdır. Yüksek miktarda kakaonun metabolik fonksiyonlarda ve kan akışında iyileşme gösterdiği kanıtlanmıştır.

34
 Tahin 

Tahin

Hemen her mutfakta bulunan tahin kavanozunu daha sık elinize alın. Saçlarını ve cildi esnek tutar, kemik yoğunluğunu destekler, kalsiyum açısından zengindir. Susamdan yapılan tahin karaciğer için çok faydalı olan B vitamini ve metiyonin içerir.

35
 Nar suyu

Nar suyu

Antioksidan denince akla ilk gelen nar olur. Nar suyu meme kanserini önlemede rol oynayabilir, nar suyu özütü ile kanser kök hücrelerine enjekte edildiğinde çoğalmayı durdurabilir ve tümör oluşmasını engeller.

36
 Yumurta

Yumurta

Kahvaltıda tüketmeyi sevdiğimiz yumurta, bilişsel kabiliyetlerin azalmasını yavaşlatır. Kolin adı verilen bir mineral sayesinde yumurtanın Alzheimer hastalığına bağlı beyindeki değişiklikleri engelleyebiliyor. İçerdiği yüksek protein miktarı sayesinde yumurta güne başlamanın en iyi yoludur.

37
 Limon suyu

Limon suyu

Pek çok cilt bakım ürününün yapımında limon suyu kullanılır. Bunun nedeni içerdiği C vitaminidir. Bağışıklığı artırmanın yanı sıra iltihaplanmayı ve pigmentasyonu azaltarak kolajen üretimini teşvik eder.

38
 Mantar

Mantar

Mucize besin olarak bilinen mantar, yemeklerde ve özellikle makarnalarda sıkça kullanılıyor. İltihaplara karşı güçlü bir meşin olan mantardaki linoleik asit, hücrelerde enflamatuar aktiviteyi azaltabilir.

39
 Kuru erik 

Kuru erik

Kuruyemiş karışımlarınıza kuru erik de ekleyin. Kemik sağlığı için önemli bir destekleyici olan K vitamini, aynı zamanda osteoporoz riskini de azaltır.

40
 Elma

Elma

Kan damarlarında kolesterol birikmesini önlemeye yardımcı olan ve kalp hastalıkları riskini düşüren bir lif olan pektin, elmada bol miktarda bulunur. Çözünmeyen lifler sayesinde sindirim sistemini güçlendirir. Elmayı soymadan kabuğuyla yiyin çünkü lifin 3’te 2’si kabuğundadır.

41
 Salatalık

Salatalık

Çok miktarda su içerdiği için cildi serinleten salatalık, cilt üzerinde anti-inflamatuar etkisi yaratır. Sindirim sistemi için de yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

42
 Sarımsak

Sarımsak

İltihaplardan şikayet ediyorsanız sarımsak tüketiminizi artırabilirsiniz. Sarımsak içinde bulunan kükürt içeren bileşikler, iltihapları azaltabilir.

43
 Ton balığı

Ton balığı

Yağsız bir et olduğu için diyetlerin vazgeçilmezi olan ton balığı, yaşlanmayı geciktirir. Doymamış yağ asitleri sayesinde kırışıklık görünümünü azaltabilir.

44
 Ananas

Ananas

Yaşanma etkilerinin geciktirilmesinde manganez oldukça önemlidir. Ananasta bol miktarda bulunan manganez, cildin pürüzsüz ve taze görünmesini sağlar ve erken yaşlanmayı da önler. Yeterince manganez almamak, erken yaşlanmanın önemli nedenlerinden biridir.

45
 Kuşkonmaz

Kuşkonmaz

Beyindeki yaşlanma sürecini yavaşlatmak, kuşkonmazın en önemli faydasıdır. Folat ve B12 vitamini kombinasyonu, yaşlanmaya bağlı bilişsel işlev azalmasını engelleyebilir.

46
 Ispanak

Ispanak

Yaşlılığın önemli göstergelerinden biri de kas kaybıdır. Nitrat içererek kasları daha güçlü hale getirebilen ıspanak, porsiyon başına en fazla magnezyum oranına sahiptir. Kas ve sinir işlevini korumaya yardımcı olur. Pişirmek ıspanağın içindeki magnezyum miktarını artırır.

47
 İstiridye

İstiridye

Çinko içermesi, istiridyeyi cilt onarımı için önemli bir besin yapıyor. Çinko ayrıca ciltteki yara iyileşme sürecine destek olur ve yaralardaki zararlı bakterileri öldürür.

48
 Yoğurt

Yoğurt

Özellikle ev yapımı yoğurt, sayısız faydasıyla her yaşta bolca tüketilmelidir. Trigliserit seviyesini düşürerek kalp hastalıklarını önleyebilir.

49
 Safran

Safran

Safran bir süper baharattır. Gözler için çok faydalı olduğu gibi retina sağlığını korumaya yardımcı olur ve yaşa bağlı retina hasarını önleyebilir.

50
 Karalahana

Karalahana

Karadeniz bölgesinde çok fazla tüketilen karalahananın içinde yüksek miktarda K vitamini, potasyum ve lutein bulunur. Bu besinler kemik ve cilt sağlığını korumada önemli rol oynarlar. Ciltteki renk solmasını engeller ve kemikleri güçlendirerek kemik erimesi riskini azaltır.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.