HT Gastro
Lezzetli Hatlar

7 gün boyunca taze kalıyor

Gümüşhane'de, ekşi mayadan üretildikten sonra taş fırında pişirilen ve 7 gün tazeliğini koruyan asırlık Kürtün Araköy Ekmeği, coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildi

Giriş: 06.11.2019 - 11:57 Güncelleme: 01.04.2021 - 13:20
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar 7 gün boyunca taze kalıyor
1

Gümüşhane'de bir asırdır üretilen ve 7 gün tazeliğini korumasıyla dikkati çeken "Kürtün Araköy Ekmeği"nin coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildiği bildirildi. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, yazılı açıklamasında, Türk Patent ve Marka Kurumuna 4 önemli coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirtti.

2

Bunlardan biri olan Kürtün Araköy Ekmeği'nin tescil sürecinin tamamlandığını ve tescil belgesinin ellerine ulaştığını aktaran Akçay, ekşi mayadan üretildikten sonra taş fırında pişirilen ve 7 gün tazeliğini koruyan bu ekmeğin her geçen gün daha çok rağbet gördüğünü aktardı.

3

Akçay,bu önemli değerlerin ve lezzetlerin coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmesinin, o ürünlerin yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

4

"Ayrıca tescil edilmiş ve marka değeri kazanmış ürünler, üreticilerine de ekonomik olarak önemli katma değer sağlamakta. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulurlar. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak atalarımızdan bizlere miras bırakılmış lezzet kültürümüzün ve şehrimize özgü ürünlerimizin pazar ve pazarlardaki gücünü artırarak, daha çok satış ve kazanç elde etmek için mücadele ediyor, bu ürünlerimizi üreten gerçek üreticileri koruma altına alarak kırsal kalkınmaya öncülük etmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz."

5

Taş fırından çıkan asırlık lezzet: Araköy harç ekmeği

Gümüşhane'de 1 asırdır ekşi mayadan üretildikten sonra taş fırında pişirilen ve 7 gün tazeliğini koruyan Araköy harç ekmeği müşterilere tattırıldıktan sonra satılıyor. Doğal koşullarda 7 gün, buzdolabında 10 gün boyunca tazeliğini koruyan 4 kilogramlık harç ekmeği, köydeki fırınlardan adını alan Ekmekçiler Mahallesi'ndeki fırınlarda üretilerek yurdun çeşitli yerlerine gönderiliyor.

6
7
8
9
10
Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.