HT Gastro
Keşfet

Hızlı yağ yaktıran besinler

Yağ yakan besinler, kendi kalori içeriğinden daha fazla kaloriyi yakan besin türleridir. Açlığı bastıran (özellikle su içeriği fazla olan) ve termojenik özelliklere sahip besinler, bu kategoriye girer.

Giriş: 04.05.2023 - 12:01 Güncelleme: 12.05.2023 - 11:54
Haberler Gastro Keşfet Hızlı kilo yaktıran besinler

Termojenik besinler, vücut tarafından işlenebilmek için yüksek miktarda enerji gerektiren, dolayısıyla metabolizmayı hızlandırıp biriktirilmiş yağların tüketimini başlatan yiyecek türleridir.

Bu sınıflandırmalar içerisinde olan ve hızlı bir şekilde kalori yaktıran yiyeceklerden bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz.

1

Ananas

Ananasın yapısında, protein sindirimini destekleyen, selülit ve lokal kilo almadan sorumlu ödemlerle savaşan bromelain enzimi bulunur. Düşük kalorili içeriği, bu özelliği ile birleştiğinde, ananas, an güçlü kalori yakıcı besin türlerinden biri haline gelir.

Ayrıca yağların vücut tarafından özümsenmelerine engel olur, Selülitle mücadelede etkili bir yardımcıdır, sindirimi destekler ve arındırıcı özellikleri bulunur. Ananas, tatlı aroması ile ideal bir atıştırmalıktır.

2

Avokado

Geçmişte diyetlerin düşmanı olarak gösterilen avokadonun, yapısındaki sağlıklı yağlar sayesinde metabolizmayı hızlandırdığı ve açlığı yatıştırdığı biliniyor artık. Evet, gerçekten de yağlı bir kıvamı var ve bolca yağ asidi içeriyor; ancak bunlar, vücut için yararlı olan çoklu ve tekli doymamış yağlar.

Dahası var; avokadonun zengin aroması, açlık hissini azaltıyor ve dolayısıyla fazla fedakarlıkta bulunmadan kilo vermeye yardımcı oluyor ve günlük diyetin bir parçası haline geliyor. Ayrıca avokadonun günlük tüketimi, işlenmesi zor olan şekerlerin metabolizmasını iyileştiriyor.

Dahası da var: avokadonun antioksidan özellikleri, hücresel yaşlanmayı önlüyor, cildin görünümünü iyileştiriyor; zengin vitamin içeriği ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

3

Elma

Elma, son derece yaygın tüketilen bir meyvedir ve sağlık üzerindeki önemli etkileri ile her tür beslenme düzeni için önerilir. Bu meyve, açlık hissi olmadan kilo vermeye yardımcı olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.

Elmada bulunan yüksek oranda lifler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, metabolizma hızını arttırarak yağların etkili bir şekilde yanmalarına yardımcı olurlar.

4

Acı biber

Acılı yemekler sevmek için bir başka neden daha. Acı biberin yapısında, kapsaisin maddesi bulunur. Bu bileşen, lipolizi, yani yağ metabolizmasını uyarır. Metabolizmanın hızlandırılmasında etkilidir ve iştahı yatıştırması ile bilinir.

Ancak acı biber tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor; çünkü fazla acı tüketimi yüzünden yanan ağız içerisini yatıştırmaya yönelik metotlar, pek de diyet dostu sayılmıyor: ekmek yemek ve süt içmek gibi.

5

Yeşil çay

Yeşil çayın dünyanın en popüler içeceklerinden biri olmasının sebebi hem kilo vermede büyük yardımcı olması hem de sayısız faydaları beraberinde getiren besleyici maddeler ve antioksidanlar bakımından zengin olması. Yeşil çayda, vücutta biriken anti-inflamatuar ve arındırıcı bileşenler bulunur; bunlar, hücreleri, serbest radikallerin etkilerinden korur.

Yeşil çaydaki yüksek vitamin ve mineral içeriği düşük kalori miktarı ile birleştiğinde, metabolik fonksiyonlar artışa geçer ve vücudun enerji yakma becerisi güçlenir. Ayrıca idrar söktürücü özellikleri olan yeşil çay, ödem ve doku iltihaplanması tedavileri için idealdir.

6

Tarçın

Tarçın, kilo vermeye yardım eden, yağ yakıcı özellikleri olan bir baharat türüdür. Tarçın, vücuttaki ısı üretimini tetikleyerek yağ ve kas dokularını etkiler. Yağların azalma süreci de beraberinde kiloda düşüşü getirir.

Bu açıdan bakıldığında, tarçının etki şekli, acı biberin yarattığı sonuçlarla örtüşür aslında. Acı biberde ısı üretimini başlatan ve birikmiş yağ oranını azaltan madde kapsaisindir. Tarçında ise aldehit adındaki bir bileşen, enerji tüketimini ve yap oksidasyonunu arttırır.

7

Kuşkonmaz

Kuşkonmazın, diyetler açısından ideal yağ yakma özelliklerinin yanı sıra toksinleri yok ettiğini, idrar sökücü özelliğinin olduğunu ve sindiriminin yüksek enerji gerektirdiğini biliyor muydunuz?

Her gün bir porsiyon kuşkonmaz yemek, cildin daha nemli ve parlak görünmesini sağlar, kilo vermeye yardımcı olduğundan daha ince bir görünümü beraberinde getirir. Kuşkonmaz, alkolün fazla kaçtığı gecelerin yorgunluğu için de bire birdir: baş ağrısıyla uyandığınız sabahlarda, haşlanmış kuşkonmaz yiyin ve 30 dk. içerisinde kendinize gelmenin keyfini yaşayın.

8

Kereviz

Kerevizi sindirmek için gerekli olan kalori miktarı, yapısındaki kaloriden daha fazladır; yani su ve lif içeriği yüksek olan bu sebze, yağ yakmanın ideal yollarından biridir.

Kerevizin kilo vermeye yardımcı olan bir diğer özelliği, tokluk hissi yaratmasıdır. Genelde et soslarında kullanılan ya da sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilen kereviz, sağlıklı bir beslenme düzeninin en önemli parçalarındandır ve zayıflatan gıdalar listelerinde kendine daima yer bulur.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.