HT Gastro
Keşfet

Stresle savaşan 15 besin

Stres seviyesinizi azaltan besinleri tercih etmek son derece önemli.

Giriş: 13.09.2021 - 14:16 Güncelleme: 27.08.2022 - 12:46
Habertürk
Haberler Gastro Keşfet Stresle savaşan 15 besin
1

Tatlı patates

İçerdiği beta karoten ve diğer bağışıklık güçlendirici antioksidanlar ile yüksek lif oranı sayesinde vücudun kronik iltihabi hastalıklara karşı direncinin artırılmasında yararlı olduğu belirtiliyor.

2

Bitter çikolata

Serotonin ve endorfin gibi iyi hissetmemizi sağlayan nörotransmitterlerin beyindeki düzeyini artırır. Bu nedenle stresli anlarınızda kendinizi daha iyi hissetmek için kahvenizin yanında en az yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolata tercih edin.

Kakaoda bulunan "bioflavonoid" adlı maddeler, yüksek düzeyde antioksidan etki gösteriyor ve stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini dengeliyor. Çikolata, içerdiği magnezyum sayesinde ruhsal gerginlik ve kan basıncının düşürülmesine de yardımcı oluyor. Ancak çikolataya sütün katılması, bu maddelerin bağırsaktan emilimini azalttığı için siyah ve sütsüz çikolatanın tüketilmesi öneriliyor. Çikolatanın içeriğindeki "theo bromine" ise doğal moral düzeltici olarak çalışıyor. Uzmanlar günde 20-40 gram siyah çikolata tüketimini sağlık açısından yararlı buluyor.

3

Kuşkonmaz

İçeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit, ruhsal strese karşı dayanıklılık sağlıyor. Bir porsiyon kuşkonmaz, vücudun günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini karşılıyor.

4

Kırmızı Biber

İyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini kandaki stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürerek stresinizi gidermenize yardımcı olur. Stresli zamanlarda kırmızı biberi yemeklerinize veya salatalarınıza ekleyin.

5

Hindi

İçeriğinde bol miktarda bulunan "triptofan" beyni uyararak mutluluk hormonu olan "seratonin" salgılanmasını sağlıyor.

6

Yumurta

Serotonin oluşturmaya yardımcı olan bir amino asit olan triptofanın başlıca kaynağıdır. Aynı zamanda D vitamini, çinko, magnezyum ve selenyum açısından zengin bir kaynak olan yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyerek strese savaş açabilirsiniz.

7

Avokado

Beyin sağlığı için önemli olan B grubu vitaminlerini yüksek miktarda içeriyor. Ayrıca potasyum açısından zengin olması ve doymamış yağ içermesi nedeniyle kan basıncının kontrolüne de yardımcı oluyor.

8

Ispanak

Yüksek miktarda magnezyum içerdiği için stres hormonu olan kortizolün dengelenmesine ve kişinin ruhsal olarak kendini iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Günde bir tabak ıspanak tüketilmesi, günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

9

Badem ve fındık

Yüksek miktarda çinko, B2 ve E vitamini içeriği sayesinde stres sırasında vücudun bağışıklık sisteminin dayanıklılığını artırıyor. Alınan besin değerinin azalmaması için bu gıdaların kavrulmamış olarak tüketilmesi öneriliyor. Gereken faydayı almak için günde 5-6 tane badem ve fındık tüketilmesi yeterli oluyor.

10

Kabak Çekirdeği

Stres anında yükselen kortizol seviyesinin düzenlenmesinde rol oynayan ve stres belirtilerini azaltan magnezyumun başlıca kaynağıdır. Stresli olduğunuz dönemlerde 1 avuç kabak çekirdeğini ara öğünlerinize ekleyin.

11

Yulaf Ezmesi

Serotonin seviyesinin artmasına yardımcı olarak stresi azaltan yulaf ezmesini süt veya yoğurdunuza ekleyerek eğlenceli ve sağlıklı öğünler hazırlayın. Yulaf yemek, beynin serotonin salgılamasını uyarıyor. Ancak yavaş sindirilmesi ve pankreasın daha az yorulması amacıyla yulafın iri parçacıklar halinde tüketilmesi öneriliyor.

12

Yeşil Çay

Duygu durum bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olan L-Theanine adlı amino asit içerir. L-Theanine, stresi azaltan serotonin ve dopamin hormonlarının üretimine yardımcı olurken; beyinde stres ile bağlantılı kimyasalların seviyesini düşürerek stres ve kaygıyı azaltır. Kalp, tansiyon gibi kronik sağlık probleminiz yoksa ara öğünlerde veya güne başlarken yeşil çay için.

13

Somon

Stresle mücadelede etkin rol üstlenen D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerince zengin olan somon balığını, ızgara/haşlama/fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlayarak haftada en az 2 kez tüketin.

Yağlı balık

Özellikle soğuk su balıkları bol miktarda "Omega-3" (balık yağı) içeriyor. Omega-3'ün vücutta kalp damar ve beyin-sinir sisteminin sağlığı açısından çok faydalı olduğu görülüyor. Acı biber İçerdiği "kapsaisin" sayesinde beynin doğal ağrı kesici ve mutluluk verici ajanı olan "endorfin" maddesinin üretilmesini sağlıyor. Ayrıca acı biberde bol miktarda C vitamini de bulunuyor.

14

Yeşil Mercimek

Ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan selenyum açısından son derece zengin olan yeşil mercimeği salatalarınızda ya da yemeklerinizde kullanarak stresle mücadelenize dahil edebilirsiniz.

15

Kefir ve yoğurt

Probiyotik besinler bağırsak florasını düzenleyerek stresin azaltılmasına yardımcı olur. Kefir tüketmeyi alışkanlık haline getirerek doğal bağırsak bakterilerini destekleyebilir; buna bağlı olarak strese bağlı hastalık riskini azaltabilirsiniz. Ev tipi yoğurt; bol miktarda kalsiyum ve probiyotik (faydalı bakteri) içeriği ve asit azaltıcı etkisiyle vücutta bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlıyor.

16

Yaban mersini ve ahududu

Stresle mücadelede etkin bir kimyasal olan dopaminin üretimine yardımcı olur. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlarca zengin yaban mersinini tek başına, smoothielerinize ve yoğurdunuza ekleyin. Yapısında bulunan hücre koruyucu - onarıcı ve antioksidan açıdan zengin C vitamini sayesinde beynin ve vücudun erken yaşlanmasına karşı etkili olduğu belirtiliyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.