Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gastro Seyahat Zanzibar nasıl bir yer? Zanzibar nerede?

        Gerçekten de burası gerilimsiz, rahat, sıcak bir yer; Afrikalı gibi değil, daha çok Jamaikalı gibi. Freddie Mercury burada doğdu ama ister inanın ister inanmayın, bu bile Zanzibarlıların hiç umurunda değil. Hatta Freddie’yi tanımayanlar çoğunlukta.

        Zanzibar’da, eski İngiliz Konsolosluğu binasının girişteki salonundayım. Az önce ikram edilen içkiyi yudumluyorum. Yavaştan ortalık hareketleniyor, Robert Cray’den hüzünlü bir blues şarkısı Don’t Be Afraid Of The Dark (Karanlıktan Korkma) çalıyor. Yanı başımda oturan adamla laflıyoruz, adı Abeid. Eski İngiliz Konsolosluk binasını alıp otel, restoran ve bara çevirmiş. “Zanzibar’ın en güzel gün batımları buradan seyredilir” demişlerdi. İşte o gün batımını fotoğrafladıktan hemen sonra kendimi büyük barın sandalyelerinden birine attım. Abeid’i dinlerken son birkaç gün gözümün önünden geçti...

        Harita

        Safari turundan döneli daha birkaç gün oldu. Stone Town’dan Kendwa’ya doğru giderken, rengârenk kalabalığın arasına karışırken adadaki ilk izlenimlerim, buranın Afrika’dan çok Jamaika’ya benzediğiydi. Yol boyunca derme çatma evler, irili ufaklı köyler ve bir trafik keşmekeşi vardı. Bir parça da huzur... Aylardan şubat, Zanzibar’da sezon sonu demek. Haziran, hatta temmuza kadar kendi haline, özüne dönecek, birçok otel ve restoran kapanacak. Ağustosta hareket yeniden başlayacak. İşte Abeid de tam bunları anlatıyor, “Ağustos ayında her yıl olduğu gibi dünyanın her yerinden ağırladığımız sanatçılarla festivalimiz başlayacak” diyor. Stone Town, adanın kalbi. Zanzibar her beklentiyi karşılayacak kadar zengin bir içeriğe sahip. Ne istediğinizi bilmeniz yeterli.

        REKLAM

        Baharat turu

        Spice Farma Baharat turunu gitmeden satın alırsanız 50 Euro, girişte satın alırsanız 10 dolar ödersiniz. Taksiciler bile tur satıyor.

        Taksilere dikkat!

        Taksi en pahalı ve en çok pazarlık yapılması gereken hizmet. 100 dolar dedikleri yere 30 dolara giderler, “Dönüşte de beni arar mısın” diye telefonlarını verirler. Havalimanından kuzeye gidecekseniz 35-40 dolar, doğuya gidecekseniz 30 dolar, güney içinse 25-30 dolar ideal fiyat; dibine kadar pazarlık yapın!

        Zanzibar'a ne zaman gitmeli?

        1 Mart’ta tesislerin birçoğu kapanıyor. Yağmur mevsimi başlıyor.

        Mart, nisan, mayıs yağmur mevsimi. Buna haziranı dahil etmekte fayda var. Temmuz-ağustos yılın diğer aylarına göre daha az nemli ve serin. Deniz suyu da biraz serinliyor. Biraz derken, 25 derece.

        Yine de eylül sonuna kadar yakın çevrede alternatif çok.

        Ekim-kasım en güzel zamanlar.

        Aralık ve ocak güzel.

        Yılbaşı için önceden bilet almak lazım.

        Şubat uzatmaların oynandığı ay ama kış ortasında yazı yaşamak isteyenler yakın olduğundan tercih edilebilir...

        REKLAM

        Zanzibar'da yapmadan dönmeyin

        Dalmak isteyenler Kazimkazi, yani adanın güneyine gitmeli. Dünyada sayılı dalış bölgelerinden biri.

        Turkuvaz deniz, beyaz kum adanın her yerinde. Ama mevsime dikkat etmek lazım. Muhteşem plajları ve genelde her şey dahil hizmet veren otelleriyle ünlü doğu bölgesinde deniz aralık-şubat arası pek temiz değil. Temmuz-eylül arası tercih edilmeli.

        Plajları kitaplara konu olmuş Kendwa ise her zaman güzel. Adanın kuzeybatısında yer alıyor. Burada Double Tree Hilton ve Kendwa’da Gold Sands Zanzibar konumuyla öne çıkıyor. Nungwi, adanın en kuzeyinde. Güzel oteller var, ancak medcezire dikkat edilmeli. Suyun fazla çekildiği zamanlarda yüzmek için havuz tercih edilebilir. Ancak Kendwa’da kalıp medceziri görmek için Nungwi’ye gidebilirsiniz. Nungwi’ye gitmişken köyü gezmeyi ihmal etmeyin. Halkın, özellikle çocukların fotoğrafını çekerken dikkat edin.

        REKLAM

        Kendwa ve Nungwi’de kalıyorsanız akşamüstü gün batımında sahil boyunca yürüyüp beğendiğiniz bir restoranda yemek yiyebilirsiniz. Okyanus kenarında mum ışığında ıstakoz veya mavi yengeç sipariş edebilirsiniz. Istakoz diye satılanlar kıskaçsızdır, bizdeki böcek ve karavidaya benzer. Tanesine yaklaşık 15 dolar ödersiniz. Baracuda dahil birçok okyanus balığını tadabilirsiniz.

        Zanzibar'da nerede kalınır?

        Paje: Özellikle sörf tutkunlarının tercih ettiği bir bölge. Her türlü bütçeye göre alternatif var.

        Dhow Inn: Zanzibar’ın en güzel otellerinden biri.

        Arabian Night: Kendinizi rahat hissedebileceğiniz, bölgenin iyi otellerinden biri. Uppendo: Burayı İstanbul’dan arkadaşlarım “Mutlaka uğra” diye tavsiye etmişlerdi. İki-üç odalı bir yer. Sahibi Trish. Eğer oradaysanız pazar günü gidin, okyanusun kıyısında bütün gün parti var.

        Kae Funk: Gün batımı için ideal. Beklentiniz yüksek olmasın, şık bir yer değil ama manzara size hiçbir şeyi aratmıyor. Bar ve müzik süper.

        Red Monkeys: Burası jam session’larıyla ünlü bir yer. Gece gidilecek en iyi yerlerden biri Paje’de. Stone Town: Adanın başkenti. Old Town’da sokaklarda kaybolabilirsiniz. Burada 3 yıldızlı oteller pansiyon standardında, 4 yıldızlılar fena değil, 5 yıldızlılar ise sezona göre çok yüksek fiyatlı olabilir. Maru Maru Otel’in terasında mola verebilir, Tembo Otel’in bahçesinde, plajında gün batımını seyredebilirsiniz (Tembo’da alkollü içecek satılmıyor). Yine gün batımı ve sonrasında yemek için Mercury Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.