HT Gastro
Seyahat

Sivas Gökpınar Gölü

Sivas'ın Gürün ilçesinde, berrak suyu ve turkuaz mavisi görünümüyle 'doğal akvaryum'u andıran Gökpınar Gölü, su altı sporcularınca yüksek irtifa dalışı için sık tercih ediliyor

Giriş: 25.06.2019 - 13:52 Güncelleme: 19.05.2020 - 16:55
Anadolu Ajansı
Haberler Gastro Seyahat Gökpınar Gölü nerede

Sivas kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine 10 kilometre mesafedeki Gökpınar Gölü, tabii güzelliği bakımından Gürün’ün olduğu kadar ülkemizin de nadide yerlerinden biridir. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Suyu tatlı, berrak ve temizdir. Öyle ki bazı kısımların derinliği 17-20 metreyi bulduğu halde içine atılan küçük bir cismin tabana kadar çöküşü ve tabandaki duruşu, net olarak izlenebilmektedir. Bu bakımdan su altındaki birbirinden güzel flora ve faunasıyla adeta doğal akvaryumu andırır.

Gölün diğer bir özelliği, güneşin açısına göre ton değiştirmesidir. Gölün rengi mavi-gök renginden olduğu için bu ad verilmiştir. Yaslandığı kayaların dibinden ve yer yer tabandan kaynayan göl, iki parçadan oluşmaktadır. Küçük Göl adı verilen gölden çıkan suda alabalık üretimi yapılmaktadır. Büyük Göl ise turistik amaçlarla ziyaret edilen bir konumdadır.

Dipten kaynaklarla beslenen ve derinliği 15 metreyi bulan turkuaz rengi göl, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Su altı sporlarıyla uğraşanlar da bu gölü sıkça tercih eder. Gölün bin 470 metre rakımda olduğu için irtifa dalışına çok uygundur. Rafting sporu ve irtifa dalışı ile ilgilenen insanlar için görülmeye değer harika bir yerdir. Sivas'ta balık adam yetiştiren 3 kulüp var. Teorik eğitimler verilen balık adamlar, havuzun ardından ilk dalışlarını burada gerçekleştirirler. Gölde eğitim aldıktan sonra deniz dalışına giderler.

Gökpınar Gölü'nün alanı 3 bin metrekaredir. Doğal bir akvaryum görünümündedir. Suyu çok tatlıdır ve soğuktur. Gölün rengi mavi-gök renginden olduğu için bu adı almıştır.

Çevre illerden hafta sonu günübirlik tatile gelen ziyaretçiler, gölün çevresinde yürüyüş yaparak mesire alanlarında vakit geçiriyor. Göl çevresindeki restoran, otel, cami, basketbol, voleybol ve çim futbol sahası ile piknik alanları, yerli ve yabancı turistlere konaklama ve sosyal aktivite imkanı sunuyor.

Halk arasında Gökpınar’ın oluşumu ile ilgili olarak iki efsane anlatılmaktadır. Birincisine göre, “Bir çoban sürüsüyle birlikte gölün bulunduğu arazide dinlenirken rüyasında kendisine ‘Koyunların ile birlikte buradan uzaklaş, alttan su kaynayacak’ denir. Çoban uyandığı zaman aceleyle sürüyü alır ve karşı yamaca geçer. Gerçekten de bir süre sonra su kaynamaya başlar ve Gökpınar oluşur. İkincisine göre ise, “Çoban ve sürüsü şiddetli susuzluk çekmektedir. Oraya yakın bir çevrede su kaynağı yoktur. Çoban çaresiz bir şekilde ‘Ya Rabbi su’ diye inler ve elindeki asasını yere vurur. Bir süre sonra asanın değdiği yerden su kaynamaya başlar. Çoban ve koyunlar kana kana sularını içerler. Çıkan bu su, orada bir göl halini alır." Gölün suyu berrak ve gök mavisi olduğu için yöre halkı göle “Gökpınar” ismini verir.

Gölde 12 ay soğuk su dalışı yapılabilir. Gölün ısısı 10-11 derece ile yaz kış değişmez, aynıdır. Hem bu bakımdan hem de turkuaz maviliği, tatlı su olması, doğal akvaryum olması sebebiyle her zaman dalgıçların ilgisini çeker.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER