HT Gastro
Keşfet

Dünyanın en ilginç bitkileri

Çok nadirler, az bulunuyorlar, hatta bazılarının son tohumlarını bıraktıklarına inanılıyor.

Giriş: 11.06.2021 - 03:51 Güncelleme: 17.08.2023 - 10:03
Haberler Gastro Keşfet Dünyanın en ilginç bitkileri

Gördüğümüz, tanıdığımız bildiğimiz hiçbir bitkiye benzemiyorlar. Dünyanın en ilginç bitkileri, kendilerine özgü coğrafyalarda ve çok sabit koşullarda yaşayabiliyorlar. Çok nadirler, az bulunuyorlar, hatta bazılarının son tohumlarını bıraktıklarına inanılıyor. Çoğu insanlardan çok uzakta hayatlarını sürdürüyor. Bu ağaçlar, çiçekler ve bitkiler doğanın en nadir bulunan türleri.

1
 Quiver Ağacı – Namibya 

Quiver Ağacı – Namibya

Türkçeleştirdiğimizde “titrek” anlamına gelen ve San halkının yerel diliyle bilinen Quiver, yumuşak ahşabı sayesinde yüzyıllardır ok ve yay yapımında kullanıldı. Gövdesinin oyulabilmesi sayesinde içinde et, sebze ve su depolamaya yarıyor. Çöl bölgesinde yetişen bu ağaçlar yerel halk için son derece değerli. Güney Amerika ve Namibya’nın bazı bölgelerinde bulunuyor.

2
 Baobab Ağacı – Madagaskar 

Baobab Ağacı – Madagaskar

Baobab ağaçları yiyecek, su, barınak ve ilaç olarak yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılıyor ve bu yüzden de “yaşam ağacı” adıyla biliniyor. Ağaçlar ev yapımında ve ambar olarak son derece kullanışlı. Devasa gövdesinde ağaçlarda gördüğümüz büyüme halkaları bulunmadığından yaşı ancak radyo karbon tarihlemesi ile ölçülebiliyor. Baobab ağaçlarının 2000 yıldan daha uzun süredir ayakta oldukları söyleniyor. Madagaskar’ın yanı sıra Afrika ve Avustralya’da görülüyor.

3
 Kauri Ağacı – Yeni Zelanda  

Kauri Ağacı – Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’daki Kauri kıyıları, dünyanın son ve en büyük Kauri ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Literatüre göre 1200 yaşından fazla olan bu ağaçlar, büyüklükleri ve tarihleriyle ağaçlar dünyasının majesteleri olarak biliniyor.

4

Tekne yapımında kullanılan Kauri ağaçlarının sayısı zaman içerisinde o denli azaldı ki son örnekleri Kuzey Adası’ndaki ormanda koruma altına alındı.

5
 Rafflesia Çiçeği – Malezya 

Rafflesia Çiçeği – Malezya

Dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia, boyu bir metreyi bulabilen ve ağırlığı 9 kilograma ulaşabilen çok nadir bir çiçek. Boyutları ve görüntüsüyle sıra dışı bir çiçek olsa da asıl benzersizliği yaşam alanındadır.

6

Parazit olan Rafflesia, hayatta kalmak için bir konağa, genelde asma ağaçlarına bağlanarak yaşama tutunur. Adını ise Singapur’daki İngiliz kolonisinin kurucusu olan Sir Stamford Raffles’ten alıyor.

7
 Welwitschia Mirabilis – Namibya 

Welwitschia Mirabilis – Namibya

Welwitschia mirabilis, yalnızca iki yaprağı ve kökü olan bir bitki. Yaprakları 2 metreden 4 metreye kadar büyüyebiliyor ve genellikle şeritlerle bölümlere ayrılıyor. Yüksekliği 2 metre ve genişliği 7 metreye ulaşabiliyor. 400 yıldan 1500 yıla kadar ömrü var. Namibya’ya özgü olan bu bitkinin Jurassic çağından beri dünyada var olduğu düşünülüyor.

8
 Halfmens – Güney Afrika  

Halfmens – Güney Afrika

Pachypodiumnamaquanum, daha yaygın adıyla filin gövdesi bitkisi, yumru ayağı, yarı adam veya yarı erkek olarak bilinen, tamamen büyüdüğünde bazen ağaç gibi görünebilen etli bir bitki. Halfmens adı bitkilerin uzaktan bakınca yürüyen insanlar gibi görünmesi nedeniyle verilmiş, yarı insan anlamına gelen Afrika dilinde bir kelime. Halfmenler kuru kayalık çöllerde ve deniz seviyesinden 300 ila 900 m yüksekliklerde bulunuyor.

Hydnora Africana – Güney Afrika

Hydnora Africana, sıra dışı et rengi ile dikkat çeken parazit bir çiçek, yani kendisini Güney Afrika'daki diğer çöl bitkilerinin köklerine bağlayarak yaşıyor. Çürük kokulu bu çiçek, leş böceği sürülerini kendine çekiyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.