HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Dünyanın en iyi 50 ekmeği arasında simit!

CNN Travel, dünyanın en iyi ekmek çeşitlerini sıraladı. Türkiye'den simit listede yer aldı. Lavaş ise Ermenistan lezzeti olarak gösterildi...

Giriş: 25.02.2024 - 04:11 Güncelleme: 25.02.2024 - 04:11
Habertürk
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Dünyanın en iyi 50 ekmeği ve simit

Ekmek tarihçisi William Rubel ekmeği şu şekilde tanımlamayı tercih ediyor: Ekmek; buğday, çavdar ya da mısır gibi temel tahılları dayanıklı yiyeceklere dönüştürebilen, bir orduyu beslemek için kullanılabilen ya da kış için saklanabilen bir üründür.

M.Ö. 10.000 yıllarında ilk tarım toplumları oluşmadan önce bile Ürdün'ün Kara Çölü'ndeki avcı-toplayıcılar tahılla ekmek yapıyorlardı. Bugün hala ekmek yapmaya devam ediyoruz. Dünyanın her yerinde farklı şekillerde,unutulmaz lezzetlerde, benzersiz malzemelerle farklı tadlarda farklı yaratıcılıklar katılarak... Almanya'nın Vestfalya bölgesinin engebeli dağlarında fırıncılar yoğun çavdar somunlarını 24 saat buharda pişirirken, buğdaydan yapılan bir Ermeni lavaşı fırında sadece 30 saniye kalır, kahverengiye döner ve hemen sofrada yerini alır. Bu örnekler ekmekteki çeşitliliği yansıtır.

1

CNN Travel, dünyanın en iyi 50 ekmeğini seçti. Listede Türkiye'den de simit bulunuyor. İnternet sitesi simidi tanımlarken şu ifadeleri kullandı:

2

Susama bulanmış ve halka şekli verilmiş simit, Türkiye'nin en iyi ayaküstü ikramı olabilir. Birkaç on yıl öncesine kadar satıcılar İstanbul sokaklarında ellerinde tepsiler dolusu simitlerle dolaşırken, artık seyyar ekmek satıcılara pek rastlanmıyor.

3

Bunun yerine, insanlar simitlerini yol kenarındaki stantlardan alıyor. Simit, odun fırınına girmeden önce pekmeze batırılıyor ve yoğun ısıda karamele dönüşen kaygan bir tabaka elde ediliyor....

4

Öte yandan lavaş, Ermenistan lezzeti olarak kabul edilerek listede yer aldı. Azerbaycan, İran ve Türkiye'de oldukça yaygın olan lavaşın listede Ermenistan ekmeği olarak gösterilmesi eleştirildi.

5

Bulundukları yere göre alfabetik şekilde sıralanan ekmek çeşitleri şu şekilde...

Bolani, Afghanistan
Lavaş, Ermenistan
Ħobż tal-Malti, Avustralya
Luchi, Bangladeş
Pão de queijo, Brezilya

Fotoğraf: Lavaş

6

Montreal bageli, Kanada
Marraqueta, Şili
Shaobing, Çin
Pan Cubano, Küba
Libba, Mısır

Fotoğraf: Montreal bageli

7

Pupusas, El Salvador
Injera, Etiyopya
Baget, Fransa
Haçapuri, Gürcistan
Pumpernickel, Almanya

Fotoğraf: Pupusas

8

Pai bao, Hong Kong
Dökkt rúgbrauð, İzlanda
Paratha, Hindistan
Roti gambang, Endonezya
Sangak, İran

Fotoğraf: Paratha

9

Karbonatlı ekmek, İrlanda
Challah, İsrail
Ciabatta, İtalya
Bammy ekmeği, Jamaika
Kare pan, Japonya

Fotoğraf: Karbonatlı ekmek

10

Tabun ekmeği, Ürdün
Roti canai, Malezya
Ħobż tal-Malti, Malta
Tortilla, Meksika
Khobz kesra, Fas

Fotoğraf: Tortilla

11

Kızarmış ekmek, Kuzey Amerika yerlisi Navaholar
Tijgerbrood, Hollanda
Rēwena parāoa, Yeni Zelanda
Lefse, Norveç
Podplomyk, Polonya

Fotoğraf: Podplomyk

12

Broa de milho, Portekiz
Karavai, Rusya
Pane carasau, Sardunya
Proja, Sırbistan
Gyeran-ppang, Güney Kore

Fotoğraf: Karavai

13

Appam, Sri Lanka
Kisra, Sudan
Limpa ekmeği, İsveç
Balep korkun, Tibet
Simit, Türkiye

14

Crumpet, Birleşik Krallık
Bisküvi ekmek, ABD
Non, Özbekistan
Arepa, Venezuela
Malawach, Yemen

Fotoğraf: Crumpet

*Haberin görselleri Shutterstock, AA ve İHA tarafından servis edilmiştir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.