HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Mutlaka denemeniz gereken en iyi Fransız yemekleri

Fransız mutfağı denince akla fine-dining ya da kılı kırk yaran yüksek mutfak sanatı geliyor; ancak aslında, Fransız yemekleri, insanın içini ısıtan çeşitlerden kremalı tatlı türlerine, son derece kapsamlı bir çeşitliliğe sahip.

Giriş: 06.12.2023 - 05:04 Güncelleme: 08.12.2023 - 17:27
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Mutlaka denemeniz gereken en iyi Fransız yemekleri

Sizler için en iyi Fransız yemeklerine ve bunları nerelerde yiyebileceğinize dair kısa bir rehber hazırladık...

1
 <strong>Beef bourguignon </strong>

Beef bourguignon

Beef bourguignon Fransız mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir. Kökenleri Burgonya’ya dayanan yemekte, meşhur Charolais sığır eti, mantar ve havuç kullanılır. Krema kıvamında bir patates püresi ile misafirlerinize kuracağınız zarif sofraların baş tacı olabilir bu yemek.

Nerede yemeli: Burgonya’nın başkenti Beaune’nin merkezinde yer alan Caves Madeleine, yerel malzemelerle üretilmiş, adeta ağızda eriyen etiyle meşhur, sıcak bir mekân.

Malzemeler

* 800 gram parça dana eti
* 5 soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 havuç
* 250 gram mantar
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1 yemek kaşığından az salça
* 3 yemek kaşığı domates sosu
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 3 yemek kaşığı zeytinyağ
* Tuz, Karabiber

Nasıl Yapılır?

* Tencerede yağları erittikten sonra etleri ekleyip mühürleyelim.
* 2 tane soğan ve sarımsağı doğrayıp kavuralım. Unu ekleyip bir iki tur karıştıralım.
* Salçayı biraz kavurduktan sonra üzerine doğranmış havuçları ekleyelim.
* Tuzunu karabiberini ekleyip üzerini geçecek kadar su ekleyelim.<
* Bir bağ kekik ve defne yaprağını koyup düdüklünün kapağını kapatıp kaynadıktan ocağı kısıp 50 dakika pişirelim.
* Piştikten sonra kapağını açıp kabuklarını soyup ikiye böldüğümüz mantarları ve 3 soğanı ikiye bölüp ekleyelim.
* 15 dakika daha pişirelim.
* Varsa taze kekikle servis edelim (afiyet olsun) isteyen döküm tavada 3 saat pişirebilir.

2
 <strong>Makaron</strong> ​​

Makaron ​​

Minik, narin ve leziz mi leziz makaronları sevmeyen var mı? Badem ununun mis gibi kokusu ile tereyağı kremasının mükemmel uyumu. Temelde merengden yapılan bu lokmalık lezzetler, pastel pembelerden açık yeşillere, gökkuşağı renkleri ile daha da çekici hale geliyorlar.

Nerede yemeli: Champs-Élysées’deki ikonik Ladurée kafe, bütün Avrupa’ya paket servis yapıyor.

Malzemeler

* 175 gr. toz badem
* 150 gr. pudra şekeri
* 1 yumurta beyazı
* 175 gr. toz şeker
* 120 gr. yumurta beyazı
* 90 gr. su
* Gıda boyası

Yapılışı

Toz bademi, pudra şekerini ve 1 yumurta beyazını mikserle karıştırıp istediğiniz renkteki gıda boyasını ekleyerek karışımı renklendirin. Ayrı bir kapta toz şeker ve suyu kaynatıp 120 gr. yumurta beyazına ekleyerek çırpın. Bu iki karışımı birbirine yedirip bir sıkma torbası yardımıyla fırın tepsisi üzerine küçük toplar halinde sıkın. 160 derece sıcaklıktaki fırında 10 dk. pişirin. Ilık ya da soğuk halde servis edin.

3
 <strong>Ratatouille </strong>

Ratatouille

Bu kolay yahni, güneşte kurutulmuş sebzeleri yemenin basit ve ucuz bir yolu olarak Nice’de ortaya çıkmış. Geleneksel bir sebze yemeğidir. Yaz mevsiminin vazgeçilmez yemeğinde, patlıcan, kabak, biber, domates ve soğan, zeytinyağı ve sarımsakla birlikte pişiriliyor.

Nerede yemeli: Eski Nice’nin dar sokaklarından birinde yer alan aile işletmesi Restaurant Acchiardo, kıpkırmızı masa örtüleriyle ratatouille gibi klasik yemekleri ile biliniyor.

Malzemeler

* 2 adet orta boy kabak
* 2 adet orta boy patlıcan
* 2 adet orta boy domates
* 1 adet orta boy soğan
* 2 adet yeşil biber
* 2 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1/2 çay kaşığı karabiber

Nasıl yapılır?

* Sos için bir tencere içerisinde küp küp doğranmış soğanları alıp zeytinyağında iyice kavurun. Sarımsak, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekledikten sonra domates püresini ekleyin ve 5 dakika kısık ateşte pişirin.
* Yıkanmış sebzeleri eşit kalınlıkta halka halka dilimleyin. Yuvarlak veya dikdörtgen bir fırın kabının tabanını yağlayıp biraz pişirdiğiniz sostan dökün.
* Sosun üzerine sırayla sebzelerinizi dizin.
* Tüm sebzelerinizi dizdikten sonra üzerlerine kalan sosu dökün ve 25 dakika 170 derecede pişirin. Afiyet olsun!

4
 <strong>Gratin dauphinois </strong>

Gratin dauphinois

Ana yemek olarak bile değerlendirilebilecek bu patates yemeği, Fransa’nın Dauphiné bölgesinin geleneksel tatlarından biri. Ülke mutfağının klasiklerinden biri olan gratin dauphinois, krema ve sütle yavaş yavaş pişirilen ince dilimlenmiş patateslerle yapılıyor ve sarımsakla lezzetlendiriliyor.

Nerede yemeli: Grenoble’deki geleneksel Restaurant Le Gratin Dauphinois, bölge spesiyalini yiyebileceğiniz en iyi yerlerden biri.

5
 <strong>Cassoulet </strong>

Cassoulet

En iyi yemekler, farklı aromalar elde etmek için en basit ve en erişilebilir malzemelerin kullanıldığı yemeklerdir. Cassoulet de böyle bir yemek; adını içinde piştiği güveçten (cassole) alan rustik bir et-fasulye yemeği. Kökenini ülkenin güneyinden alan bu yemeğin pek çok çeşidi var; ancak ana malzemeleri, beyaz kuru fasulye ile pişmiş kırmızı et, koyun ya da ördek eti. Toulouse’de örneğin tariflerde yerel sosisler ya da konfi pişmiş kaz eti de olabiliyor.

Nerede yemeli: Toulouse’deki Chez Emile, sıcacık cassoulet menüsü ve açık havalarda mükemmel bir seçenek olan terası ile biliniyor.

6
 <strong>Crème brûlée</strong>

Crème brûlée

Gastronom dünyası, bu pürüzsüz, kavruk kremalı tatlının Fransa mı, İspanya mı, yoksa Cambridge kökenli mi olduğu konusunda fikir ayrılığı yaşıyor biraz. Ne olursa olsun, crème brûlée, yüzyıllardır Fransa’da servis edilen bir tatlı ve pek çok menünün standart öğelerinden biri.

Nerede yemeli: Efsane şef Paul Bocuse’nin dört mekânından biri olan Brasserie Le Sud, üzerinde karamelize şekerle servis edilen klasik bir tarif kullanıyor.

7
 <strong>Croque monsieur</strong>

Croque monsieur

Fransız klasik sandviçlerinden olan croque monsieur, jambon ve peynirle hazırlanıyor ve Paris bistro menülerinde kendine ilk kez yer buluşu 1900lü yılların başına kadar gidiyor. Oldukça basit bir sandviç: Jambon dilimleri bol gravyer peynirli beşamel sosla kaplanıyor ve peynir eriyene dek pişiriliyor.

Nerede yemeli: Birçok Fransız, buna ev olarak yanıt verecektir; ancak Paris’teki Place des Vosges yakınlarında bulunan Vins des Pyrénées, trüf gouda peyniri ile sandviçi daha da üst noktalara çıkarıyor.

8
 <strong>Salyangoz </strong>

Salyangoz

Salyangoz, oldukça geleneksel bir Fransız yemeğidir. Bu yemeğe ya bayılırsınız ya da nefret edersiniz. Genelde ordövr tabağı olarak kabuklarında sunulan salyangozlar, bol sarımsaklı tereyağı ile servis edilen ve oldukça değer gören bir lezzet. Salyangoz yerken eti kabuktan rahat bir şekilde ayırabilmek için özel birer maşa ve salyangoz çatalı kullanmak gerekiyor.

Nerede yemeli: Burgonya salyangozları ile tanınır. Beaune’deki Hélice, L’Escargotier Beaunois’de 12 farklı Burgonya salyangozu deneyebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.