HT Gastro
Seyahat

Yeryüzündeki en görkemli 12 piramit

Dünyanın en eski piramidi Mısır'daki 4700 yıllık Djozer'dir. En büyüğü ise Meksika'da Cholula'dır. Peru, Sudan, Meksika, İtalya, Irak başta olmak üzere çok sayıda antik piramit, gizemlerinin çözülmesini bekliyor.

Giriş: 09.05.2021 - 02:57 Güncelleme: 04.05.2023 - 11:44
Haberler Gastro Seyahat Yeryüzündeki en görkemli 12 piramit

Piramitler denince akıllara Mısır gelir. Gösterişli Giza Piramitleri, dünya çapında fenomen hale geldi ve herkes tarafından bilinir. Ancak piramit yapılar, Mısırlılarla aynı dönemde ve onlardan çok uzaklardaki farklı uygarlıklar tarafından da yapıldı. Birbirleriyle hiçbir iletişimleri olmasa da aynı dönemin insanları için bu üçgen yapılar son derece önemliydi.

İnşaat ve mühendisliğin en üst noktası olarak kabul edilen dev piramitlerin nasıl yapıldığı bugün hala tam olarak çözülemedi. Tabandan tavana kadar daralarak metrelerce yüksekliğe ulaşırken kullanılan dev taşlar nasıl taşındı?

Dünyanın en eski piramidi Mısır’daki 4700 yıllık Djozer’dir. En büyüğü ise Meksika’da Cholula’dır. Peru, Sudan, Meksika, İtalya, Irak başta olmak üzere çok sayıda antik piramit, gizemlerinin çözülmesini bekliyor.

1
 1- Zoser Piramidi / Sakkara – Mısır / MÖ 2660 

1- Zoser Piramidi / Sakkara – Mısır / MÖ 2660

Giza Piramitlerinden bir asır önce inşa edilen Zoser Piramidi, Mısır’daki yüzlerce piramidin en eskisi. Firavun Zoser tarafından inşa edildiğinde, o döneme kadar firavun mezarlarının tepeleri düzdü. Üst üste höyükleri yerleştirerek yapılan Zoser, mimar İmhotep’in eseri. Mısır’daki Üçüncü hanedanın ilk kralı olan Zoser’in dönemi hakkında çok az şey biliniyor. O dönem mezar soyguncularıyla başa çıkabilmek için piramidin içine bir tünel labirenti inşa edildi ve mezar odası dışında pek çok boş oda yapıldı.

2
 2- Güneş Piramidi / Teotihuacan – Meksika (MS 100)

2- Güneş Piramidi / Teotihuacan – Meksika (MS 100)

Beş katman halinde ve 65 metre boyunda inşa edilen Güneş Piramidi, Teotihuacan’daki piramitlerin en büyüğü ve en görkemlisi. Yanında bulunan Ay Piramidi’ne Ölüler Bulvarıyla bağlanıyordu. Bölgedeki kırmızı büyük volkanik kayalardan oyularak yapıldı. Piramidin batı kanadında 248 engebeli basamak bulunuyor. 1970’lerin başında piramidin altında dev boyutlu mağara ve tünel sistemleri ortaya çıkarıldı ve şehrin her yerinde bu tünellerin bulunduğu anlaşıldı. Güneş Piramidi’ni kimin inşa ettiği hakkında çok bilgi ve inşa edilme amacı da spekülasyon konusu. Bazı arkeologlar piramidin ilk dönemlerinde tepesinde bir tapınak olabileceğini düşünüyorlar.

3
 3- El Castillo / Yukatan – Meksika / MS 1000

3- El Castillo / Yukatan – Meksika / MS 1000

Maya uygarlığından geriye kalan en görkemli yapılardan biri, ChichenItza Piramidi, bir diğer adıyla Kukulcan Tapınağı veya daha bilinen lakabıyla El Castillo. Bu piramidin oldukça dikkat çekici astronomik bağlantıları var. Her yüzünde 91 basamak ve piramidin tamamında 365 basamak bulunuyor, bu da bir yılın günlerini temsil ediyor. En büyüleyici özelliği ise ilkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında ışık ve gölge, kuzey merdiveninin yanında bir dizi üçgen oluşturuyor, gölgeler hareket eden bir yılan şeklini alıyor. ChichenItza büyük bir tehlike altında, jeologlar piramidin altında 20 metre derinliğinde bir obruk buldular ve yapının bu obruğun içine çökme riski bulunuyor.

4
 4- Prang Tapınağı / Koh Ker – Kamboçya / MS 940 

4- Prang Tapınağı / Koh Ker – Kamboçya / MS 940

Kamboçya’nın eski başkenti Koh Ker, yaklaşık 100 kadar tapınağın bulunduğu büyülü bir yer. VI. Jayavarman döneminde inşa edilen bu yapılar arasında, 35 metre yüksekliğindeki 7 katmanlı piramit yükselir. Koh Ker’deki pek çok anıt ve heykel ya yağmalandı ya da yönetimler tarafından müzelere kaldırıldı. Yıllar boyunca etrafındaki mayınlar nedeniyle kimsenin giremediği Koh Ker ancak yakın zamanda temizlenerek ziyarete açıldı.

5
 5- Keops Piramidi / Kahire – Mısır / MÖ 2560 

5- Keops Piramidi / Kahire – Mısır / MÖ 2560

Antik dünyanın en büyük ve görkemli yapıtlarından Gize Piramitleri, 3 farklı piramitten oluşur. Kefren, Mikerinos ve Keops, diğer adıyla Khufu veya Büyük Piramit. Keops, firavun Khufu için inşa edildi ve binlerce yıl boyunca insan eliyle yapılmış en büyük yapılardan biri olarak kaldı. 50 tondan daha ağır ve tahminen 2 milyon 300 bin bloktan oluşuyor. Kaba yontulmuş ve yerel taş ocağından getirilen taşlardan yapıldı. İçindeki odalar ve labirent tüneller, piramidin dışından daha ilginç. Hala ne için olduğu bilinmeyen ve yarım kalmış bir oda bile bulunuyor.

6
 6- General Mezarı / Ji'an – Çin / MS 400 

6- General Mezarı / Ji’an – Çin / MS 400

Goguryeo, Moğolistan’dan Chungju’ya kadar uzanan Kore’nin Üç Krallığı’ndan biriydi ve Goguryeo’nun 20. hükümdarı olan Kral Jangsu, 43 metrelik “Doğu Piramidi”ne gömüldü. En azından öyle tahmin ediliyor, bu mezarın Kral Jangsu veya babası Gwanggaeto’ya ait olabileceği düşünülüyor. 1100 adet yontma taş kullanılarak yapıldı ve tipik Goguryeo kültürünün izlerini taşıyor. General’in mezarı, Goguryeo’nun başkenti olan bugünkü modern Çin’deki Ji’an şehrinde bulunuyor.

7
 7- Ur Zigguratı / Irak / MÖ 2000 

7- Ur Zigguratı / Irak / MÖ 2000

Ur Zigguratı, Sümerlerden kalan en iyi korunmuş anıtlardan biri. Bugün Irak’ta bulunan Ur antik kentindeki piramit, MÖ 21. yüzyılda Kral Shulgi tarafından inşa ettirildi. MÖ 6. yüzyılda Kral II. Nebuchadnezzar tarafından yeniden inşa edildi ve 20. yüzyılda Saddam Hüseyin döneminde elden geçirildi. Şehrin koruyucu tanrısı için yapılmıştı ve halkın tarım ürünlerinin burada saklandığı tahmin ediliyor. Zigguratın tepesinde Nanna Tapınağı bugün artık yok. Mavi sırlı tuğlaların inşaatta kullanıldığı düşünülüyor.

8
 8- Kashta Mezarı / Meroe – Sudan / MÖ 500 

8- Kashta Mezarı / Meroe – Sudan / MÖ 500

Sudan, eski dönemlerde Nubia adıyla Mısır firavunları tarafından yönetiliyordu. Mısırlılardan oldukça fazla etkilenen Nubia kralları, daha küçük ve dar piramitler inşa etmişlerdi. Bugün yaklaşık 40 kadar piramit bulunuyor ve bu sayı Mısır’dakilerin neredeyse iki katı. Meroe’de bulunan bu piramitler Nubia kral mezarları ve Mısır’da cenaze yöntemleri değiştikten 1000 yıl sonra bile geleneği sürdürmeye devam ettiler.

9
 9- Borobudur Tapınağı / Java – Endonezya / MS 800

9- Borobudur Tapınağı / Java – Endonezya / MS 800

9 kattan oluşan Borobudur Tapınağı, geleneksel bir piramit olarak kabul edilmiyor olsa da dünyanın

en büyük Budist tapınağıdır. Sailendra Hanedanı tarafından 9. yüzyılda yapıldığında geleneksel Cava

Budist mimarisi ile Hint Gupta sanatının birleşimi olarak tasarlanmıştı. Yapı tamamlandıktan 100 yıl

kadar sonra bilinmeyen bir nedenle terk edildi ve 1814’te İngiltere’nin Java valisi Teğmen Thomas

Stamford tarafından keşfedildi. Tapınağı özel yapan özelliklerinden biri kozmik eksen etrafında

yayılan bir dizi açık hava geçidinden oluşması. Piramit en üst katına kadar saat yönünde tavaf edilirdi.

504 Buda heykelinin bulunduğu Borobudur’un geometri, jeomani ve teoloji konusunda aydınlanma

eseri olduğu kabul edilir.

10
 10- Tikal / Peten – Guatemala / MS 200 

10- Tikal / Peten – Guatemala / MS 200

Maya uygarlığının önemli şehirlerinden biri olan Tikal’de 6 piramitten oluşan bir tapınak alanı bulunuyor. Piramitlerin en büyüğü 70 metre yüksekliğinde ve İki Başlı Yılan Tapınağı’nın bulunduğu IV. TikalPiramidi’dir. Mayaların ardından uygarlığın pek çok kalıntısı yağmur ormanlarının içine gömüldü. 1850’de Avrupalı kaşifler tarafından bulundu. Bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tikal’de MS 600 ile 800 yılları arasından sanatsal olarak zirveye ulaşıldı, 576 kilometrekare alandaki tapınak ve piramitler de uygarlığın en yüksek seviyesini temsil ediyor.

11
 11- Bent Piramidi / Dahshur – Mısır / MÖ 2600 

11- Bent Piramidi / Dahshur – Mısır / MÖ 2600

Mısır’ın Eski Krallık firavunu Sneferu tarafından inşa ettirilen Bent Piramidi, eşsiz ve dünyanın en ilginç piramitlerinden biri. Alt kısmı çölden 54 derece eğimde ve üst kısmı 43 derecelik daha dar bir açıdadır. Bu da bükülmüş bir görüntüye neden olur. Bent Piramidi’nin bir diğer özelliği ise öncesindeki basamaklı piramitlerle sonrasındaki düz kenarlı piramitlere geçiş niteliği taşımasıdır. Orijinal cilalı kireçtaşı dış kaplaması korunmuş tek piramittir.

12
 12- Cestius Piramidi / Roma – İtalya / MÖ 12 

12- Cestius Piramidi / Roma – İtalya / MÖ 12

Roma İmparatorluğu’nun Mısır’ı topraklarına katmasının ardından Mısırlıların geleneklerine ve uygarlığa dair önemli bir merak oluştu. Dönemin varlıklı yargıçlarından CaiusCestius’un mezarı olan inşa edilen piramidin de bu Mısır etkisiyle yapıldığı tahmin ediliyor. 35 metre yüksekliğindeki bu eşsiz Roma piramidi, beyaz mermer ve tuğladan yapıldı. İçinde, tıpkı Mısırlıların yaptığı gibi Roma mitolojisine ait sahneler ve freskler bulunuyor. Ayrıca bir yazıtta piramidin neden ve nasıl yapıldığı anlatılıyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.